Brüsszelben

2023.12.10. 13:30

Dobrev Klára, Donáth Anna és Cseh Katalin egész évben a magyar pedagógusok béremelése ellen dolgozott

Lassan itt az év vége, de Brüsszel továbbra se fizette ki a magyar pedagógusoknak járó béremelés részt – hívta fel a figyelmet Rétvári Bence. A Belügyminisztérium parlamenti államtitkára az MTI-hez vasárnap eljuttatott közleményében rámutatott: ez azért nem történt meg, mert Ara-Kovács Attila, Cseh Katalin, Dobrev Klára, Donáth Anna, Gyöngyösi Márton, Molnár Csaba, Rónai Sándor és Ujhelyi István baloldali EP-képviselők egész évben azon dolgoztak, hogy megakadályozzák a Magyarországnak jogosan járó források kifizetését.

MW

Cseh Katalin, a Momentum EP-listavezetője (b) és Donáth Anna Júlia, a párt alelnöke, mandátumot szerző képviselők a Momentum Mozgalom eredményváró rendezvényén a Dürer Rendezvényházban az európai parlamenti (EP-) választás napján, 2019. május 26-án

Forrás: MTI

Fotó: Illyés Tibor

Kifejtette: 

a baloldal európai parlamenti képviselői havi 5-6 millió forintos fizetésért bevallottan azon ügyködnek Brüsszelben, hogy a pedagógusok 2025-re ne kereshessenek havi 800 ezer forintot. Felháborító, hogy nem a magyar pedagógusokat képviselik 

– közölte, hozzátéve: kicsinyes politikai bosszút állnak a magyarokon, amiért nem rájuk szavaztak a választásokon. Az idei évüket azzal töltötték, hogy a megnehezítsék a pedagógusok mindennapjait – jegyezte meg.   

Rétvári Bence emlékeztetett: a magyar kormány hivatalos terve szerint idén 561 ezer forintra nőtt volna a pedagógus átlagbér, ha a baloldal nem akadályozta volna ezt meg Brüsszelben. Ők azonban mondvacsinált okokkal gátolják a rendszerváltás óta legnagyobb pedagógus béremelés megvalósulását – fogalmazott. Az államtitkár közleménye szerint Brüsszel 800 milliárd forinttal tartozik a magyar pedagógusoknak.   

Jelezte: 

a kormány költségvetési forrásokból tavaly, idén és jövőre 10-10-10 százalékkal, azaz összesen 30 százalékkal emeli a pedagógusok fizetését. 

Ha ezt ki lehetne végre egészíteni a saját EU-s forrásainkkal, akkor nem 30, hanem 75 százalékos lenne a fizetésemelés 2025-ig – tette hozzá Rétvári Bence.   

A baloldal először akkor bukott meg a pedagógusbér kapcsán, amikor 2008-2009-ben, békeidőben elvettek a pedagógusoktól egyhavi bért. Másodszor pedig idén buktak meg, amikor a nagyobb béremelés forrását blokkolják indokolatlanul Brüsszelben – hangsúlyozta az államtitkár.   

Megfogalmazása szerint szinte felfoghatatlan, hogy egy politikus – kisstílű politikai érdekből – a pedagógusok nagyobb arányú béremelése ellen dolgozzon. Ők mégis megteszik, ráadásul mindenféle szégyenérzet nélkül. Már a látszatra sem adnak, hiszen nyíltan, örömmel és büszkén vállalják, hogy ez a küldetésük – áll Rétvári Bence közleményében. A politikus szerint a magyar pedagógusok ezt nem fogják elfelejteni Ara-Kovács Attila, Cseh Katalin, Dobrev Klára, Donáth Anna, Gyöngyösi Márton, Molnár Csaba, Rónai Sándor és Ujhelyi István EP képviselőknek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában