Újabb hanyagság

2023.10.30. 22:11

Nyomozás indult a budapesti közművek temetői botrányában

Csalás bűntettének gyanújával indított nyomozást a Mártha Imre vezette Budapesti Közművek (BKM) Zrt. körüli botrány ügyében a Budapesti Rendőr-főkapitányság.

MW

Budapest, 2023. október 29. Emlékezõk a Farkasréti temetõben mindenszentek ünnepe és halottak napja elõtt, 2023. október 29-én. Mindenszentek ünnepe a katolikus egyházban az összes üdvözült lélek emléknapja, a protestantizmus az elhunytakról emlékezik meg november 1-jén. Az ezt követõ halottak napja fokozatosan vált egyházi ünnepbõl az elhunytakról való általános megemlékezés napjává, ezekben a napokban gyertyát, mécsest gyújtunk elhunyt szeretteink emlékére. MTI/Kovács Attila

Forrás: MTI

Fotó: Kovács Attila

Nyomozás indult a fővárosi közművek temetői botránya miatt – értesült a Magyar Nemzet. A lap úgy tudja, az ügy hátterében az áll, hogy 

a temetői zöldterületek karbantartásával megbízott cég csaknem hetvenmillió forintnyi munkáról állíthatott ki hamis teljesítési igazolást.

A Magyar Nemzet az ügyben kereste a Budapesti Rendőr-főkapitányságot is, válaszukból kiderült, hogy csalás bűntettének gyanújával indított nyomozást a Mártha Imre vezette Budapesti Közművek (BKM) Zrt. körüli botrány ügyében a BRFK. 

Az eljárás egyelőre ismeretlen tettes ellen zajlik, azaz még senkit nem hallgattak ki gyanúsítottként. A lap emlékeztet, hogy az ügyben elsőként Tényi István fordult a hatóságokhoz, illetve az eset nyilvánosságra kerülése után már a fővárosi közművek is úgy nyilatkozott, hogy feljelentést tettek.

Az előzmények

A Magyar Nemzethez korábban eljutott belső vizsgálati megállapításokból, dokumentumból arra lehet következtetni, hogy 

a budapesti közművek több projektjénél is komoly mulasztások és hanyag munkavégzések történhettek.

A lap szerint az egyik ilyen eset a fővárosi temetői zöldterület fenntartási munkáival kapcsolatos. A feladattal a BKM-hez tartozó temetkezési főigazgatóság ugyanis olyan kertészeti céget bízott meg, amely a feladatát nem teljesítette, ugyanakkor a Harmat Kert Kft. valótlan teljesítési igazolásait elfogadták.

Az ügyben belső vizsgálat is indult, az ezzel összefüggő jelentésben pedig leírták: „A temetői zöldfelületek gondozásához és fenntartásához kapcsolódó munkáinak teljesítésigazolása nem a hatályos szabályozás szerint történt, nem vette figyelembe sem a hatályos jogszabályok, sem a belső szabályozások előírásait.” Azt is megállapították, hogy a temetővezetőktől érkezett nem megfelelő munkavégzést rögzítő visszajelzések ellenére az egyik főosztályvezető száz százalékban leigazolta a vállalkozó által végzett munkákat. A „munkára” a fővárosi vállalat csaknem hetvenmillió forintot fizetett ki. A dokumentumokból pedig kiderül, hogy a felek ezt a kis „bakit” úgy próbálták elfedni, hogy a jogtalanul leigazolt számlák kifizetését „vagyoneltolódásként” tüntették fel.

A közművek szerint nem történt semmilyen bűncselekmény,

aminek némileg ellentmond, hogy a cég felügyelőbizottsága mégis feljelentést tett.

Életeszélyesek lehetnek a budapesti temetők

A Magyar Nemezet megemlíti, hogy Dódity Gabriella kispesti fideszes politikus hozzájutott egy nyilatkozathoz, amelyet a főváros temetkezési divíziójának egyik kertészeti munkatársa írt alá. 

A temetőket a fakidőlések és leszakadó ágak veszélye miatt élet-és balesetveszélyesnek tartom… a fákkal kapcsolatos személyi és vagyoni kárért felelősséget nem vállalok

 – áll a nyilatkozatban. 

Az eredeti cikk ITT olvasható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában