Izraeli–palesztin háború

2023.11.02. 06:20

Elegük van a palesztinoknak a terroristákból

Hírfolyamunkban az MTI, a Magyar Nemzet, a Mandiner és az Origo híreiből válogatunk.

MW

Egy sérült embert mentettek ki a romok közül a Maghazi menekülttáborban Gaza városában, 2023. november 2-án

Forrás: Anadolu via AFP

Fotó: Ashraf Amra

Rengeteg terroristát likvidált az izraeli hadsereg 

Az Izraeli Védelmi Erők szerint a szárazföldi egységek az elmúlt órákban mintegy 130 terroristát öltek meg a Gázai övezet északi részén zajló összecsapások során.

Az IDF szerint az izraeli csapatok

 "továbbra is heves harcokat folytatnak a Hamász terroristái ellen".

Az izraeli légierő is folytatta csapásait a Gázai övezetben, a repülőgépek csapást mértek több olyan katonai létesítményre, amelyet magas rangú Hamász-tisztviselők használnak, a terrorcsoporthoz tartozó egyéb célpontok mellett - írja a The Times of Izrael.

Összehangolt csapásokat hajtott végre a Hezbollah 

A Hezbollah szerint 19 izraeli állásra mértek csapást egy összehangolt támadásban, a libanoni székhelyű terrorcsoport közlése szerint helyi idő szerint 15:30-kor egyszerre csaptak le a célpontokra.

A Hezbollah "irányított rakétákkal, tüzérségi lövedékekkel" és más fegyverekkel vette célba az állásokat

 - írja az Aljazeera.

Belehalt sérüléseibe egy izraeli katona 

Meghalt egy izraeli katona, aki tegnap a Hamász terroristáival való összecsapások során súlyosan megsebesült a Gázai övezet északi részén - közölte a hadsereg.

Yair Nifousy törzsőrmester 20 éves volt, a 101. ejtőernyős zászlóalj tagjaként szolgált.

Egy másik katona az egységéből szintén megsebesült ugyanezekben az összecsapásokban - írja a The Times of Izrael.

Rakéta csapódott egy házba Izraelben 

A Gázai övezetből kilőtt rakéta csapódott be egy házba Izrael középső részén.

A helyi katasztrófavédelem szerint az épületben súlyos károk keletkeztek.

Az izraeli hatóságok közlése szerint nincsenek sérültek, mivel a család egy biztonsági szobában tartózkodott a becsapódás idején

 - írja a The Times of Izrael.

A német kormány teljes tilalmat rendelt a Hamásszal szemben, és felolszlatja a Samidoun palesztint szervezetet

 Németországban a Hamászt terrorszervezetként tartják számon.

A mai napon teljesen betiltottam egy olyan terrorszervezet minden tevékenységét, amelynek célja Izrael elpusztítása

– jelentette ki Faeser a belügyminisztérium közleménye szerint. A miniszter egyúttal bejelentette, hogy a kormány feloszlatja a Samidoun palesztin szervezet németországi szárnyát is.

Nemzetközi hálózatként a Samidoun számos országban Izrael-ellenes és zsidóellenes propagandát terjeszt, miközben a fogvatartottak szolidaritási szervezetének álcája mögé bújik

– indokolta döntését Faeser.

A tiltás értelmében a hatóságok az említett csoportokhoz köthető minden eszközt lefoglalhatnak, továbbá az interneten és a közösségi médiában folytatott tevékenységük is törvénytelennek minősül. Aki folytatja a szervezeten belüli tevékenységét, az bűncselekményt követ el – közölte a belügyminisztérium.

A német hírszerzés szerint jelenleg az országban legalább 450 olyan ember van, akik aktívan támogatják a Hamászt.

„Az, hogy itt Németországban ujjongva ünneplik a Hamász Izrael elleni terrortámadását, és nekünk ezt tétlenül kelljen néznünk, az egyszerűen elfogadhatatlan” – mondta Faeser hozzátéve, hogy a történtek gyomorforgató módon mutatták meg a Samidoun embertelen, antiszemita világlátását.

A Samidoun a palesztin fogvatartottak szolidaritási hálózatának nevezi magát. A német elhárítás szerint mindazonáltal a szervezet ellenséges Izraellel szemben és közvetlen kapcsolatba hozható a Palesztina Felszabadításáért Népfront nevű szélsőséges szervezettel, amely Izraellel szembeni fegyveres harcra buzdít. A minisztérium szerint a Samidoun HIRAK vagyis Palesztin Ifjúsági Mozgósítás néven is működik Németországban, és azzal vádolja a szervezetet, hogy megpróbálja aláásni az országban élő társadalmi csoportok közötti békét, és támogatja az erőszakot, ami miatt veszélyt jelent a közrendre.

Egy Hamász-terrorista vallott az október 7-ei támadásról: a küldetés az volt, hogy öljünk meg mindenkit, akit látunk

Az izraeli belbiztonsági szolgálat kiadott egy videót, amelyen kihallgatnak egy merénylőt. A férfi elmondta: egy házban addig lőtte az ajtót, amíg már nem hallotta a gyereksírást – A Mandiner cikke a videóval együtt ITT TALÁLHATÓ!

Izraeli lövések okozták pásztorok halálát Dél-Libanonban

Újabb két ember halt meg Dél-Libanonban izraeli lövésektől az ANI libanoni hírügynökség csütörtöki tájékoztatása szerint.

A két, 20, illetve 22 éves pásztor eltűnését szerdán jelentették, a libanoni hadsereg pedig nem sokkal később - a libanoni ENSZ-misszió (UNIFIL) segítségével - talált rá a holttestekre az izraeli határhoz közeli Vazzáni településnél.

Az izraeli erők a keresés idejére szüneteltették támadásaikat - tették hozzá az UNIFIL részéről.

Ugyancsak csütörtökön a Hezbollah síita milícia közölte, hogy megsemmisített egy drónt, mely behatolt a libanoni légtérbe.

Az izraeli-libanoni határ térségben gyakoriak a tűzpárbajok a Gázai övezetet uraló Hamász palesztin iszlamista terrorszervezet Izrael elleni október 7-ei támadása óta. Izrael október végén - a harcok kiterjedésétől tartva - evakuált több települést a libanoni határ közelében.

Az AFP francia hírügynökség adatai szerint a harcok kirobbanása óta már 66-an vesztették életüket a Libanon déli részét érő izraeli támadásokban, közülük 48-an az Irán támogatta Hezbollah tagjai voltak.

Az utóbbi hetekben mind Teherán, mind a Hezbollah többször hangoztatta, hogy támogatja a Hamászt.

MSF: több mint húszezer sebesült van még mindig a Gázai övezetben

Még mindig több mint húszezer sebesült van a Gázai övezetben - közölte az Orvosok Határok Nélkül (MSF) nevű segélyszervezet azután, hogy szerdán először menekítettek Egyiptomba palesztin betegeket és külföldieket vagy kettős állampolgárokat.

"A tragédia mértéke példátlan" - jelentette ki az ENSZ palesztin menekülteket segítő hivatalának (UNRWA) a vezetője, Philippe Lazzarini. Személyes tapasztalaton alapuló megállapítását megerősítette több civilszervezet is.

Az MSF arról számolt be, hogy mind a 22 nemzetközi munkatársának sikerült elhagynia az övezetet Egyiptom felé, egyúttal azt kérte a nemzetközi közösségtől, hogy minél több embert evakuáljanak a palesztin területről. "Azoknak, akik el akarják hagyni a Gázai övezetet, lehetővé kell tenni, hogy ezt további késedelem nélkül megtehessék, és ez nem jelenti azt, hogy később ne térhetnének vissza" - közölte az MSF, és azonnali tűzszünetre szólította fel a feleket.

Egy egyiptomi tisztségviselő szerint 76 sebesült palesztin és 335 külföldi, illetve kettős állampolgár szerdán elhagyhatta az övezetet abban az evakuálási műveletben, amely az első volt az Izrael és a Hamász közötti háború október 7-i kezdete óta.

Lazzarini szerdán azt mondta: október 7-e óta több mint 70 UNRWA-alkalmazott halt meg a Gázai övezetben. Kifejezte sajnálkozását amiatt is, hogy az övezetbe eddig bejutott humanitárius segély messze nem elegendő. Szólt arról, hogy az övezetben a gyerekek "egy korty vizet és egy darab kenyeret" kértek tőle. "Ez volt humanitárius pályám egyik legszomorúbb napja" - tette hozzá. Beszámolt arról, hogy csaknem egy hónapja nem jutott be üzemanyag-szállítmány az övezetbe, és ez katasztrofális hatással van a kórházak, a pékségek és a vízművek működésére, de a segélyszervezetek munkájára is".

Az izraeli védelmi minisztériumnak a palesztin területi civil tevékenységeket felügyelő szerve (COGAT) szerint szerdán 61 teherautónyi humanitárius segély érkezett az övezetbe Egyiptom felől.

"Az alapvető egészségügyi felszereléseket és a humanitárius személyzetet be kell engedni az övezetbe, amelynek kórházai túlterheltek, és amelynek egészségügyi ellátórendszere a teljes összeomlás szélén van" - közölte az MSF.

Az izraeli hadsereg a Hamász infrastruktúráját támadta, a szervezet szerint több tucatnyian haltak meg

Az izraeli hadsereg a Hamász katonai infrastruktúráját támadta, és több tucat iszlamista fegyverest ölt meg szerda este óta a Gázai övezetben - közölte a hadsereg szóvivője csütörtök reggel. A Hamász médiahivatalának közlése szerint az izraeli hadsereg legkevesebb 195 palesztint ölt meg a Gázai övezet északi részén, a dzsabálíjai menekülttáborban az elmúlt két napban.

A páncéltörő rakétákkal, kézigránátokkal és lőfegyverekkel felszerelt palesztin fegyveresek ellen az izraeli hadsereg a szárazföldi és a légierőt is bevetette. Az elmúlt napokban megsemmisítették a Hamász katonai infrastruktúrájának több elemét, fegyverraktárakat, fegyvergyártó műhelyeket, rakétaindító állásokat - fejtette ki a hadsereg szóvivője.

Daniel Hagari még kedden közölte, hogy a légierő Dzsabálija központjában bombázott egy olyan épületet, amelynek föld alatti bunkerében a Sin Bet belbiztonsági szolgálat információja szerint a Hamász több fegyverese rejtőzködött. A hadsereg által készített videofelvételeken a becsapódó rakéták robbanása után láthatók további robbanások, ami arra utal, hogy a Hamász a bunkerben vagy bunkerekben nagymennyiségű robbanószert tartott - tette hozzá a szóvivő. A bombázásban több más épület is összeomlott, aminek következtében számos palesztin fegyveres, de civilek is életüket vesztették. Meghalt ott az egyik Hamász-zászlóalj parancsnoka, az izraeli települések elleni október 7-i terrortámadás egyik vezetője, Ibráhim Biari is - mondta.

A Hamász médiahivatala szerint szerint a 195 halott mellett 777-en megsebesültek, és mintegy százhúsz ember a romok alatt rekedt.

Hatvan ország hétezer állampolgára szeretné elhagyni a Gázai övezetet

Hatvan ország mintegy hétezer állampolgára vár arra, hogy elhagyhassa a Gázai övezetet - közölte az Egyiptomban akkreditált nagykövetségek képviselőivel a kairói külügyminisztérium csütörtökön az evakuáláshoz szükséges dokumentumok és a művelet logisztikájának a bemutatására összehívott tájékoztatón.

A tájékoztatóból nem derült ki, hogy a távozni kívánó hétezer ember második útlevéllel rendelkező palesztinokat is magában foglal-e. Az övezetből távozni nem kívánó külföldi állampolgárok száma szintén nem ismeretes.

Kettős állampolgárságú palesztinok és külföldiek arra készülnek, hogy 2023. november 2-án átkeljenek a Gázai övezet déli részén található rafahi határponton
Fotó: Mohammed Abed / Forrás: AFP

Szerdán, a gázai hadműveletek kezdete óta először több száz külföldi állampolgár és második útlevéllel rendelkező palesztin hagyta el a lezárt tengerparti területet.

A távozók között a német külügyminisztérium közleménye szerint nemzetközi segélyszervezeteknél dolgozó német állampolgárok is voltak. Őket a kairói nagykövetség munkatársai fogadták a határátkelőnél.

Szerdán először szállítottak sérült palesztinokat is egyiptomi kórházakba.

A The New York Times című amerikai lap szerint csütörtökön további mintegy 600 külföldi lépett át Egyiptomba Rafahnál. Köztük mintegy négyszáz amerikai, valamint svájci, olasz, görög, holland, belga, magyar, horvát, mexikói, dél-koreai és más állampolgár.

Föld alól felbukkanó Hamász-terroristák, másodpercek alatt megsemmisülő harcjárművek

A napokban megindult a teljes körű izraeli szárazföldi offenzíva a Gázai övezetbe. Egyes jelentések szerint az izraeli erőknek sikerült elvágniuk a térség északi és a déli részét egymástól, valamint bekerítették Gázavárost. A beszámolók heves harcokról írnak a Hamász terroristái és az izraeli hadsereg (IDF) katonái között. Az IDF szerdai közleménye szerint eddig 15 izraeli katona vesztette életét a harcokban.

A Hamasz-terrorszervezet október 7-ei támadásáról egyre több videó kerül ki az internetre:

Azt már az offenzíva megindulása előtt sejteni lehetett, hogy az IDF-nek nem lesz könnyű dolga.

A Gázai övezet alatt 500 kilométer hosszú, többszintes alagútrendszert épített ki a terrorszervezet, amelyeket a védekezés során kifejezetten hatékonyan tudnak használni a meglepetésszerű rajtaütések végrehajtásakor.

Emellett a városi hadviselés során nem számít annyit a technológiai és számbeli fölény, mint a nyílt terepen, már pedig a Hamász harcosai városi harcokra készülnek. 

A teljes cikket a Magyar Nemzeten tudja elolvasni.

Elegük van a palesztinoknak a terroristákból

Egyre több hír és videó lát napvilágot arról, hogy a palesztinoknak elegük van a Hamászból. A terrorszervezet élő pajzsként használja a civileket, ennek következtében pedig rengetegen meghalnak a heves harcokban. Arra is fény derült a gázai lakosok vallomásából és az Izraeli Védelmi Erők által közzétett felvételekből, hogy a terroristák egész egyszerűen nem engedik meg a civil lakosságnak, hogy elhagyják az evakuálásra kijelölt helyeket.

Az X közösségi oldalon közétettek egy olyan videót, amelyen az látható, hogy egy palesztin anya sír a támadásban meghalt fiáért Gázában. A tragikus veszteséget szenvedett anya kijelentette, hogy mindez a Hamász miatt történt.

Hogy mennyire nem számít a civilek élete a Hamásznak, azt jól mutatja a szervezet politikai frakciójának egyik vezetője, Gázi Hamád nemrégiben napvilágot látott interjúja is. Hamád egy libanoni televíziónak úgy fogalmazott, újra megismételnék az október 7-i támadást, egészen addig, amíg Izraelt el nem törlik a Föld színéről. 

Büszkék vagyunk arra, hogy feláldozzuk mártírjainkat

– jelentette ki a vezető. Hozzátette: „nem akartak civileket bántani, de komplikációk léptek fel a terepen”.

A teljes cikket a Magyar Nemzeten olvashatja el.

Az amerikai elnök tűzszünetet sürgetett

Tűzszünetet sürgetett Izrael és a Hamász között az amerikai elnök a konfliktusról szóló szerdai politikai tanácskozáson.

Joe Biden azt mondta, támogatja a tűzszünetet, hogy a Gázai övezetben lévő "foglyok" elhagyhassák a területet.

Az elnökválasztáson a második mandátumáért induló amerikai elnök egy adománygyűjtő rendezvényen beszélt, amikor a hallgatóság egyik tagja azt mondtai: "Rabbiként arra kérem, hogy kérjen azonnali tűzszünetet".

Szerintem szünetre van szükségünk. A szünet azt jelenti, hogy időt kell adni a foglyok kijuttatására

 - mondta a 80 éves demokrata párti elnök. Megjegyzését a Fehér Ház később úgy magyarázta, a "foglyok" alatt az elnök a Hamász iszlamista mozgalom által fogva tartott túszokra gondolt.

Biden a Hamász iszlamista csoport által fogva tartott két amerikai túsz közelmúltbeli szabadon bocsátására utalva hangsúlyozta, hogy korábban ő győzte meg Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnököt, hogy kössön tűzszünetet a túszok kiszabadítása érdekében. " Én voltam az, aki beszélt Sziszivel (Abdel Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnökkel), hogy meggyőzzem, nyissa meg a kaput", vagyis a Gázai övezet déli részén lévő rafahi átkelőt - tette hozzá.

Hősökké váltak az izraeli katonanők a Gázai övezetben

Szinte naponta számolnak be az izraeli katonanők közösségi oldalaikon a frontvonalról, mióta október 7-én kitört a háború a Hamász palesztin terrorszervezet és Izrael között. A közel-keleti ország azon kevesek közé tartozik, ahol a nők számára is kötelező a katonai szolgálat, és évről évre egyre több pozíciót nyitnak meg számukra.

Közel száz Hamász-terroristával végzett egy mindössze 13 női katonából álló izraeli egység, miközben 14 órányi heves harcok után felszabadítottak egy kibucot, Or Ben Yehuda hadnagy vezetésével – adta hírül minap a Daily Mail brit bulvárlap. A Hamász palesztin terrorszervezet október 7-én támadta meg Izraelt, majd a közel-keleti ország hatalmas válaszcsapásokat indított a Gázai övezet ellen. Az háborúban azonban nem csak férfiak vesznek részt, jelentős létszámban nők is harcolnak, akik közösségi oldalakra feltöltött videóikban számolnak be tapasztalataikról.

Ben Yehuda szerint a nők hősökké váltak a Gázai övezetben, és abban bízik, példájuk elhessegeti a katonanőkkel kapcsolatos előítéleteket.

A teljes cikket a Magyar Nemzeten olvashatja el.

A brit kormányfő üdvözölte a rafahi átkelő megnyitását

A brit miniszterelnök Abdel Fattah El Sziszi egyiptomi elnökkel beszélt telefonon a gázai és a tágabb értelemben vett Közel-Kelet helyzetéről – közölte a Downing Street. Rishi Sunak "üdvözölte a rafahi átkelő megnyitását az első brit és más állampolgárok, valamint a sérült palesztinok számára, akik elhagyták Gázát" - mondta a szóvivő.

A miniszterelnök kijelentette, hogy az Egyesült Királyság továbbra is szorosan együttműködik Egyiptommal és Izraellel annak érdekében, hogy minden brit állampolgár biztonságosan elhagyhassa Gázát.

Ferenc pápa: aggódom az izraeli-palesztin háború kimenetele miatt

Minden nap telefonon beszél a Gázában található katolikus plébániával, ahol több mint ötszázan találtak menedékre - mondta el Ferenc pápa első tévéhíradós interjújában, amelyet a RAI olasz közmédia sugárzott szerda este.

Ferenc pápa hangsúlyozta, a Hamász terrorista szervezet október 7-i izraeli támadása óta követi a helyzetet.

Kifejtette, minden háború vereségnek számít, mivel "háborúval nem lehet semmit se megoldani, miközben a békével minden nyereség". A legbölcsebb megoldásnak két egymás mellett élő állam létrehozatalát nevezte, és ezzel egy időben rendkívüli státuszt szorgalmazott Jeruzsálem városának.

A katolikus egyházfő elmondta, hogy naponta telefonon beszél a Gázai övezetben található Szent Család plébániatemplommal, amelyet jelenleg az egyiptomi plébános-helyettes vezet, de egy argentin nővér is szolgál ott, valamint Kalkuttai Szent Teréz anya nővérei, akik beteg gyerekeket látnak el. A pápa információi szerint a plébánián 536-an találtak menedékre, közöttük muzulmánok is.

Ez a háború bennünket is érint, többek között azért, mert a Szentföldön zajlik  - mondta Ferenc pápa. Hozzátette, félelmei vannak a konfliktus kimenetelével kapcsolatban.

Az antiszemitizmus erősödéséről úgy vélte, a holokauszt óta "az antiszemitizmus el volt rejtve, de sose múlt el".

Békét sürgetett Ukrajnában is: azt mondta, megérti Kijev álláspontját, tudja, mennyit szenvedett az ukrán nép a történelem során, "de békére van szükség, a háborút le kell állítani, a tárgyalás az egyetlen megoldás".

Ferenc pápa a RAI1-híradó igazgatója, Gian Marco Chioccia kérdéseire válaszolt. Ez volt az első interjú, amelyet pápa televíziós híradónak adott.

A migrációt illetően Ferenc pápa kifejtette, migrációra szükség van, ha Európában települések néptelenednek el gyermekhiány miatt. Ugyanakkor a bevándorlók integrációja nélkül a migrációs politika nem működik. Az egyházfő a Belgiumban született vagy ott felnőtt emberek által elkövetett terrorista-támadásokat hozta fel példaként.

Méltatta a nők egyre növekvő szerepét az egyházban, hangsúlyozva, hogy a Vatikánban egyre magasabb hivatali pozíciókat töltenek be. "A nők olyan dolgokat is megértenek, amelyeket mi férfiak nem" - mondta. Ezzel egy időben teológiai problémának nevezte és kizárta a nők pappá szentelése lehetőségét. A papi cölibátust módosítható egyházi törvénynek nevezte, de úgy vélte, nem a cölibátus megszüntetésétől függ a papok számának növelése.

Megerősítette, hogy elődjétől, XVI. Benedek pápától két kartondoboznyi dossziét kapott a függőben levő problémákról, és azok egy részét már elkezdte megoldani.

"Az egyháznak soha nem szabad elszakadnia saját gyökereitől, máskülönben visszafelé halad. A hagyományok őrzése nem jelent mozdulatlan konzervativizmust" - hangoztatta Ferenc pápa. Úgy vélte, egyik pápára, így rá sem lehet ráhúzni a jobboldali vagy baloldali címkét, inkább az számít, hogy munkáját mennyire végzi következetesen.

A 2013-ban kezdődött pápasága egyik legnehezebb pillanatának a szíriai békéért ugyanabban az év szeptemberében, a Szent Péter téren tartott imádságot nevezte: hangsúlyozta, nem volt elég tapasztalata, és félt, hogy téved, nem helyesen cselekszik.

A mai kor egyik legnehezebb kihívásának a teremtett világ védelmét nevezte. Bejelentette, hogy december első napjaiban részt vesz Dubajban az ENSZ COP28 éghajlatváltozás csúcstalálkozóján.

A személyét érintő kérdésekre válaszolva Ferenc pápa elmondta, hogy utoljára 1975-ben járt a tengerparton, felidézte első szerelmét, és Argentínába emigrált olasz családját. Elmondta, hogy hitét sohasem veszítette, de volt, amikor sötét ösvényekre lépett és Istent kereste. Jónak nevezte egészségi állapotát: bélműtétei ellenére mindent ehet, és térdfájdalmai is enyhülnek - mesélte el.

Utolsó kérdésként a két argentin labdarúgó, a nyolcszoros aranylabdás Messi és Maradona között kellett választania, de Ferenc pápa a brazil Pelé mellett tette le a voksát. Kijelentette, Maradona nagy játékos volt, de emberként kudarcot vallott.

Gáza város kapujában állnak az izraeli egységek

Gáza város kapujában állnak az izraeli egységek a Gázai övezet iszlamista terrorszervezetei, a Hamász és az Iszlám Dzsihád elleni háború 26., a szárazföldi hadműveletek 5. napján - jelentették izraeli katonai szóvivők szerdán.

Icik Kohen tábornok szerdán bejelentette, hogy hadosztályának erői mélyen a Gázai övezetben, Gáza város kapujában vannak. "Az elmúlt öt napban felszámoltunk a Hamász jelentős erőit, megtámadtuk stratégiai létesítményeit" - közölte a tábornok.

Jichák Hercog államelnök szerda esti beszédében nemzeti egységre szólított fel és ígéretet tett a Gázai övezetbe hurcolt izraeliek kimenekítésére. "Az elraboltak a fontossági sor élén állnak, visszatérésük szerves része a háború megnyerésének. A legjobb elmék a nap minden percében hazahozatalukon dolgoznak" - mondta Hercog.

Korábban Joáv Galant védelmi miniszter is Izrael összes tévécsatornáján közvetített beszédet tartott, melyben bejelentette, hogy heves csaták zajlanak a Gázai övezetben. "A Hamász súlyos csapásokat szenved el" hangoztatta. Elmondta: több mint tízezer bombát dobtak le Gáza városára; több ezer célpontot találtak el, katonai létesítményeket és "terroristák ezreit semmisítették meg a legalacsonyabbtól a legmagasabb szintekig".

A katonai szóvivők jelentése szerint az izraeli hadsereg a Sin Bet belbiztonsági szolgálattal közösen egy vadászrepülőgép segítségével likvidálta a Hamász páncélosokat elhárító rendszerének a vezetőjét, Muhammad Esszart, akinek az irányításával korábban számos támadást hajtottak végre páncéltörők bevetésével izraeli állampolgárok és katonák ellen.

Egyiptomi és palesztin források szerint mintegy háromszáz külföldi útlevéllel rendelkező ember kelt át a rafahi átkelőn Egyiptomba szerdán. Egyiptomból egyelőre nem érkezett hivatalos adat a belépők pontos számáról.

Az izraeli hadsereg újabb becslése szerint nem ezerötszáz-kétezer, hanem mintegy háromezer fegyveres iszlamista hatolt be Izraelbe az október 7-i terrortámadásban a Gázai övezetből a kerítés több tucat pontján, valamint a levegőben és a tengerből. Beszámolójuk szerint az övezet menti településeken vívott csatákban körülbelül ezer terroristát öltek meg az izraeli erők, és mintegy kétszázat ejtettek foglyul; a többiek visszatértek a Gázai övezetbe.

Az izraeli hadsereg szerint jelenleg több mint egymillió gázait evakuáltak az övezet északi részéből a délibe. Továbbra is arra ösztönzik a helyi civil lakosságot, hogy hagyják el a Gáza folyó medrétől északra eső területet.

A szárazföldi harcok péntek esti megindítása óta tizenhat izraeli katona elestét jelentették katonai szóvivők.

Az izraeli parlament szerdán két törvényt módosított, melyek alapján ezentúl a honvédelmi tárca a háborúban elhunyt LMBT-személyek azonos nemű házastársát is hadiözvegynek ismeri el.

A szerdai eseményekről itt olvashat: 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában