Ukrán válság

2023.11.16. 06:49

Már több száz civil áldozatot szedtek aknarobbanások Ukrajnában (videó)

631. napja tart a háború a szomszédunkban. Hírfolyamunkban az MTI, a Magyar Nemzet, a Mandiner és az Origo híreiből válogatunk.

MW

Ukrán katonák egy drónellenes gyakorlat során Csernyigiv régióban 2023. november 11-én

Forrás: AFP

Fotó: Sergei SUPINSKY

Ukrán védelmi minisztérium: már több száz civil áldozatot szedtek aknarobbanások Ukrajnában

Ukrajnában eddig már 852 civil sebesült meg földbe ásott aknák és más robbanószerkezetek, illetve robbanóanyagok miatt, közülük 265-en meghaltak - hozta nyilvánosságra Pavlo Voznyuk ezredes, az ukrán védelmi minisztérium aknaelhárítási osztályának helyettes vezetője csütörtöki kijevi sajtótájékoztatóján.

Az Oroszország által Ukrajna ellen tavaly február 24-én indított teljes körű invázió kezdete óta 2023. november 16-ig Ukrajnában 576 aknával és robbanóanyag-maradványokkal kapcsolatos incidens történt, amelyeknek polgári személyek estek áldozatul az országban. Az áldozatul esett civilek közül 265-en életüket vesztették, 587-en túlélték, de sebesüléseket szenvedtek

 - fejtette ki a tisztségviselő.

Voznyuk felhívta a figyelmet a biztonsági előírások szigorú betartására és a lehetséges veszélyre figyelmeztető jelzésekre való odafigyelésre. Utóbbiak közzé tartoznak az aknaveszélyre figyelmeztető táblák, a speciális szalagok, amelyekkel az aláaknázott területeket elkerítik és a felderített robbanóeszközöket jelző vörös zászlók a földben. "Mindez arra figyelmeztet, hogy az adott terület robbanásveszélyes anyaggal szennyezett" - magyarázta az ezredes, akit az Ukrajinszka Pravda hírportál idézett.

Legutóbb kedden hajtott egy személyautó ismeretlen robbanószerkezetre a keleti országrészben lévő harkivi régióban. A szerencsétlenségben egy ember meghalt, egy másik pedig kórházba került.

Az orosz védelmi tárca 18 roham visszaveréséről tett bejelentést

Három ukrajnai frontszakaszon 18 rohamot vertek vissza az orosz fegyveres erők az elmúlt nap folyamán, ennek során több mint 760 ukrán katona esett el vagy sebesült meg - közölte csütörtöki hadijelentésében az orosz védelmi minisztérium.

A tárca szerint az ukrán fél a legtöbb támadást, 14-et a Donyeck körzetében vívott harcokban hajtotta végre, és itt szenvedte el a legnagyobb, mintegy 240 fős veszteséget is.

A moszkvai védelmi minisztérium napi összesítése a megsemmisített ukrán katonai célpontok és haditechnikai eszközök között említett meg egyebek mellett egy vezetésipontot, egy MiG-29-es repülőgépet, négy harckocsit, két gyalogsági harcjárművet, négy páncélozott harcjárművet, három lengyel Krab és két amerikai M109-es Paladin önjáró, valamint hét amerikai M777-es és egy brit FH70-es vontatott tarackot, két HIMARS-rakétát, egy JDAM irányított légibombát és 26 drónt.

Az orosz ellenőrzés alá került ukrajnai területek és az Ukrajnával határos orosz régiók több településéről jelentettek a helyi hatóságok ukrán tüzérségi és dróntámadást.

A moszkvai második nyugati kerületi katonai bíróság a távollétében, zárt tárgyaláson, életfogytiglani szabadságvesztésre ítélte Gyenisz Kapusztyint, az Orosz Önkéntes Hadtest elnevezésű fegyveres alakulat egyik vezetőjét, aki márciusában fegyveres támadást szervezett Ukrajna felől a brjanszki régióban lévő orosz falvak ellen, amelyben két civil életét vesztette, további kettő pedig megsebesült. A verdiktet egyebek között hazaárulás, terrorcselekmény elkövetésének kísérlete címén szabták ki. Kapusztyin ellen nemzetközi körözést adtak ki.

Ukrán elnök: Oroszország többé nem tudja a Fekete-tengert "támaszpontként" használni

Oroszország már nem tudja terepként használni támadásai előkészítésére a Fekete-tengert, Ukrajnának pedig sikerült magához ragadnia a kezdeményezést - jelentette ki Volodimir Zelenszkij ukrán elnök csütörtökön a Fekete-tengeri Gazdasági Együttműködési Szervezet Parlamenti Közgyűlése csúcstalálkozóján videóösszeköttetésen keresztül mondott beszédében.

"A világon először a Fekete-tengeren lépett működésbe haditengerészeti drónflotta, amely Ukrajnáé. Műveleteink egyik fő eredménye, hogy Oroszország nem tudja a Fekete-tengert bázisként használni a világ más régióinak destabilizálására. Ezért most minden eddiginél nyilvánvalóbb, hogy a fekete-tengeri térségben együttműködésünket még aktívabbá kell tennünk" - fogalmazott az államfő. Kiemelte, hogy sikerült biztosítani a Fekete-tenger nyugati részének védelmét, amely immár lehetővé teszi a tengeri exportfolyosók működését. "A globális biztonság szempontjából is meghatározó Duna-régió most új jelentőséggel bír" - tette hozzá.

Zelenszkij szavai szerint Ukrajna el tudta ragadni a kezdeményezést Oroszországtól a Fekete-tengeren, és olyan biztonsági feltételeket teremtett, amelyek arra kényszerítik az agresszor országot, hogy elmeneküljön a vízterület keleti részére, és megpróbálja elrejteni a hadihajókat.

Az isztambuli székhelyű Fekete-tengeri Gazdasági Együttműködési Szervezet 13 országot foglal magában: Azerbajdzsánt, Albániát, Bulgáriát, Örményországot, Görögországot, Georgiát, Moldovát, Észak-Macedóniát, Romániát, Szerbiát, Törökországot, Ukrajnát és Oroszországot - írta az Ukrajinszka Pravda hírporál.

Az ukrán légierő a Telegramon arról tájékoztatott, hogy az éjjel Ukrajnát támadó 18 orosz csapásmérő drónból 16-ot megsemmisítettek, ezen felül pedig még egy H-59-es rakétát is. A légierő közlése szerint az orosz erők csütörtökre virradó éjjel Sz-300-as légvédelmi rakétákat lőttek ki a kelet-ukrajnai Harkiv megye polgári infrastruktúrájára, a támadásban senki sem sérült meg.

Ukrajna havonta több tucat drónt gyárt, amelyek az iráni Sahid kamikaze drónokhoz hasonlóak - számolt be egy üzleti találkozón Olekszandr Kamisin stratégiai iparágakért felelős miniszter. A tárcavezető hangsúlyozta, hogy jelenleg a védelmi ipar az, amely jelentősen hozzájárul az ország gazdaságának növekedéséhez, és a jövőben annak fő ágazatává kell válnia.

Zelenszkij válaszolt az ukrán főparancsnok állítására

Az ukrán hadsereg főparancsnoka korábban azt állította: állóháború felé tartanak. Nem kellett sokat várni az ukrán elnök válaszára.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kijelentette, hogy Ukrajna nem egyezhet bele egy „befagyasztott konfliktusba” Oroszországgal, mivel ez azt jelentené, hogy a mai gyerekeknek a jövőben is harcolniuk kellene

 – írja az Ukrinformra hivatkozva a Mandiner.

Ha ez egy befagyasztott konfliktus, akkor őszintén ki kell mondanunk, hogy a gyermekeink vagy az unokáink fognak harcolni. Már így is sok embert vesztettünk el. Így akarunk-e élni, tudva, hogy olyan gyerekeket nevelünk, akik később biztosan harcolni fognak? Oroszország újra el fog jönni, ha nem teszik a helyére

 – közölte Zelenszkij, aki szerint a  háborút úgy lehet tisztességesen befejezni, ha majd „a gonosz szenved, és nem csak Ukrajna, amelyet megtámadott ez a gonosz”.

Újabb orosz támadás érte a dél-ukrajnai Herszont

A dél-ukrajnai Herszont ért újabb támadásban egy ember meghalt.

Olekszandr Prokugyin, a régió kormányzója csütörtökön a Telegram üzenetküldő alkalmazáson azt írta, hogy az "orosz hadsereg reggel óta támadja Herszon Korabelnij kerületét". 

Egy 68 éves férfi meghalt, egy 54 éves nő pedig kórházba került, miután a homlokán és a combján repeszsérüléseket szenvedett.  

Szerda este az ország középső részén fekvő Poltava régió felett lelőttek egy rakétát, míg Harkivban a helyi hatóságok szerint az infrastruktúrát vették célba Sz-300-as típusú rakéták.  

A DTEK ukrán energiavállat arról számolt be, hogy egy "frontvonalban lévő" régió egyik településén megszűnt az áram- és vízellátás, miután orosz támadás érte a helyi hőerőművet. A tájékoztatásban nem pontosították, hogy hol történt az eset.

A helyi szolgálatok csütörtökön eltakarították a kelet-ukrajnai, Donyeck megyei Szelidove város egyik lakóházát előző nap ért orosz rakétacsapás romjait, és még egy holttestet találtak, így a halálos áldozatok száma háromra emelkedett.

Megtalálták az orosz rakétacsapás harmadik áldozatának holttestét. Egy ember feltehetően a romok alatt rekedt

– idézte a mentőszolgálat szóvivőjét a Szuszpilne közszolgálati tévécsatorna hírportálja.

Oroszország szerdán négy Sz-300-as rakétát indított a város ellen, megrongálva hat lakóházat és 20 épületet - közölte a rendőrség. A nyilvánosságra hozott fotókon látszott egy lakóház, amelynek mintegy felét lerombolta az egyik rakéta, hatalmas lyukat vágva az épületbe.

David Cameron az Volodimir Zelenszkij államfővel és Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszterrel is találkozott

A brit külügyminisztert vendéglátói tájékoztatták arról, hogy az ukrán fegyveres erők eredményeket érnek el az orosz hadsereg visszaszorításáért vívott küzdelemben. Az ukrán fél különösen figyelemreméltónak nevezte, hogy az ukrán erők a Fekete-tengeren folyamatosan keletebbre szorítják az orosz haditengerészetet – áll a londoni külügyminisztérium csütörtöki tájékoztatásában.

Cameron a látogatásról szóló beszámolóhoz fűzött nyilatkozatában úgy fogalmazott: Oroszország úgy gondolja, hogy a Nyugat figyelme végül máshová összpontosul majd, ám "semmi sem állhatna távolabb az igazságtól".

 A brit külügyminiszter kijelentette: arról biztosította ukrán tárgyalópartnereit, hogy bármennyi időre legyen is szükség a győzelem eléréséhez, 

Nagy-Britannia és szövetségesei mindvégig folytatják Ukrajna támogatását.

Cameron is hangsúlyozta, hogy Ukrajna az elmúlt három hónapban visszaszorította az orosz erőket a Fekete-tengeren, és így létfontosságú tengeri kereskedelmi útvonalak nyílnak meg az ukrán gazdaság és a globális élelmiszer-szállítmányok számára.

Cameron tárgyalt Ukrajna NATO-csatlakozási törekvéseiről is Olha Sztefanyisinával, az európai és euroatlanti integrációért felelős ukrán miniszterelnök-helyettessel.

A brit külügyminisztérium ehhez fűzött tájékoztatása szerint Nagy-Britannia egyértelmű álláspontja az, hogy Ukrajna helye a NATO-ban van, és London dolgozik partnereivel azon, hogy a szövetség eltekintsen Ukrajna esetében a NATO-felvétel előtti tagsági cselekvési terv (Membership Action Plan - MAP) szükségességétől, ezzel is egyengetve az ukrán csatlakozás felé vezető utat.

CAMERON, David; ZELENSZKIJ, Volodimir
Az ukrán elnöki sajtószolgálat által közreadott képen Volodimir Zelenszkij ukrán elnök (b) fogadja David Cameron brit külügyminisztert Kijevben 2023. november 16-án 
Fotó: Ukrán elnöki sajtószolgálat / Forrás:  MTI/AP

A londoni külügyi tárca hangsúlyozta, hogy a nemzetközi közösségen belül Nagy-Britannia nyújtja az Egyesült Államok után a második legnagyobb katonai támogatást Ukrajnának, és eddig 4,6 milliárd font (csaknem kétezer milliárd forint) értékű segítségnyújtásra vállalt kötelezettséget.

A brit külügyminisztérium közölte azt is, hogy ebben a hónapban eléri a 30 ezret a Nagy-Britanniában kiképzett ukrán katonák száma. 

A tárca tájékoztatása szerint ez a legnagyobb kiképzési program brit földön a második világháború óta.

Szlovák szállítmányozók lezárják az ukrán határt Felsőnémetinél

Egyórás határlezárást tart csütörtökön délután a Felsőnémetinél (Vysné Nemecké) lévő szlovák–ukrán határátkelőnél a Szlovák Szállítmányozók Uniója (UNAS), annak az előírásnak a visszaállítását követelve, hogy az ukrán szállítmányozók egyéni engedélyek alapján léphessenek az Európai Unió (EU) területére – jelentette a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség az UNAS bejelentésére hivatkozva.

A szállítmányozó szervezet által "a keleti határ jelképes blokádjának" nevezett határzár csak az ukrán szállítmányozókra vonatkozik, s arra csütörtökön délután egy és két óra között kerül sor.

Az UNAS közlése szerint a határlezáró akción lengyel fuvarozók is részt vesznek, s az akció azoknak a lengyel szállítmányozóknak a támogatását is célozza, akik az említett célt követve blokád alá vették a lengyel–ukrán határt.

Figyelmeztetésként egy órára lezárjuk a határt. A célunk az, hogy támogassuk a lengyel kollégákat és minden fuvarozót az EU-ban. Követeljük, hogy az Európai Bizottság azonnali hatállyal vezesse vissza az ukrán járművekre vonatkozó szállítmányozási engedélyeket, mivel a mostani helyzet kárt okoz az (ukránokkal) versenyezni nem képes európai cégeknek

 – mondta a tervezett akcióról Stanislav Skala, az UNAS elnöke. Rámutatott: szervezetük sem ért egyet az EB azon korábbi rendeletével, amely az ukrajnai konfliktus kezdetét követően az ukrán fuvarozók számára eltörölte a szállítmányozási engedélyek addig alkalmazott rendszerét.

Ennyit él egy ukrán katona a déli fronton?

Az ellenség csapdába esett, tüzes pokol vár rájuk: bombák, rakéták, tüzérségi lövedékek és drónok

 – fogalmazott Vlagyimir Saldo, a herszoni terület oroszok által kinevezett kormányzója. Közlése szerint az ukrán erőknek sikerült megvetniük lábukat a Dnyeper folyó keleti partján, ami jelentős lépés az ellentámadás szempontjából, azonban itt semmi jó nem vár rájuk.

Az oroszok szerint az ukrán katonák átlagos élettartama a front ezen szakaszán mindössze két nap

írja a Magyar Nemzet.

Cameron első útja Ukrajnába vezetett

A volt miniszterelnök és újdonsült külügyminiszter David Cameron már meg is ejtette első munkalátogatását. Kijevben Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel találkozott. Cameron ismét nyomatékosította Nagy-Britannia elkötelezettségét Ukrajna támogatása mellett. Megígérte, hogy az Egyesült Királyság továbbra is „erkölcsi, diplomáciai, gazdasági, de mindenekelőtt katonai támogatást” nyújt a háborúban álló kelet-európai országnak – számolt be a Magyar Nemzet a BBC brit közszolgálati médium híre alapján. 

Géptilalom

Az EU azt javasolta, hogy tiltsák be az Oroszország által Ukrajnát célzó fegyverek gyártásához használt szerszámgépek és gépalkatrészek exportját – derül ki a Bloomberg által látott dokumentumokból. A javaslatot az EU 12. szankciócsomagja tartalmazza, amelyben a gyémánt kereskedelmének tilalma is szerepel – közölte az iroda.

Csehország befagyasztja az orosz vagyont

Csehország befagyasztotta az orosz állami tulajdonban lévő ingatlanokat cseh földön. Jan Lipavský cseh külügyminiszter a következőket mondta: "Az én javaslatomra a kormány ma jóváhagyta az orosz állami vagyon befagyasztását Csehországban. Itt véget ér az a kereskedelmi tevékenység, amelyből Oroszország finanszírozza az ukránok meggyilkolását."

Olcsóbb lehet a tengeri szállítás

Egy londoni székhelyű biztosítási alkusz programot indított a fekete-tengeri folyosón gabonát szállító hajók és legénységük kártérítési költségeinek csökkentésére. A programot a brit kormány is támogatja, hatására a biztosítási költségek a jelenlegi ár egyharmadára csökkenhetnek.

Magyarország segít

Magyarország területére 2023. november 15-én az ukrán-magyar határszakaszon 4587 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 4281 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.

A beléptetettek közül a rendőrség 65 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást.

Ez történt szerdán:

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában