Ukrán válság

2023.12.05. 05:19

Ukrajna az amerikai támogatás nélkül elveszítheti a háborút

650. napja tart a háború a szomszédunkban. Hírfolyamunkban az MTI, a Magyar Nemzet, a Mandiner és az Origo híreiből válogatunk.

MW

A 2023. november 30-i felvételen géppuskás ukrán katona áll egy kijevi lakótömb oldalára festett kép előterében

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Szerhij Dolzsenko

Ukrán légierő: az orosz csapatok dróntámadást indítottak Ukrajna déli részei ellen

Az orosz csapatok dróntámadást indítottak Ukrajna déli részei ellen kedden este – közölte az ukrán légierő parancsnoksága Telegram-oldalán. A tájékoztatás szerint Sahíd típusú kamikaze drónokat észleltek a Fekete-tenger felett Csernomorszk, Odessza, illetve Herszon és Mikolajiv megyék térségében. Odesszában robbanások zaját lehetett hallani az esti órákban.

Az ukrán légierő arról is beszámolt, hogy a Fekete-tenger nyugati része felett lelőttek egy orosz Szu-24-es vadászbombázót. Mikola Olescsuk, az ukrán légierő parancsnoka Telegram-oldalán azt írta, hogy ilyesmi már régen nem történt.

Hozzátette, hogy a harci repülő feltételezhetően rakétákat akart kilőni Odessza ellen. Az ukrán légierő szerint Ukrajna a nap folyamán több tucat harci drónnal támadta az Oroszország által elcsatolt Krím félszigetet, csapást mérve több fontos katonai létesítményre. 

Feodoszija kikötőjében eltaláltak egy üzemanyag lerakatot, amelyből orosz csapatokat látnak el. A Krím keleti felében Kercsnél az orosz légvédelem egyik radarállomását semmisítették meg, míg az északi részen található Szrelkovóban egy helikopterfelszállópályát, egy további radarállomást, illetve egy rakétairányító-rendszert találtak el.

A hatóságok legfrissebb közlése szerint Ukrajna déli és keleti felében orosz katonai csapások következtében legalább három ember meghalt és tizenegy megsebesült. Roman Mrocsko, a déli Herszon város katonai adminisztrációjának vezetője szerint négy orvos megsérült a helyi klinikát ért orosz támadásban.

Ukrán külügyminiszter: Kijev nem számít arra, hogy lankadna a szövetségesei általi támogatása

A kijevi vezetés nem számít arra, hogy lankadna Ukrajnának a szövetségesei általi támogatása az ellene folytatott háborúban - jelentette ki kedden Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter hozzátéve, hogy nem maradoznak el a fegyverszállítások. Kijevi sajtótájékoztatóján az ukrán diplomácia vezetője a további amerikai és az európai uniós támogatási csomagok elfogadása körüli bizonytalanságra reagált.

Partnereink megértik, hogy jóval több forog kockán Ukrajnában, mint Ukrajna jövője

– közölte Kuleba, miután holland hivatali partnerével, Hanke Bruins Slottal tárgyalt. 

Ezért nem várok semmilyen lassulást, vagy csökkenést sem figyelemben, sem pedig az érkező támogatásban

 – hangoztatta a tárcavezető. Újságíróknak nyilatkozva leszögezte, hogy a kijevi vezetést nem fogják tárgyalásokra kényszeríteni Moszkvával.

Senki sem fog tárgyalóasztalhoz ültetni bennünket Oroszországgal mindaddig, amíg mi magunk nem döntünk úgy, hogy ez az előre vezető út

– fogalmazott Kuleba. 

Slot látogatásán hazája további támogatásáról biztosította a kijevi vezetést, és bejelentette, hogy a holland kormány 2,5 milliárd eurót (950 milliárd forint) különített el 2024-re Ukrajna számára.

Felidézte, hogy Hollandia november 13-án nyitotta meg Romániában az ukrán pilóták F-16-os vadászgépekre való átképzésének központját, valamint az Egyesült államokkal, Dániával és más országokkal együtt azon van, hogy a lehető leghamarabb bevethessék a nyugati gépeket.
A holland külügyminiszter Ukrajna európai uniós törekvéseire is kitért, mondván, hogy az ország jövője az EU-ban van. Ukrajna jelentős mértékben támaszkodik a nyugati országok katonai és gazdasági segélyére az orosz agresszió elleni védekezésben - írta a Reuters hírügynökség.

Ultimátumot küldött Joe Bidennek a Képviselőház republikánus elnöke az ukrajnai támogatás elfogadásáról

A Képviselőház nem szavazza meg az Ukrajna számára kért forrásokat, amennyiben a Biden-kormányzat nem hoz átfogó reformokat az amerikai bevándorlási szabályokban – áll a testület alsóházi elnökének Joe Biden elnök számára küldött levelében. Mike Johnson kedden megjelent levele úgy fogalmaz, hogy az ukrán segély az országunk határbiztonsági törvényeiben hozott változtatások életbe léptetésétől függ. A republikánus politikus azt is világossá tette, hogy átláthatóságot vár el az ukrajnai támogatásokat illetően a kormányzattól.

Az amerikai embereknek válaszokat kell kapniuk a többször megismételt kérdéseikre, ide értve a kormányzat stratégiáját Ukrajnával kapcsolatban, világosan meghatározott, kézzelfogható célok tekintetében

– fogalmazott Mike Johnson, aki átláthatóságot és elszámoltathatóságot vár el az amerikai adófizetők pénzének ukrajnai felhasználásával kapcsolatban, valamint pontos tájékoztatást a Biden-kormányzattól arra nézve, hogy milyen pontos erőforrásokat igényel a győzelem és a fenntartható béke Ukrajnában.

Az ukrán elnöki hivatal vezetője szerint a folyamatos amerikai támogatás nélkül elveszíthetik a háborút

Ukrajna elveszítheti a háborút, ha az amerikai Kongresszus akár csak elhalasztja a szavazást a további pénzügyi és katonai támogatásról - jelentette ki az ukrán elnöki hivatal vezetője kedden Washingtonban. 

Andrij Jermak egy civil szervezet, az US Institute of Peace pódiumbeszélgetésén kérdésre válaszolva nagyon fontosnak mondta, hogy a támogatást megszavazza az amerikai törvényhozás, mert a Joe Biden elnök által az ukrajnai támogatások folytatására kért pénz nélkül Ukrajna nehéz helyzetbe kerülne. 

Az ukrán költségvetés számára nyújtott közvetlen amerikai segítségről úgy fogalmazott, hogy az segített a túlélésben a nehéz helyzetben. Andrij Jermak azt is hangoztatta, hogy a külföldi támogatás segítségével képesek győzelmet aratni, és célnak nevezte nemcsak a 2022. február 24-e előtt állapotok helyreállítását, de a 2014 előtti határokat, ami a Krím visszafoglalását is jelenti. 

Azt állította, hogy Ukrajna jelentős eredményeket ért el az orosz hadsereg elleni harcokban, és kijelentette, hogy az oroszok által megszállt területek 50 százalékát visszahódították, a Fekete-tengeren sikerült visszaszorítani az orosz törekvéseket, valamint az orosz fél által felmondott fekete-tengeri gabonaszállítási megállapodást képesek voltak más útvonalak megnyitásával pótolni, ami működőképesnek bizonyult.

A tervek szerint washingtoni idő szerint délután Volodimir Zelenszkij videóüzenetet intéz a Kongresszushoz, amelyben arra sürgeti az amerikai törvényhozókat, hogy szavazzák meg az országa számára a katonai és pénzügyi segítség folytatását.

Hétfőn a Fehér Ház levélben szólította fel a Kongresszust, hogy szavazza meg az elnök által Ukrajnának kért költségvetési kiegészítést.

Az amerikai elnöki hivatal költségvetési irodáját vezető Shalanda Young levelében sürgősnek nevezte a Kongresszus lépését, mert az év végén elfogy a korábban jóváhagyott keret.
A levél szerint az Egyesült Államok törvényhozása eddig már mintegy 111 milliárd dollárt (mintegy 40 ezer milliárd forintot) hagyott jóvá Ukrajna számára. A levél szerint további pénzre van szükség, és úgy fogalmaz, hogy 

ha a segítségnyújtás leáll, akkor az jelentős problémákat okoz majd Ukrajna számára.

 A Fehér Ház többi között azzal érvel, hogy az ukrán katonai támogatás számottevő amerikai gazdasági haszonnal is jár, ugyanis segít élénkíteni az amerikai hadiipart. A levél szerint az elnök által Ukrajna számára kért több mint 61 milliárd dollárból 50 milliárd az amerikai gazdaságot ösztönözné.

Az amerikai Kongresszus alsóházának republikánus tagjai között többen vannak, akik komolyabb feltételekhez és szigorúbb átláthatósághoz kötnék Ukrajna további támogatását. 

A republikánusok egy része azt is elvárja, hogy Joe Biden és kormánya hatékony lépéseket tegyen az Egyesült Államok határainak védelmében, mielőtt további komoly összegekkel siet Ukrajna segítségére.

„2024-ben véget érhet a háború” – mondta Somkuti Bálint a Mandinernek

A háború hamarabb véget érhet, mint gondoltuk, Ukrajna felelőssége az Északi-Áramlat felrobbantásában pedig egyre inkább napirenden van. A Stratéga e heti vendége Somkuti Bálint, az MCC Geopolitikai Műhelyének kutatója.

Verhofstadt Oroszország lehetséges győzelmét vizionálta 

A szankcióink elkerülése, több fegyver előállítása, csapatok erőszakos felállítása, minden belső ellenvélemény elfojtása

 – foglalta össze a véleményét Oroszországról a brüsszeli politikus, aki szerint Oroszország megnyerheti a háborút.

Azt írta, hogy a  Nyugat nem hajlandó látni, hogy mi is zajlik valójában, hiszen ez „

egy támadás ellenünk és minden ellen, amit képviselünk. Itt az ideje, hogy újra lendületbe jöjjön Ukrajna támogatása! 

 – vonta le következtetését a politikus.

Elegük van a republikánusoknak Ukrajna pénzeléséből

Nagy port kavart egykoron Donald Trump, a jövő évi republikánus elnökjelöltségért ringbe szálló amerikai exelnök, amikor kijelentette: egy nap alatt lezárná az orosz-ukrán háborút. „Nagyon jól ismerem Zelenszkijt, nagyon jól, még jobban ismerem Putyint. Jó, nagyon jó kapcsolatom volt mindkettejükkel. Azt mondanám Zelenszkijnek: Elég volt. Alkut kell kötnöd. Azt mondanám Putyinnak: Ha nem kötsz alkut, rengeteg mindent adunk nekik. Többet fogunk adni nekik, mint amijük valaha volt, ha kell.

Egy nap, egy nap alatt összehoznám az alkut”

– idézi Trumpot a Mandiner cikke

Az exelnök mondatai nem légüres politikai térben hangoztak el: 

Ukrajna katonai támogatásának az Egyesült Államokban az NBC News friss felmérése szerint már csak egészen szűk, 55 százalékos többsége van, a republikánusok körében pedig 35 százalékos kisebbségi állásponttá vált.

A cikk idézi Tucker Carlsont, aki a Mandinernek úgy nyilatkozott, hogy "

akik a nemes ukrán népről papolnak, most végignézik Ukrajna teljes és végleges elpusztítását. Sőt, ők okozták. Erőltethették volna a békét, de nem tették

– mondta Carlson, aki szerint a háború „

a Biden-kormány bűne. Ők akarták, ők nyújtották el, száz százalékig az ő saruk.

Felhívják a figyelmet arra, hogy nem véletlen, hogy a Képviselőházban bukott el az ősz folyamán Joe Biden összes Ukrajnával kapcsolatos segélycsomagja, sőt, a republikánusok az ukránok pénzelésére való túlzott nyitottsága miatt képesek voltak megválni hosszan szolgáló házelnöküktől, Kevin McCarthy kaliforniai republikánus képviselőtől, aki a republikánus bázis szerint lepaktált Bidenékkel Ukrajna ügyében. 

ZELENSZKIJ, Volodimir
Zelenszkij ukrán elnök interjút ad az Associated Press amerikai hírügynökségnek egy harkivi bunkerben 2023. november 30-án
Fotó: Efrem Lukackij / Forrás: MTI/AP

 

A republikánus párt háborúpárti szárnya létrehozott Republikánusok Ukrajnáért (Republicans for Ukraine) néven egy aktivistacsoportot, amely Ukrajna nagyobb támogatásáért lobbizik a párton belül. Ők az összes republikánus képviselőt „leosztályozták” Ukrajnához való hozzáállása szerint – megvizsgálták a szavazási magatartásukat hat Ukrajnával kapcsolatos törvényjavaslatnál, illetve a háború ügyében tett nyilatkozataikat. A 221 aktív republikánus honatyából 91 „bukásra áll”, további kilenc kettessel épp csak átcsúszik szerintük Ukrajna támogatásának ügyében, és tizenkilencen kaptak hármast.

Értékelésük szerint tehát az amerikai republikánus képviselők többsége nem Ukrajna-párti.

A teljes cikket ITT tudja elolvasni. 

Megszakították az ukrán határnál tartott blokádjukat a szlovák fuvarozók

Megszakították kedden határblokádjukat a Szlovák Szállítmányozók Uniójának (UNAS) fuvarozói a Felsőnémetinél (Vysné Nemecké) lévő szlovák–ukrán határátkelőn;  találkozót kezdeményeztek a szaktárca vezetőjével és sztrájkkészültséget hirdettek - jelentette a TASR, szlovák közszolgálati hírügynökség a szervezet közlésére hivatkozva.

A szlovákiai fuvarozók pénteken kezdtek – eredetileg határozatlan időre meghirdetett – blokádot, mert úgy vélik, hátrányos helyzetbe kerültek az ukrán fuvarozókkal szemben, ezért azt követelik, hogy az Európai Bizottság (EB) azonnali hatállyal vezesse vissza az ukrán járművekre vonatkozó szállítmányozási engedélyek alkalmazását, amelyeket az EB az ukrajnai konfliktus kezdetén törölt el.

Az UNAS keddi bejelentésére azt követően került sor, hogy az uniós Miniszterek Tanácsának ülésén Brüsszelben tartózkodó szlovák közlekedési miniszter, Jozef Ráz hétfőn este a szlovák hírügynökségnek nyilatkozva bejelentette: bár Brüsszelben előterjesztették a fuvarozók panaszát, a Miniszterek Tanácsa "semmilyen választ nem adott".

A pénteken megkezdett kamionosblokád következtében a Felsőnémeti határátkelő előtt hétfőn este már 20 kilométer hosszú kamionsor állt, és a kamionosoknak azzal kellett számolniuk, hogy 4-5 napig tart majd, amíg átjutnak a határon. A személygépkocsi-forgalom áthaladása folyamatos volt.

A lengyelek orosz támadásra figyelmeztetnek

A lengyel Nemzetbiztonsági hivatal szerint a NATO-nak három éve van felkészülni az orosz támadásra. Jacek Siewiera, a Nemzetbiztonsági Hivatal vezetője azt állapította meg, hogy

nem helyes az a német becslés, amely szerint Oroszország „akár hat-tíz éven belül” közvetlenül megtámadhatja a Nyugatot

– írja a Sky News nyomán a Mandiner.

Szerinte, ha el akarjuk kerülni a háborút, akkor 

a keleti szárnyon lévő NATO-országoknak három év alatt fel kell készülniük egy esetleges orosz támadásra.

Íme a taktika, amit még nem láttunk az oroszoktól - videó

Az orosz haderő sokféleképpen igyekszik az ukránok fölé kerekedni, ezen a felvételen egy quad-dal közelítik meg a nehéz terepen a 10 ukrán katonából álló rajt, amelyet egy "Fagot" ATGM gránátvető segítségével semmisítenek meg, majd a terepmotor segítségével gyorsan újabb pozíciót keresnek. Az akció videón:

Videón, ahogy megadja magát egy ukrán katona

Egy mai felvételen látható, ahogyan az oroszok felderítenek és megszállnak egy ukrán állást, majd az összecsapás vége felé egy sebesült ukrán katona megadja magát.

Két irányból támadják az oroszok Avdijivkát

Az orosz erők két új irányból támadják a kelet-ukrajnai Avdijivka ipari várost - közölték ukrán tisztviselők, miközben Moszkva kiterjesztette a bekerített város elfoglalására irányuló törekvését. Moszkva csaknem két hónapja próbálja elfoglalni Avdijivkát, amely a szerteágazó frontvonal leghevesebb gyújtópontjává vált.

150 millió tonna szén-dioxid

Oroszország tavaly februárban indított ukrajnai háborúja mintegy 150 millió tonna szén-dioxid-kibocsátással jár – idézte egy ukrán miniszterhelyettes a szakértőket. "A háború pusztító hatással van a környezetre. A harcok következtében a levegő, a talaj és a víz is szennyezett" – mondta Viktoria Kirejeva, Ukrajna környezetvédelmi és természeti erőforrásokért felelős miniszterhelyettese a dubai Cop28 klímakonferencia margójára rendezett konferencián.

Fehér Ház: sürgősen meg kell kötni az ukrán segélyegyezményt

A Fehér Ház éles figyelmeztetést adott ki arra vonatkozóan, hogy további amerikai segélyekre van szükség Ukrajnának, de a Kongresszus még mindig nem áll közel a kompromisszumos megállapodáshoz, amely segítené a háborús erőfeszítések finanszírozását.

"Kifogyott a pénzünk – és majdnem elfogyott az időnk" – írta Shalanda Young, a Fehér Ház költségvetési igazgatója a republikánus és demokrata vezetőknek írt, nyilvánosan közzétett levelében.

Figyelmeztetett arra, hogy ha a Kongresszus nem hagy jóvá több katonai segélyt Ukrajnának az év vége előtt, az "térdre kényszeríti" az ukránokat az Oroszország elleni harcban.

Hétfőn a képviselőház republikánus elnöke, Mike Johnson elutasítónak tűnt a több tízmilliárd dollárral több finanszírozás biztosítására vonatkozó legújabb kérelmekkel kapcsolatban.

Oroszország készen áll a béketárgyalásokra Ukrajnával

Oroszország készen áll a béketárgyalásokra Ukrajnával, akár egy nyugati ország területén is – mondta az Izvesztyija orosz lapnak egy magas rangú forrás. A lap felidézi, hogy Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter korábban többször is felajánlotta, hogy Ukrajna és Oroszország Magyarországon tárgyaljanak a békéről. 

Az orosz külügyminisztérium ugyanakkor hangsúlyozta azt is, hogy ma Ukrajna és nyugati partnerei nem mutatnak készséget az Oroszországgal való tárgyalásra. Ennek ellenére a szakértői közösség úgy véli, hogy a közvetítő szerepe nagy valószínűséggel egy olyan országra hárulhat, amely nem tagja a NATO-nak.

Mint ismert, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter néhány napja az Izvesztyijának adott interjújában azt mondta: 

Budapest továbbra is kész közvetítői szolgáltatást nyújtani Moszkvának és Kijevnek

- írja a Magyar Nemzet.

Felidézte, hogy még 2022 februárjában beszélt erről Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel és Andrej Ermakkal, az ukrán elnök hivatalának vezetőjével.

A teljes cikk ITT olvasható.

30 kamion jutott át a határon

Az első 30 üres teherautó áthajtott az ukrán-lengyel határon újonnan megnyílt Uhriniv-Dolhobychuv átkelőn, amely Kijev reményei szerint enyhülést jelent majd, mivel a lengyel sofőrök tiltakozása más szárazföldi folyosókat is elzárt.

Az ukrán határszolgálat azt közölte, hogy négy határátkelőt blokád alá vettek a lengyel fuvarozók, akiknek tiltakozása hetek óta megbénítja a forgalmat.

A lengyel fuvarozók fő követelése, hogy ne engedjék be az ukrán kamionosokat az EU-ba, ami Kijev és Brüsszel szerint lehetetlen. A lengyel és szlovák sofőrök egyaránt arra panaszkodnak, hogy ukrán társaik olcsóbban kínálják szolgáltatásaikat, és az EU-n belül is szállítanak árut, nem csak az EU és Ukrajna között.

Azt követelik, hogy az EU állítsa vissza azt a rendszert, amely korlátozott számú engedélyt ad az ukrán vállalatoknak, hogy az EU-ban működjenek, és az európai kamionosok beléphessenek Ukrajnába.

Putyin: az idők nem könnyűek

Vlagyimir Putyin orosz elnök sajnálatát fejezte ki a nyugati országokkal fennálló kapcsolatok megromlása miatt, amikor elfogadta kéttucatnyi új moszkvai nagykövet megbízólevelét. "Az idők nem könnyűek" – mondta Putyin a küldötteknek.

Az Egyesült Királyság új nagykövetéhez fordulva azt mondta: "A második világháború utáni időszakban és egészen a közelmúltig országaink képesek voltak kapcsolatokat építeni. De a dolgok jelenlegi állása... jól ismert, és remélnünk kell, hogy a helyzet – országaink és nemzeteink érdekében – jobbra fog változni."

Klicsko: elveszik a bizalom Zelenszkijben

Volodimir Zelenszkij „fizet az elkövetett hibáiért”, az ukrán nép pedig azon töpreng, hogy az ország miért nem volt felkészültebb – mondta Kijev polgármestere. Vitalij Klicsko szerint az ukránok elveszítik a bizalmat a háborús vezető válságkezelésében.

Az emberek csodálkoznak, hogy miért nem készültünk jobban erre a háborúra, miért tagadta Zelenszkij a végéig, hogy ez így lesz

– mondta Klicsko, aki szerint túl sok olyan információ került nyilvánosságra, ami nem felelt meg a valóságnak. 

De ennek ellenére az elnöknek ma is fontos feladata van, és a háború végéig támogatnunk kell őt. Aztán majd minden politikus fizetni fog a sikereiért vagy kudarcaiért.

KLICSKO, Volodimir; KLICSKO, Vitalij
Volodimir Klicsko volt nehézsúlyú ukrán profi ökölvívó (j) és fivére, Vitalij Klicsko kijevi polgármester az Axel Springer német kiadóvállalat Bild100 elnevezésű fogadásán Berlinben 2023. szeptember 14-én
Fotó: Clemens Bilan / Forrás: MTI/EPA

Dróntalálat ért orosz lőszerraktárakat

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat közölte, hogy az ukrán katonák két drónnal semmisítettek meg orosz lőszer- és felszerelésraktárakat a kelet-luhanszki régióban lévő Szvatovo város közelében.

Az oroszok az Oszkil folyótól keletre fekvő Szvatovónál próbálják magukat beásni. A régió azért fontos számukra, mert Szvatovo ellenőrzi az utánpótlási útvonalat az oroszországi Belgorodból a délebbre lévő erőik felé.

Az ukrán slágerlistát egy orosz dal vezeti

Az Apple Music Top 100 Ukrajnában listájának első helyét az orosz Aigel együttes Pijala című nótája szerezte meg. Ez azt jelenti, hogy az ukrán felhasználók ezt választják és hallgatják a legtöbbször.

Ráadásul ez a zene egy filmsorozat zenéje is, amit éppen betiltani készülnek Ukrajnában. És ha ez még nem lenne elég, akkor tegyük hozzá, hogy ezenkívül a Pijala az orosz platformokon is a csúcson van.

A Magyar Nemzet teljes cikke ITT olvasható el. 

Fehér Ház: az ukrán katonai támogatás számottevő amerikai gazdasági haszonnal jár

A Fehér Ház levélben szólította fel hétfőn a kongresszust, hogy szavazza meg az elnök által Ukrajna számára kért költségvetési kiegészítést.

Az Egyesült Államok igazgatási és költségvetési hivatalának (Office of Management and Budget) igazgatója, Shalanda Young levelében sürgősnek nevezte a kongresszus lépését, mert az év végén elfogy a korábban jóváhagyott keret.

A fehér házi intézmény vezetője szerint az Egyesült Államok törvényhozása eddig már 111 milliárd dollárt (mintegy 40 ezer milliárd forintot) hagyott jóvá Ukrajna számára, de a levél szerint további pénzre van szükség. Úgy fogalmaz, hogy „ha a segítségnyújtás leáll, akkor az jelentős problémákat okoz majd Ukrajna számára”.

BIDEN, Joe
Joe Biden amerikai elnök a nemzethez intézett rendkívüli televíziós beszéde közben a washingtoni Fehér Ház Ovális irodájában 2023. október 19-én. Biden a beszédében Ukrajna és Izrael támogatásának fokozása és az Egyesült Államok globális vezető szerepe mellett érvelt
Fotó: Jonathan Ernst / Forrás: MTI/EPA/Pool

A Fehér Ház többi között azzal érvel, hogy az ukrán katonai támogatás számottevő amerikai gazdasági haszonnal is jár, ugyanis segít élénkíteni az amerikai hadiipart.

A levél szerint az elnök által Ukrajna számára kért több mint 61 milliárd dollárból 50 milliárd az amerikai gazdaságot ösztönözné.

A Fehér Ház kongresszushoz intézett felszólításával kapcsolatban a nemzetbiztonsági tanácsadó hétfőn sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy az elnök által Ukrajna számára kért összeg hiányában leállnak a fegyverekre és felszerelésekre adott megrendelések, és az amerikai hadsereg készleteiből sem tudnak további segítséget lehívni anélkül, hogy az az amerikai katonai készenlétet befolyásolná.

Jake Sullivan azt állította, hogy az eddigi amerikai segítség hozzájárult ahhoz, hogy visszatartsák az orosz erőket, és, hogy Ukrajna képes legyen visszafoglalni az oroszok által korábban megszállt területek 50 százalékát, valamint az Egyesült Államokon belül, a hadiiparon belül „jól fizető” munkahelyeket teremtett.

Hozzátette, hogy a Fehér Ház bízik abban, hogy a kongresszus „helyes döntést” hoz majd.

Az amerikai kongresszus alsóházának republikánus tagjai között többen vannak, akik komolyabb feltételekhez, és szigorúbb átláthatósághoz kötnék Ukrajna további támogatását. A republikánusok egy része azt is elvárja, hogy Joe Biden és kormánya hatékony lépéseket tegyen az Egyesült Államok határainak védelmében, mielőtt további komoly összegekkel siet Ukrajna segítségére.

Több mint hétezren érkeztek Ukrajnából hétfőn

Magyarország területére 2023. december 4-én az ukrán-magyar határszakaszon 4248 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 3254 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.

A beléptetettek közül a rendőrség 64 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást.

Ez történt hétfőn:

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában