Baloldali botrány

2023.12.11. 09:24

A Vig Mórhoz köthető cégtemetőben végezte Gyurcsány bizalmasának vállalkozása

Gyurcsány Ferenc és Bajnai Gordon bizalmasának egyik vállalkozása ahhoz a cégtemetőként is működő szolgáltatóhoz került, amely a számlagyáras ügyvédként elhíresült jogászhoz, Vig Mórhoz köthető – írja a cikkében a Magyar Nemzet. A Webpredict Kft. Dessewffy Tibor érdekeltsége, és sajtóhírek szerint a mesterséges intelligencia nyújtotta lehetőségeket próbálta volna kiaknázni az ellenzéki választási kampány sikere érdekében.

MW

A letartóztatás pillanatai

Forrás: Magyar Nemzet / NAV

A számlagyáras ügyvédként elhíresült Vig Mórhoz köthető, cégtemetőként is működő szolgáltatóban süllyesztették el a baloldal 2022-es választási koalícióját segítő egyik vállalkozást. A szóban forgó gazdasági társaság a Webpredict Kft., amelynek tulajdonosa és ügyvezetője Dessewffy Tibor, aki Gyurcsány Ferenc és Bajnai Gordon bizalmasa.

A Webpredict sajtóinformációk szerint a mesterséges intelligencia eszköztárával segítette volna az egyesült ellenzék kampányát.

A társaság bejegyzése, működése és a megszűnés dátuma szintén azt erősítik, hogy a cég egyfajta választási projekt volt: 2021 augusztusában jött létre a Webpredict, 2022-ben, a voksolás évében volt a legnagyobb bevétele és 2023 májusára végelszámolás alá került. Dessewffynek van egy ugyanilyen nevű bejegyzett cége az észtországi Tallinban, a Webpredict OÜ, amely továbbra is működik. A magyarországi Webpredict három év alatt összesen 408 millió forintért értékesítette szolgáltatásait, azonban mindössze 16 millió forintnyi adózott eredményt sikerült elérniük az Opten cégadatbázisa szerint.

Régi ismerősök 

Dessewffynek nem ez az egyetlen vállalkozása, amely megfordult a Vig Mórhoz köthető, cégtemetőként is működő szolgáltatónál: a Magyar Nemzet korábban írt a Datalyze Research Kft.-ről, amely szintén a II. kerületi Keleti Károly utca 48.-ban székel. A vállalkozás az Észtországban bejegyzett DatAdat-cégcsoport leányvállalata volt az alapításakor, amelynek tulajdonosi körében Dessewffyn kívül megtalálható Bajnai Gordon, Ficsor Ádám, Szigetvári Viktor és Molnár István ügyvéd. A lap arról is beszámolt korábban, hogy a DatAdat a dollárbaloldal botrányának központi szereplője: az ellenzékhez guruló dollárok jelentős része ennél a cégnél kötött ki, amely az ellenzék kampányának digitális részéért felelt. Az Amerikából és Svájcból érkezett mintegy négymilliárd forintnyi dollárból másfél milliárd Bajnaiék zsebében kötött ki.

A cikk folytatása a Magyar Nemzet oldalán érhető el!

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában