Kétoldalú tárgyalások

2023.12.18. 07:24

Orbán Viktor: a törökök és a magyarok együtt lesznek győztesek a 21. században

Kiemelt stratégiai együttműködést kötött Magyarország és Törökország, az erről szóló dokumentumot Orbán Viktor miniszterelnök és Recep Tayyip Erdogan török elnök hétfőn írta alá Budapesten. Orbán Viktor az aláírást követően sajtótájékoztatón úgy fogalmazott, "a nagy terv az az, hogy a törökök meg a magyarok együtt lesznek győztesek a 21. században".

MW

Orbán Viktor miniszterelnök (j) és Recep Tayyip Erdogan, Törökország elnöke kezet fog, miután sajtónyilatkozatot tettek a tárgyalásukat követően a Karmelita kolostorban 2023. december 18-án

Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda

Fotó: Benko Vivien Cher

A magyar kormányfő az együttműködésről azt mondta, hogy ez a diplomácia nyelvén a legszorosabb baráti, testvéri és politikai együttműködést fejezi ki.

Orbán Viktor szólt arról is, a magyarok az előző századot elvesztették, és most az a terv, hogy a 21. századot nem elveszítik, hanem megnyerik és ehhez keresik a szövetségeseket.

A kiemelt stratégiai státusz erről szól - közölte, hozzátéve, hogy a jövőben olyan szorosan akarnak együttműködni egymással, amennyire csak két nép és két ország teheti.  

A magyar kormányfő a török elnökkel közös sajtónyilatkozatában úgy értékelt: ez komoly elköteleződés, amit annak reményében vállalnak, hogy mindaz, amit a török elnök programjában olvashattak - miszerint a következő száz év Törökországé lesz - valóra fog válni.    

Orbán Viktor bejelentette: Magyarország uniós elnöksége során mindent megtesz annak érdekében, hogy modernizálják az EU és Törökország közötti vámuniót és a vízumliberalizáció ügyében is támogatja Törökországot.

A két ország gazdasági kapcsolatairól szólva kiemelte: a kereskedelmi áruforgalom mértékét az elmúlt több mint 10 évben megkétszerezték, 500 török vállalat dolgozik Magyarországon és 100 magyar cég Törökországban. Hozzátette: a magyarországi török befektetések folyamatosan, számban és értékükben is nőnek, és ezeket új területekre is kiterjesztették, így többek között vasútfejlesztési és hadiipari megállapodást is kötöttek.

A magyar kormányfő Törökország szerepét hangsúlyozta Magyarország biztonsága és energiabiztonsága szempontjából is. Úgy fogalmazott: 

Magyarország nincs biztonságban Törökország nélkül, a Magyarországot fenyegető migrációt Törökország nélkül nem tudjuk megfékezni.

Kitért arra is, hogy az ukrán-orosz háborúban Törökország az egyetlen, amelyik eddig eredményt tudott elérni a béketeremtés és megállapodás terén gabonaügyben, illetve most vette át Törökország a KFOR erők parancsnokságát is, ahol 465 magyar katona szolgál.

A kormányfő az energiabiztonságról szólva közölte: megállapodtak abban, hogy nemcsak szállítanak majd Törökországon keresztül földgázt, hanem vásárolnak is Törökországtól.    

Jelezte: fejlesztik a két ország egyetemei közötti együttműködést is, 200 magyar állami ösztöndíjat adnak török diákoknak, és miután a diplomáciai kapcsolatokat száz évvel ezelőtt vették föl, a következő évet a kulturális évadnak szentelik, a 2025-ös évet pedig magyar tudományos és innovációs együttműködés évének nyilvánítják.

A rövidtávú program konkrét, a középtávú programok vonzóak, stratégiai ügyekben és történelmi léptékben pedig a két ország között cél- és szándékegyezés van - összegzett a kormányfő, aki szerint olyan magas szintre emelik a két ország közötti kapcsolatokat, "amilyen magasságban korábban még nem jártunk".

NAGY Márton; LANTOS Csaba; ORBÁN Viktor; SZALAY-BOBROVNICZKY Kristóf; BÓKA János; ERDOGAN, Recep Tayyip; LÁZÁR János
Orbán Viktor miniszterelnök (j5) és Recep Tayyip Erdogan török elnök (b5) plenáris tárgyalása a Karmelita kolostorban 2023. december 18-án. Mellettük Lantos Csaba energiaügyi miniszter (j), Lázár János építési és közlekedési miniszter (j2), Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter (j3), Pintér Sándor belügyminiszter (j6), Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter (j7) és Bóka János európai uniós ügyekért felelős miniszter (j8)
Fotó: Benko Vivien Cher / Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda

A török elnök, aki Magyar-Török Felső Szintű Stratégiai Együttműködési Tanács ülésére érkezett Budapestre, Orbán Viktor miniszterelnökkel közös politikai nyilatkozatot írt alá Magyarország és Törökország közötti kiemelt stratégiai partnerségről.

Emellett magyar és török miniszterek is megállapodásokat írtak alá egyebek között a szociális szolgáltatásokról, a magyar-török innovációs évről, kutatás-fejlesztésről, valamint honvédelmi és külügyi együttműködésről, nukleáris energetikai együttműködésről, a polgári veszélyhelyzet terén folytatott együttműködésről, valamint az audiovizuális politika és a kormányzati kommunikáció terén történő együttműködésről is.

Gidrán Páncélozott Járművek Kft. elnevezéssel magyar-török vegyesvállalat alakul

Magyar-török vegyesvállalat, a Gidrán Páncélozott Járművek Kft. megalapításához szükséges dokumentumokat írt alá hétfőn a Rába Járműipari Holding Nyrt. üzleti portfóliójába tartozó Rába Jármű Kft., valamint a török Nurol Makina ve Sanayi A.S. magyar leányvállalata, a Nurol Makina Hungary Kft. - közölte a győri székhelyű járműgyártó vállalat hétfőn a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján.

A tájékoztatás szerint a vegyesvállalat célja, hogy a Rába-csoportnál a 4x4 hajtásképletű Gidrán páncélozott harcjárművek magyarországi összeszerelési és gyártási képességét kialakítsák a lehető legmagasabb hazai hozzáadott értékkel, magyar beszállítói tartalommal, elsősorban a Magyar Honvédség számára.

A vegyesvállalati szindikátusi szerződést a Rába Nyrt., a Nurol Makina ve Sanayi A.S, az N7 Holding Zrt., valamint a Honvédelmi Minisztérium is ellenjegyezte.

A közleményben felidézték, hogy a Rába október 31-én egyetértési megállapodást írt alá az N7 Holding Zrt.-vel, a Nurol Makina ve Sanayi A.S.-sel, valamint utóbbi magyarországi leányvállalatával annak érdekében, hogy megvizsgálják egy vegyesvállalat létrehozását kooperációs gyártási együttműködés céljával.

Az együttműködésben résztvevők az egyetértési megállapodásban foglaltaknak megfelelően sikeresen megállapodtak a partnerség részleteiben - írták.

A Rába Járműipari Holding Nyrt. az első három negyedévben 56 milliárd forint árbevételt és 1,6 milliárd forint adózott eredményt ért el.

Üzleti portfólióját négy önálló, egymáshoz kapcsolódó üzletág alkotja: a futómű-, az alkatrész-, a jármű- és a hajtóműüzletág, amelyek közül a futómű a legnagyobb tagvállalat.

A Rába részvényeit a BÉT prémium kategóriájában jegyzik. Hétfőn nem sokkal zárás előtt 1495 forinton jegyezték a papírt. Az elmúlt egy évben legmagasabb ára 1575, a lealacsonyabb 1105 forint volt.

A két ország a Török Köztársaság megalakulásának és a magyar-török diplomáciai kapcsolatok felvételének 100. évfordulóját ünnepli a december 18-án kezdődő, egy éven át tartó és mindkét országban zajló magyar-török kulturális évaddal.

Erdogan: kapcsolataink barátiak, mesze nyúló gyökerekkel

A török magyar kapcsolatok barátiak, mesze nyúló gyökerekkel, és mindkét félben megvan a szándék azok bővítésére - hangsúlyozta Recep Tayyip Erdogan török államfő a hétfői budapesti látogatása során Orbán Viktor miniszterelnökkel közösen tartott sajtótájékoztatón.

A hétfőn hivatalos látogatáson Magyarországon tartózkodó török elnök emlékeztetett arra, hogy a két ország diplomáciai kapcsolatai felvételének centenáriumát ünnepli.

Törökország és Magyarország között nagyon erős a kulturális összetartozás, messzire nyúló gyökerek kötik össze a két nemzetet - emelte ki, hozzátéve: hétfőn számos kétoldalú egyezmény aláírására került sor.

Emlékeztetett arra is, hogy ebben az évben nem most találkozott először sem Novák Katalin köztársasági elnökkel, sem Orbán Viktorral, akit többek között a Türk Tanács márciusi ankarai ülésén is vendégül láthatott. Ennek kapcsán örömét fejezte ki, hogy Magyarország megfigyelő tagként jelen van a tanácsban.

A török államfő kitért arra is, hogy a török-magyar kereskedelem éves volumene 4 milliárd dollárhoz közelít, ami jelentős növekedés, de a cél a 6 milliárd dollár - közölte.

Megjegyezte: a felek ösztönözni kívánják az egymás országában tett befektetéseket, akárcsak azt, hogy cégeik harmadik államban közösen ruházzanak be, valamint a védelmi és az energiaipar területén tovább kívánják mélyíteni együttműködésüket.

Recep Tayyip Erdogan aláhúzta annak jelentőségét, hogy Törökország és Magyarország immár kiemelt stratégiai partnerek.

A jövő évben török-magyar kulturális évaddal ünneplik a diplomáciai kapcsolatok felvételének századik évfordulóját - jegyezte meg.

Hangsúlyozta azt is: 

Törökország teljes mellszélességgel támogatja Magyarországot abban, hogy 2024-ben sikeres soros európai uniós elnökséget bonyolítson le.

A nemzetközi kapcsolatokról szólva elmondta: az erőszak nem hoz megoldást, Törökország ezért a kezdetektől a diplomáciai megoldásra fókuszál Ukrajnában is. Az isztambuli folyamatot fel kellene éleszteni - közölte.

Hangot adott annak a kívánságának is, hogy Gázában az erőszak mielőbb érjen véget, hangsúlyozva: sürgősen tűzszünetre van szükség, aminek elérésén Törökország a konfliktus az első napjától dolgozik. Elmondása szerint elkerülhetetlen az 1967-es határok visszaállítása, valamint az is, hogy a nemzetközi közösség megfelelő üzenetet küldjön Izraelnek, és így véget érjen az öldöklés - közölte.

ORBÁN Viktor; ERDOGAN, Recep Tayyip
Orbán Viktor kormányfő (b) fogadja Recep Tayyip Erdogan török elnököt a Karmelita kolostornál 2023. december 18-án
Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher / Forrás: MTI

Hiszünk benne, hogy ebben Magyarország is megteszi, amit tehet - mondta el Recep Tayyip Erdogan.

Lóért lóerőt

„Ez jó üzlet volt. 1 lóerőért cserébe 435. Isten hozta, Erdogan elnököt Magyarországon!” – írta Orbán Viktor miniszterelnök a közösségi oldalán.

Magyar lóerő

Egy lovas nemzet ajándéka egy lovas nemzetnek: Főúr, a Mezőhegyesi Ménesbirtok nóniusz ménje

– írta Orbán Viktor a Facebook-oldalán.

A miniszterelnök Recep Tayyip Erdogan török elnököt fogadta a Karmelita kolostorban.

Sándor-palota: Törökország kulcsország Magyarország számára

Novák Katalin köztársasági elnök a Hősök terén katonai tiszteletadás mellett fogadta a hivatalos látogatásra Magyarországra érkező Recep Tayyip Erdogant, Törökország elnökét – közölte a Sándor-palota hétfőn az MTI-vel.

Novák Katalin a Sándor-palotában négyszemközt tárgyalt a török elnökkel. A köztársasági elnök a megbeszélésen hangsúlyozta, hogy Törökország kulcsország Magyarország számára az illegális migráció feltartóztatása, valamint az energiabiztonság szempontjából, de fontos szerepe van az ukrajnai háború, valamint a közel-keleti konfliktus tekintetében is, amelyekről szintén tárgyalt a két államfő. Törökország NATO tagállamként is szövetségese Magyarországnak. A NATO kapcsán a két elnök az Észak-Atlanti Szövetség keleti szárnyának kihívásairól, illetve bővítésének nehézségeiről is egyeztetett.

NOVÁK Katalin; ERDOGAN, Recep Tayyip
Novák Katalin köztársasági elnök fogadja Recep Tayyip Erdogan török elnököt a Sándor-palotában 2023. december 18-án
Fotó: Máthé Zoltán / Forrás: MTI

Mindkét elnök örömét fejezte ki, hogy a diplomáciai kapcsolatok felvételének centenáriumán jók és egyre erősödnek a magyar–török kapcsolatok. Mindketten üdvözölték, hogy ennek jeleként a török elnök magyarországi látogatása alkalmával 17 megállapodás aláírására kerül sor, köztük a két ország közötti kiemelt stratégiai partnerségi megállapodás aláírására is.

Novák Katalin örömét fejezte ki, amiért a két ország között családügyi kérdésekben is együttműködés jön létre.

A Magyarország és Törökország közötti együttműködés jó példája a diplomáciai kapcsolatok felvételének századik évfordulója alkalmából meghirdetett, most kezdődő magyar–török közös kulturális évad, amely hűen tükrözi majd a két ország kultúrájának gazdagságát és közös pontjait, és amelynek megszervezéséhez nyújtott segítséget kölcsönösen megköszönte egymásnak a két államfő – írták.

Közölték azt is, hogy Novák Katalin és Recep Tayyip Erdogan részt vesznek a magyar–török közös kulturális évad hétfői nyitókoncertjén a Művészetek Palotájában.

Erdogan elnök az idén másodszor látogat Magyarországra, a két államfő pedig idén harmadszor találkozik személyesen egymással, ami kifejezi a két ország közötti stratégiai fontosságú baráti kapcsolatokat – írták a közleményben, hozzátéve: Novák Katalin előbb a 2023. március 29. és 31. közötti törökországi hivatalos látogatásán folytatott megbeszélést Erdogan elnökkel Ankarában, majd augusztus 20-án Budapesten.

Novák Katalin: köszöntöm Erdogan török elnököt Magyarországon!

„Az idei év mérlege: a török elnök másodszor látogat Magyarországra, a márciusi törökországi hivatalos utammal együtt pedig harmadszor találkozunk személyesen. Ez is jelzi, hogy kiválóak a magyar–török kapcsolatok”

– írta Novák Katalin köztársasági elnök a közösségi oldalán.

A török elnök megkoszorúzta a magyar hősök emlékkövét

Recep Tayyip Erdogan török elnök megkoszorúzta a magyar hősök emlékkövét a budapesti Hősök terén hétfőn.

ERDOGAN, Recep Tayyip
Fotó: Szigetváry Zsolt / Forrás: MTI

Szijjártó Péter: Isten hozta Erdogan elnök urat Budapesten!

Ma kiemelt stratégiai partnerségi szintre emeljük Törökország és Magyarország  kapcsolatrendszerét. Isten hozta Erdogan elnök urat Budapesten!

– írta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán.

A tárcavezető közlése szerint a török miniszterek is megérkeztek a fővárosba.

Orbán Viktor: Főúr megérkezett

Bejegyzést tett közzé a kormányfő hétfőn a Facebook-oldalán.

Orbán Viktor azt írta a fényképhez, amelyen egy ló látható, hogy:

Főúr megérkezett.

Korábban írtuk:

Gazdasági kapcsolatok, valamint politikai és diplomáciai kérdések, köztük az izraeli háború és Törökország európai uniós kapcsolatai – ilyen témák merülhetnek fel hétfőn Orbán Viktor miniszterelnök és Recep Tayyip Erdogan budapesti tárgyalásai során – számolt be az Anadolu Agency török állami hírügynökség.

Híradások szerint a magyar–török gazdasági kapcsolatok új szintre léphetnek, ugyanis a két ország közös célja, hogy az idei év első felében elért 3,3 milliárd dolláros kereskedelmet hatmilliárd dollárra növelje. A budapesti tárgyalások során pedig arról is szó lesz, hogyan lehetne elérni a tízmilliárd dollárnyi volument – írja a Magyar Nemzet.

Előzetes jelentések szerint energiaügyi egyeztetésekre is sor kerül Budapesten, ugyanis várhatóan jövő évtől már Törökországból is érkezhet földgáz hazánkba.

A teljes cikk ITT olvasható el. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában