Izraeli–palesztin konfliktus

2023.11.04. 07:03

Gázai övezeti iskolaépületet ért izraeli légitámadás a palesztinok szerint

Hírfolyamunkban az MTI, a Magyar Nemzet, a Mandiner és az Origo híreiből válogatunk.

MW

Izraeli légitámadásban megsemmisített épületek romjai fölött egy palesztin férfi a Gázai övezetben fekvő Dzsabalíja menekülttáborban 2023. november 3-án

Forrás: MTI/AP

Fotó: Abed Haled

Az izraeli hadsereg tovább folytatja a terroristák likvidálását 

Az Izraeli Védelmi Erők szerint vadászgépeik csapást mértek a Hamász egyik, a Gázai övezetben lévő épület tetején lévő telephelyére, valamint az épület közelében lévő alagútra, miután az izraeli titkosszolgálat egy Hamász-terrorista kihallgatásán információkat szerzett ezekről - írja a The Times of Izrael

Az izraeli szárazföldi erők ma folytatták a harcot a Hamász fegyveresei ellen a Gázai övezetben, többeket megöltek közülük, fegyvereket és hírszerzési anyagokat foglaltak le, továbbá alagutakat is lokalizáltak

 - tette hozzá az IDF.

Az IDF ma mintegy 120 célpontra mért csapást a Gázai övezetben.

Szóltak a szirénák Dél-Izraelben 

Rakétariasztók szólaltak meg Izrael déli részén, a Negevtől délre.

Katar szerint a bombázás nehezíti a túszok kiszabadítását 

A katari külügyminisztérium szombaton közölte, hogy a Gázai övezet folyamatos bombázása megnehezítette a Hamász által fogva tartott túszok szabadon bocsátásának közvetítésére irányuló erőfeszítéseit.

Mohammed Bin Abdulrahman al-Thani sejk külügyminiszter Anthony Blinken amerikai külügyminiszterrel folytatott szombati találkozóján tette ezt a megjegyzést - áll a minisztérium közleményében.

Intenzív légicsapásokat hajt végre Izrael 

A gázai palesztinok izraeli légicsapásokról számoltak be szombatra virradó éjszaka az ostromlott terület egészéről, beleértve a déli részt is, ahol Izrael azt mondta a civileknek, hogy keressenek menedéket, mivel szárazföldi hadművelete fokozódik Gáza északi részén - jelentette az Associated Press.

Török elnök: Ankara nem járul hozzá, hogy „töröljék a palesztinokat a történelemből”

Ankara nem fog támogatni olyan megoldásokat, amelyek révén „fokozatosan törölnék a palesztinokat az emberiség történetéből”, és a Gázai övezetnek mindenképpen részét kell képeznie majd egy független, szuverén palesztin államnak, miután véget ér a palesztin Hamász és Izrael közötti háború – jelentette ki Recep Tayyip Erdogan török államfő újságírók előtt a török média szombati jelentése szerint.

Erdogan úgy vélte, az Európai Unió nem tudott korrekt módon viszonyulni a jelenlegi gázai helyzethez, és ennek következtében „mélyen megrendült a bizalma” az unióban. Szerinte az európai országok azért állnak Izrael mellé, mert úgy érzik, „adósságuk” van a holokauszt miatt.

Erdogan pénteken beszélgetett újságírókkal Kazahsztánból hazafelé tartva, a repülőgépen. Nyilatkozatában ismét kitért arra a fogadkozására, hogy megszakít minden kapcsolatot Benjámin Netanjahu izraeli kormányfővel az izraeli hadsereg Gázai övezeti hadműveletei miatt.

„Netanjahu már nem olyan ember, akivel mi tárgyalni tudnánk” – fogalmazott Erdogan. Hozzátette azt is, hogy nincs szó a diplomáciai kapcsolatok megszakításáról Izraellel, mert a teljes szakítás szerinte a nemzetközi diplomáciában lehetetlen volna.

A török államfő elmondta: Ibrahim Kalin, a török hírszerzés vezetője folyamatosan egyeztet az izraeli hatóságokkal és a palesztin Hamász vezetőivel is annak érdekében, hogy véget vethessenek a háborúnak. Erdogan szerint Netanjahu felelős elsődlegesen a vérontásért, és „már elvesztette saját állampolgárainak támogatását is”.

Erdogan bejelentette: Ebrahim Raiszi iráni elnök november végén Törökországba látogat, hogy a gázai helyzetről egyeztessen. A török elnök kiemelte, hogy az Iszlám Együttműködés Szervezetének (OIC) közelgő rijádi csúcstalálkozóján meg fogják vitatni, miként tudnák kieszközölni tűzszünet létrejöttét a Gázai övezetben.

A török elnök kitért arra is, hogy amennyire csak lehetséges, igyekszik előmozdítani a svéd NATO-csatlakozás parlamenti ratifikációját, de megjegyezte, hogy Stockholm szerinte még mindig nem tette meg a szükséges lépéseket a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) nevű szakadár fegyveres szervezet svédországi tevékenységével kapcsolatban.

A török külügyminisztérium közben szombaton bejelentette: Törökország konzultációra hazarendelte tel-avivi nagykövetét tiltakozásul „a Gázai övezetben élő civilek folytatódó izraeli bombázása” következtében kialakult „humanitárius tragédia” miatt. A külügyi tárca közleményében kifogásolta, hogy Izrael saját döntésének igazolása érdekében „nem hajlandó meghallani azokat a hangokat, amelyek tűzszünetet és a humanitárius segélyek akadálytalan célba jutását szorgalmazzák”.

Az izraeli hadsereg azt állítja, hogy megtámadott két terroristacsoportot Libanonban

Az IDF arról számolt be, hogy szombaton célba vett két terrorista osztagot, amelyek megpróbáltak Libanonból izraeli területre lőni. Azt is közölték, hogy az erők megsemmisítették a Hezbollah egyik megfigyelőállását.

A világon elhatalmasodott a gyűlölködés október 7-e óta az ENSZ emberi jogi főbiztosa szerint

A világon elhatalmasodott a gyűlölködés október 7-e, vagyis a palesztin Hamász Izrael elleni támadása óta, és ez nagyon sajnálatos – írta szombaton kiadott közleményében Volker Türk, az ENSZ emberi jogi főbiztosa.

Sajnálatos az antiszemitizmus, az iszlamofóbia és általában a gyűlöletbeszéd felerősödése is a háború következtében, ami egyebek között az azzal kapcsolatos tüntetéseken nyilvánul meg – tette hozzá.

Ennek a válságnak mindenütt a világon rossz hatása van, emiatt lealacsonyítóan beszélnek a palesztinokról és a zsidókról is. Tanúi vagyunk a gyűlöletbeszéd, az erőszak és a hátrányos megkülönböztetés robbanásszerű terjedésének, a társadalmi szakadékok kiszélesedésének, a polarizáció megerősödésének, valamint a szólás- és a gyülekezési szabadsághoz való jog tagadásának. Zsidóktól és muszlimoktól is azt hallom, hogy nem érzik magukat biztonságban, és ez nagyon elszomorító

– írta a főbiztos.

„Visszataszító a gyűlölködő szavaknak az az áradata, amely például a közösségi médiában tapasztalható. A nemzetközi jog egyértelmű ezen a területen. Tilos mindenféle felbujtás a nemzeti, a faji és a vallási gyűlöletre, a hátrányos megkülönböztetésre, az ellenségeskedésre és az erőszakra” – szögezte le.

Volker Türk a közemberek megnyilvánulásai mellett elítélte a politikai vezetők gyújtó hangú, mérgező és gyűlölködő beszédeit is.

Gázai övezeti iskolaépületet ért izraeli légitámadás a palesztinok szerint, többen meghaltak

Ideiglenes civil szálláshelyként szolgáló iskolaépületet ért izraeli légitámadás szombaton a Gázai övezetben, és ebben legkevesebb 15 ember életét vesztette, többtucatnyi pedig megsebesült különböző palesztin források közlése szerint.

A dzsabalíjai menekülttáborban lévő al-Fakúra iskolát érte a légitámadás. Az áldozatok számáról Mohammad Abu Szelmeja, a gázavárosi as-Sifa kórház igazgatója számolt be.

A Hamász palesztin iszlamista szervezet uralta övezet egészségügyi minisztériuma közölte, hogy egy másik izraeli rakéta becsapódása két nő halálát okozta a Nasszer gyerekkórház bejáratánál, és több ember megsebesült.

Izraeli harckocsi ágyúlövedéke csapódik be a Gázai övezet északnyugati részén 2023. november 4-én
Fotó: Mohamed Szaber / Forrás: MTI/EPA

Az izraeli hadsereg egyelőre nem nyilatkozott ezekről az esetekről. Egy-két órával korábban azt közölték, hogy éjszaka és hajnalban folytatták a Hamász infrastruktúrája elleni támadásokat, valamint hogy szombatra szabaddá tették az övezet északi részéből a délibe vezető főútvonalat, így az északi lakosok már gyorsan a déli részbe juthatnak a bombázások elől, ahogy erre Izrael többször felszólította őket. A hadsereg csütörtökön jelentette be, hogy körbevette Gázavárost.

ENSZ-vezetők szerint az övezetben egyre katasztrofálisabb állapotok uralkodnak, a helyieknek már élelemből és ivóvízből is nagyon kevés jut. Az egészségügyi ellátás az összeomlás szélére került.

A Gázai övezeti egészségügyi minisztérium legfrissebb adatai szerint a Hamász október 7-i támadásának megtorlásául elindított izraeli hadműveletnek már 9488 halálos áldozata van az övezetben, közülük 3900 gyerek és 2509 nő. Az ENSZ humanitárius hivatalának becslése szerint az övezet 2,3 millió lakosából másfél millió már elmenekült otthonából úgy, hogy az övezeten belül volt kénytelen menedéket keresni.

A libanoni miniszterelnök a gázai tűzszünet sürgősségét hangsúlyozta

Najib Mikati libanoni ügyvezető miniszterelnök szombaton Ammánban találkozott Antony Blinken amerikai külügyminiszterrel, és hangsúlyozta a gázai tűzszünetre irányuló munka fontosságát, valamint a dél-libanoni izraeli agresszió megállításának fontosságát – jelentette a libanoni állami hírügynökség.

A gázaiak többsége délre menekült

David Satterfield amerikai különmegbízott szombaton azt mondta, hogy 800 ezer és egymillió ember költözött a Gázai övezet déli részére, míg 350–400 ezer ember maradt az enklávé északi részén.

Izrael eltanácsolja állampolgárait a külföldi utazásoktól

Izrael eltanácsolja állampolgárait a külföldi utazásoktól az antiszemitizmus új keletű terjedése, az izraeliek, illetve zsidók elleni erőszakos támadások megsokszorozódása miatt.

A külügyminisztérium és a nemzetbiztonsági tanács péntek este arra kérte az állampolgárokat:

alaposan gondolják át, hogy valóban szükséges-e most külföldre utazniuk, de ha már elutaztak, akkor ne adják jelét annak, hogy izraeliek, illetve, hogy zsidók.

Walter Rosenthal, a német rektori konferencia elnöke a Die Welt című lapnak pénteken azt mondta: a Gázai övezeti háború hatásának tudható be, hogy nőtt az antiszemita incidensek száma, és emiatt a németországi egyetemeken nem érzik biztonságban magukat a zsidók.

Tudomásunk van arról, hogy a zsidó diákok egyre jobban félnek. Ha lehet, nem mutatják jelét annak az egyetemek területén, hogy izraeliek, illetve hogy zsidók. Az izraeli és a Gázai övezeti helyzet továbbra is gyorsan változik, és aggódva figyeljük, hogy ennek a háborúnak milyen hatása van az emberek közötti kapcsolatokra a német egyetemeken

– mondta. Az utóbbi hetekben egyes egyetemeken történtek Izrael-ellenes és antiszemita incidensek – tette hozzá.

Constantin Gans, a Német-Izraeli Társaság ifjúsági fórumától szintén arról számolt be, hogy a német egyetemeken diákok és oktatók egyaránt tesznek Izrael-ellenes kijelentéseket.

„Katasztrofális a hangulat a kampuszokon. A zsidó diákoknak joguk van biztonságos és szabad körülmények között tanulni, de ez most nem garantált” – jelentette ki.

Izraeli tüzérségi egység halad a Gázai övezet határa felé Dél-Izraelben 2023. november 3-án
Fotó: MTI/EPA/Atef Szafadi

Kitiltanák a palesztinokat az Egyesült Államokból

Ryan Zinke republikánus képviselő egy olyan törvényjavaslattal állt elő, amely megtiltaná, hogy a palesztin állampolgárok belépjenek az Egyesült Államok területére – számolt be többek közt a Daily Beast amerikai hírportál, írja a Magyar Nemzet. A tervezet szerint azokat, akik idén október elseje után érkeztek az országba, kitiltanák.

Ugyanannyira nem bízom a Biden-adminisztrációban, mint a Palesztin Hatóságban, ha az országba érkezők átvilágításáról van szó

– érvelt javaslata mellett Zinke. A képviselő szerint

a tervezet célja, hogy megakadályozza, hogy a palesztin terroristák visszaélhessenek az amerikai bevándorlási rendszer hiányosságaival. 

Izrael rakétát lőtt a Hamász főnökének gázai házára

Egy izraeli drón rakétát lőtt ki a jelenleg a régión kívül tartózkodó Hamász-vezér Iszmáil Hanije gázai házára – írja a Reuters hírügynökség a Hamász al-Aksza rádiójára hivatkozva. Nem egyértelmű, hogy volt-e valaki a házban a támadáskor. Hanije 2019 óta él Gázán kívül.

A WHO vezetője után az ENSZ-főtitkár is elítélte, hogy mentőautót ért izraeli találat Gázában

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója után az ENSZ-főtitkár is elítélte, hogy egy mentőautót ért izraeli találat pénteken Gázában, és ennek a gázai egészségügyi hatóságok közlése szerint 15 halálos áldozata van.

Az izraeli hadsereg azzal érvelt, hogy a mentőautó szélsőségeseket szállított, míg a gázai egészségügyi hatóságok szóvivője szerint az autó – pontosabban az öttagú konvoj, amelynek az része volt – sebesülteket evakuált a Gázai övezet északi részéből délre. Ez utóbbit erősítette meg a vöröskereszt is.

Az övezetet uraló Hamász palesztin iszlamista szervezet szintén tagadta, hogy fegyveresei utaztak volna a mentőautóban, mint ahogy Izrael állítja.

A légicsapás csupán néhány méterre a gázai as-Sifa kórház bejáratától érte az autót. Izrael szerint a Hamász parancsnoki hadállásokat és alagútbejáratokat alakított ki a kórház területén.

Ugyanennek a mentőautó-konvojnak egy másik tagját is találat érte körülbelül egy kilométerre a kórháztól, és ennek következtében több utasa megsebesült – közölte a vöröskereszt.

A gázai egészségügyi hatóságok szerint a mentőautókat ért pénteki légicsapásoknak hatvan sebesült áldozata van

„A kórház előtti utcán szanaszét heverő holttestekről készült képek szívszaggatók” – jelentette ki António Guterres ENSZ-főtitkár közleményében.

A Hamász szombat reggeli közlése szerint az éjszaka légitámadás ért egy iskolaépületből átalakított óvóhelyet az övezet északi részén, és ott húsz ember meghalt, több tucatnyi pedig megsebesült.

Megállítják a tüntetőket

A brit rendőrség közölte, hogy megállítják a hétvégén az izraeli nagykövetség előtt gyülekező Palesztina-párti tüntetőket. A londoni rendőrség közölte, hogy a közrendről szóló törvény 14. szakasza értelmében feltételt szabott annak megakadályozására, hogy tüntetők gyülekezzenek a nyugat-londoni nagykövetség közelében.

Közölték, hogy „tudatában vannak” a Trafalgar téren tartandó statikus tiltakozási terveknek, de nem számítanak „jelentős” útlezárásokra.

Arra számítunk, hogy további palesztin-barát tüntetéseket fogunk látni London központjában. A rendőreink szolgálatban lesznek, hogy fellépjelenk azok ellen, akik megszegik a törvényt

– közölték.

15 ember meghalt egy kórházi támadásban

A Hamász által irányított gázai egészségügyi minisztérium frissítést adott ki az enklávé legnagyobb kórháza, az al-Sifa elleni támadásról. Legalább 15-en meghaltak és 60-an megsérültek, amikor találat ért egy mentőautót, amelyik a kórházon kívüli konvoj része volt – közölte az egészségügyi minisztérium.

Izrael megerősítette, hogy eltalálta a járművet, de „megállapították, hogy azt egy Hamász terrorista sejt használta”. Az izraeli hadsereg szerint „számos” Hamász harcos meghalt a csapásban.

Ez történt pénteken:

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában