Összeérnek a szálak

2023.11.15. 05:56

Gyurcsány bizalmasának lehetett kulcsszerepe a Karácsony-féle mikroadomány-botrányban

A Magyar Nemzet arról ír, hogy fontos fejlemények történtek a Karácsony Gergely által alapított 99 Mozgalom botrányos, félmilliárdos adománygyűjtésével kapcsolatban zajló nyomozásban. Egyúttal rávilágítanak, hogy az ügy egyik kulcsszereplője nem más, mint Gyurcsány Ferenc régi bizalmi embere.

MW

Tordai Csaba a fővárosi közgyűlésnek a Városháza eladása ügyében tartott vizsgálóbizottsági ülésén

Forrás: Magyar Nemzet

Fotó: Havran Zoltán

Mint ismert, házkutatást hajtott végre csütörtökön a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Tordai Csaba – Karácsony ügyvédje és főtanácsadója – ügyvédi irodájában. 

A házkutatás tényét később a Magyar Nemzetnek az ügyészség is megerősítette. Ők azt közölték, hogy a NAV költségvetési csalás bűntette és más bűncselekmények miatt folyamatban lévő nyomozásban az adónyomozók halaszthatatlan eljárási cselekményként végeztek kutatást egy budapesti ügyvédi irodában. A kutatás és lefoglalás ügyész részvételével zajlott, tekintettel arra, hogy a büntetőeljárási törvény alapján az ügyvédi irodában tartott kutatáson ügyész jelenléte kötelező. 

„A nyomozó hatóság a kutatás eredményeként biztosított bizonyítási eszközöket őrzésbe vette, a Fővárosi Főügyészség pedig – a törvényi előírásoknak megfelelően – soron kívül indítványt tett a lefoglalásukra, az annak elrendelésére illetékes bíróságnál” – írta a főügyészség. 

Tehát minden jel arra mutat, hogy Tordai – a főpolgármester ügyvédje és főtanácsadója – irodájában tárolták Karácsonyék jogszerűtlenségek gyanúját is felvető adománygyűjtésének dokumentumait. 

Az ügyben költségvetési csalás, pénzmosás és hamis magánokirat felhasználása gyanújával indult nyomozás. Emlékezetes, a botrány azután robbant ki, hogy a Nemzeti Információs Központ (NIK) által az Országgyűlés Nemzetbiztonsági Bizottsága számára a tavalyi választások külföldi befolyásolásáról készített, idén júniusi összefoglaló anyag szerint Karácsony Gergely párbeszédes párttársa, Perjés Gábor 2021 augusztusa és 2022 szeptembere között 19 alkalommal, összesen 506 millió forintot fizetett be az általa vezetett, a főpolgármester által alapított 99 Mozgalom számlájára. A pénzek több mint négyötöde külföldi pénznemben, euróban és fontban érkezett a mozgalomhoz.  

Az sem véletlen, hogy Tordai Csaba ügyvédi irodájában lehettek az inkriminált iratok, hiszen régi bizalmi ember a baloldalon: ügyvédje és főtanácsadója Karácsony Gergely főpolgármesternek, 2010 előtt pedig fontos pozíciókat töltött be a balliberális kormányok idején, Gyurcsány Ferenc egyik bizalmi embere volt. A jogász ráadásul otthonosan mozog a Soros-szervezetek világában. 

Tordai nemcsak Karácsony egyik legközelebbi munkatársa, hanem egyúttal az egyik legrégebbi barátja is. Bár Tordai jogásznak, Karácsony pedig szociológusnak tanult az egyetemen, mindkettőjüket érdekelte a politika, és mindketten részt vettek a rendszerváltáskor zajlott kerekasztal-tárgyalások történetét feldolgozó kutatási projektben. Később a 2002-es választás idején is dolgoztak együtt a Medián közvélemény-kutató cégnek. 

A teljes cikk a részletekkel ITT olvasható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában