Sorosék kulcsembere

2023.12.16. 10:27

Ezeket lehet tudni az Amnesty-vezérről és a súlyos bűncselekményekkel gyanúsított öccséről

November végén robbant a baloldal újabb botránya, amikor nyilvánosságra került, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) nyomozói akciófilmeket idéző nagyszabású akcióban fogták el az Amnesty International Magyarország igazgatójának testvérét, Vig Mórt, aki ellen a hatóság üzletszerűen elkövetett, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás és más bűncselekmények miatt folytat eljárást. Az Origo összeszedte, hogy mit lehet tudni eddig a Vig-testvérek tevékenységéről.

MW

Vig Dávid, az Amnesty International Magyarország igazgatója

Forrás: Amnesty International Magyarország

A botrány kipattanása óta Vig Mór kapcsán újabb és újabb részletek derülnek ki, ám a számlagyáros ügyet közben váratlanul politikai kontextusba helyezte Gyurcsány Ferenc pártjának egyik polgármestere. A DK-s Szaniszló Sándor ugyanis a napokban azt nyilatkozta a Magyar Nemzet riporterének, hogy

összefüggés van az Amnesty-vezér testvérének büntetőügye és a baloldal külföldi kampányfinanszírozása között.

Zavaros cégügyek, Gyurcsány, Bajnai

A nyilvános cégadatok szerint Vig Mórnak összesen másfél tucatnyi cégben volt vagy van jelenleg is érdekeltsége. A vállalkozások közül azonban kilenc már a felszámolás vagy a kényszertörlés sorsára jutott. A Büro Cégkezelő Kft. néven egy cégtemetőként is működő szolgáltató köthető Vig Mórhoz, amely a II. kerületi Keleti Károly utca egyik földszinti üzlethelyiségébe van bejegyezve – írja az Origo.

Bajnai Gordon
Bajnai Gordon
Fotó: Soós Lajos / Forrás: MTI

Ide jegyeztek be több olyan céget, amelyek a volt baloldali miniszterelnökök, Gyurcsány Ferenc és Bajnai Gordon bizalmi emberének, Dessewffy Tibornak az érdekeltségébe tartoznak. Az egyik ilyen vállalkozás a Datalyze Research Kft., amely a DatAdat-csoport egyik volt leányvállalata. A DatAdatról tudni kell, hogy a cégcsoport tulajdonosi és irányítói köre prominens baloldali politikusokból áll, a kulcspozíciókban Bajnai Gordon, Szigetvári Viktor, Ficsor Ádám, Molnár István ügyvéd és a már említett Dessewffy Tibor. Érdemes azt is felidézni, hogy a dollárbaloldal botrányában kiderült: az Amerikából és Svájcból érkezett mintegy négymilliárd forintnyi dollárból több mint 1,5 milliárd forint kötött ki valamilyen DatAdat-érdekeltség számláján.

Szintén a Vig Mórhoz köthető, cégtemetőként is működő szolgáltatóhoz került egy másik Dessewffy-érdekeltség, a Webpredict Kft., amely sajtóhírek szerint a mesterséges intelligencia eszköztárával segítette volna az egyesült baloldal kampányát.

Szocialista polgármesterek

Nem mellékes adalék, hogy Vig Mór körül a II. kerület szocialista polgármestereinek neve is fel-felbukkan. A jelenlegi kerületvezetővel, Őrsi Gergellyel például tavaly közös tájékoztatón szerepeltek egy futárcég elektromos járművei kapcsán. A cégtemetőként is üzemelő Büro Cégkezelő Kft. II. kerületi székhelyét pedig 2005 januárjában szerezte meg az önkormányzattól a Vig család cége, akkor a szintén szocialista Horváth Csaba volt a polgármester.

Sorosék kulcsembere Magyarországot támadja

Van abban némi pikantéria, hogy a súlyos bűncselekményekkel gyanúsított Vig Mór testvére nem más, mint a harcos „jogvédő", az Amnesty International Magyarország igazgatója, Vig Dávid, aki az elmúlt években a globális baloldali hálózat meghatározó hazai képviselőjeként támadta a magyar kormányt itthon és Brüsszelben. Vig Dávid a Soros-hálózat fontos magyarországi láncszeme: ő vezette korábban a Magyar Helsinki Bizottság rendészeti programját, de öt évig, 2011 és 2016 között dolgozott Soros György alapítványánál, az Open Society Foundations-nél (OSF) is.

-
Soros György amerikai befektető és filantróp beszélget a közönséggel a Schumpeter-díj 2019 átvétele után Bécsben, 2019. június 21-én
Fotó: GEORG HOCHMUTH / Forrás: AFP

Az Amnesty International hazai szervezete nem egy esetben kreált muníciót a hazánk elleni külföldi támadásokhoz. Néhány héttel ezelőtt például hét másik „civil" szervezettel együtt felszólították az Európai Unió illetékes minisztereit, hogy szigorúbban lépjenek fel a kormány ellen. A közös közleményben – amelyben részt vett Soros alapítványa – arra szólítottak fel, hogy a 7. cikk szerinti eljárás alapján vonják felelősségre a magyar kormányt.

Támadás a gyermekvédelmi törvény ellen

Magyarország lejáratását szolgálta a gyermekvédelmi népszavazás elleni kampány is, amelynek élére állt az Amnesty, és több mint 140 millió forint támogatást kaptak hozzá hazai, illetve külföldi úgynevezett civil szervezetektől. A másik főszervezővel a Háttér Társasággal és több LMBTQ-szervezettel közös közleményt adtak ki 2022 januárjában, amelyben arra buzdítottak, hogy az emberek szavazzanak érvénytelenül a gyermekvédelmi népszavazáson.

Az Origo teljes cikkét ITT olvashatja el. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában