Alapjogokért Központ

2023.12.11. 08:35

A magyarok több mint kétharmada elutasítja a külföldi kampányfinanszírozást

A választókorú magyarok 68 százaléka, de még a baloldali szimpatizánsok csaknem fele sem tartja elfogadhatónak azt, ha a hazai pártok és politikusok kampányait közvetlenül vagy közvetve külföldről finanszírozzák, aláásva ezzel Magyarország szuverenitását – derült ki az Alapjogokért Központ közvélemény-kutatásából, amelyről hétfőn tájékoztatták az MTI-t.

MW

Forrás: Magyar Nemzet

Fotó: Kurucz Árpád

A november 27–30. között ezer felnőtt telefonos megkérdezése alapján készült kutatás összegzésében azt írták, hogy majdnem négymilliárd forintnak megfelelő külföldi támogatás „talált gazdára” a 2022-es országgyűlési választások előtt, alatt és után a magyarországi baloldalhoz köthető szervezeteknél, amelyek – teljesítve a finanszírozók elvárásait – a magyar nemzeti érdekkel ellentétes programot képviseltek: 

„A béke helyett a szomszédban dúló háború eszkalálódását, a gyermekek védelme helyett a genderideológia terjesztését, a migráció megállításával szemben az illegális bevándorlók beengedését szorgalmazták.”

Az Országgyűlés kormánypárti javaslatra éppen ezért egy új szuverenitásvédelmi törvénycsomagot fogadhat el a közeljövőben, amely az eddigieknél is szigorúbban lép fel a külföldi befolyásszerzéssel és politikai korrupcióval szemben – tették hozzá.

Magyarország önrendelkezése a népakaratból fakad, amihez az ország mindig is ragaszkodott

– fogalmaztak, hozzátéve, hogy az Alapjogokért Központ 2023 nyarán végzett kutatása igazolta, a magyarok döntő többsége ellenzi a külföldről érkező, illegális kampányfinanszírozást: akkor a válaszadók 63 százaléka helyezkedett erre az álláspontra.

Forrás: Alapjogokért Központ

A 2023-as év végére azonban a baloldal „egyre mélyebbre csúszott” a pártfinanszírozási botrányban: az Állami Számvevőszék első körben illegális támogatásnak minősített 260 millió forintot, amit büntetésként a közös listát, miniszterelnök-jelöltet és egyéni képviselőket állító baloldali pártoknak vissza kell fizetniük – írták.

Az Alapjogokért Központ friss felmérése szerint nyár óta tovább nőtt a törvénytelen támogatásokat és külföldi befolyásszerzési kísérleteket elutasítók aránya: a magyar választóknak már több mint kétharmada (68 százaléka), de még a baloldali szavazók 40 százaléka is elfogadhatatlannak tartja, ha a hazai pártok és politikusok kampányait közvetlenül vagy közvetve külföldről finanszírozzák.

Az idegenkedésre minden okuk meg is van, hiszen a hazai ellenzék – vaskos dollárkötegekkel a markában – vészjósló áthallásokkal ismételgeti a nemzetközi liberálisok mantráit, legyen szó az amerikai demokratákról, akik rendületlenül támogatják az ukrán–orosz háború folytatását, vagy a brüsszeli liberálisokról, akik az általuk okozott válság közepén a rezsivédelem, az extraprofitadó és a kamatstop eltörlését migránskvóták bevezetésével fejelnék meg

– közölték.

Úgy folytatták, történelmi tapasztalat, hogy Magyarország számára a szabadság sohasem kívülről érkezett, hanem mindig belülről, a nemzetnek pedig meg kellett védenie azt a külső hatalmaktól, nincs ez most sem másként. 

Az Országgyűlés által tárgyalt szuverenitásvédelmi törvényjavaslat így a magyarok elvárásaival összhangban mutathat fel stoptáblát a külföldi befolyásszerzés és politikai korrupció előtt

– áll a felmérésben.
 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában