Diplomácia

2023.10.04. 14:21

Orbán Viktor két napig Spanyolországban tárgyal Európa vezetőivel

A spanyolországi Granadába utazik Orbán Viktor miniszterelnök, ahol csütörtökön az Európai Politikai Közösség (EPC) harmadik csúcstalálkozóját rendezik meg – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

MW

Orbán Viktor miniszterelnök

Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda

Fotó: Fischer Zoltán

Az Európai Tanács soros elnökségét betöltő Spanyolország kormánya 47 állam, valamint az EU-s intézmények vezetőit hívta meg az EPC tanácskozására.

Pénteken – ugyancsak Granadában – az Európai Tanács informális csúcstalálkozóján vesz részt Orbán Viktor, a 26 másik uniós tagország állam-, illetve kormányfőjével együtt

 – mondta Havasi Bertalan.

Orbán Viktort méltatja a nemzetközi sajtó

Orbán győzelme Brüsszel felett – kezdte cikkét az Il Giornale, figyelt fel rá a Mandiner. Az olasz konzervatív napilap arról ír, hogy az Európai Bizottság mintegy 13 milliárd euró közvetlen forrást készül Magyarországnak juttatni. Mint a cikkben olvasható, az Európai Unió igyekszik egyhangú támogatást szerezni költségvetésének év végi emeléséhez, ennek kapcsán pedig megemlítik, hogy az idő fogy, és Orbán egyre közelebb kerül személyes győzelméhez.

A Financial Times is megírta, hogy jöhetnek az EU-s pénzek Magyarországra, azzal a feltétellel, ha hozzájárul Ukrajna támogatásához. A brit lap szerint is a költségvetés növeléséhéhez szükséges támogatás megszerzése az Európai Bizottság célja, ez azonban győzelmet jelentene Orbán Viktor számára, aki korábban többször hangoztatta: addig nem járul hozzá az uniós költségvetés növeléséhez, amíg hazánk hozzáférését blokkolják.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában