Interjú

2023.10.06. 17:14

Krausz Ferenc: a Nobel-díjam egy magyar díj (videó)

Péntek este a legújabb magyar Nobel-díjas, Krausz Ferenc volt a Hír TV Napi aktuális című műsorának vendége.

MW

Krausz Ferenc fizikus beszél a müncheni Max-Plank Intézetben 2023. október 3-án, miután az attoszekundumos fizika területének megalapításáért és az elektronok kutatásáért Anne L'Huillierrel és Pierre Agostinivel megosztva kapta az idei fizikai Nobel-díjat a stockholmi Svéd Királyi Tudományos Akadémia döntése szerint

Forrás: MTI/AP

Fotó: Matthias Schrader

A legújabb magyar Nobel-díjas elmondta, hogy nem számítottak erre a díjra, és pár napnak el kellett telnie, mire kollégáikkal realizálták, hogy mekkora elismerésben részesültek. Kiemelte, hogy hosszú, akadályokkal teli út vezetett idáig, de mindig volt egy kitűzött célja, ennek is köszönheti, hogy ma már Nobel-díjas fizikusként mutatják be mindenhol. 

Fontosnak tartja, hogy a tanári szakma minél nagyobb megbecsülést kapjon Magyarországon is, hiszen őt is remek pedagógusok készítették fel, akiknek rengeteget köszönhet és nélkülük nem ért volna el ekkora szakmai sikereket.

Krausz Ferenc további érdekességeket árult el péntek este a Hír TV Napi aktuális című műsorában, a felvétel alább megtekinthető:

Idén Krausz Ferenc, Pierre Agostini és Anne L’Huillier kapja a fizikai Nobel-díjat az attoszekundumos fizika területének megalapításáért és az elektronok kutatásáért – jelentette be a Svéd Királyi Akadémia. 

A Németországban élő, de ezer szállal a szülőföldjéhez kötődő fizikus az úgynevezett attoszekundumos fizika megteremtője.

Krausz Ferenc számos kitüntetést kapott munkájáért. Elnyerte például a fizikai Wolf-díjat és a Gábor Dénes-díjat is, a Nobel-díj azonban teljes meglepetésként érte őt, először el sem akarta hinni – emlékeztet a hírportál.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában