Ellenzék

2023.10.12. 10:25

A baloldal kampányszerű adatgyűjtései politikai célt szolgálnak

Zila János, az Alapjogokért Központ elemzője szerint a DK a mostani akciója segítségével magához köthet olyan szavazókat, akik korábban más politikai szervezetekhez húztak – olvasható a Magyar Nemzet cikkében.

MW

Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke (k) és felesége, Dobrev Klára, a párt EP-képviselője, valamint Molnár Csaba, DK ügyvezető alelnöke érkezik a párt évadnyitó rendezvényére a budapesti Radisson Blu Béke Hotelbe 2023. szeptember 22-én

Forrás: MTI

Fotó: Hegedüs Róbert

Van valami közös az ellenzéki pártokban: időről időre mind aláírásgyűjtésbe kezd valamilyen népszerűnek tűnő, de inkább demagóg téma kapcsán. Természetesen az sosem derül ki, hogy a személyes adatok megadásával járó gyűjtés milyen eredménnyel zárul, ez pedig arra utal, hogy nem az adott probléma megoldása a cél, sokkal inkább az adatgyűjtés és a potenciális szavazók feltérképezése.

A pártok ráadásul rendre egy időben indítanak aláírásgyűjtést, kvázi egymással versenyezve próbálják meggyőzni a választókat, nekik adják személyes adataikat.

Jelenleg a Jobbik standol a „normális bérek, normális Magyarország” jelszavú kampánnyal, miközben a Momentum a szeptemberi plakátkampánya után a kormány megszorításai ellen kezdett országos aláírásgyűjtésbe. 

Dobrev Klára és a DK most úgy próbál személyes adatokhoz hozzájutni, hogy

a párt által készített, egymillió példányban kinyomtatott tájékoztató füzetekhez az utcai standokon is csak úgy lehet hozzájutni, ha az ember megadja a nevét, az e-mail-címét és a telefonszámát.

És ugyanígy zajlik az adatgyűjtés az internetes felületeken is. Ha valaki szeretné látni a DK által összeállított dokumentumot, ugyancsak adatszolgáltatás után olvashatja el a prospektust. Azaz a párt honlapján sem tudja elolvasni a kiáltványt, csak miután regisztrált. Ugyanez a három párt legutóbb nyár elején próbált támogatókat felhajtani, akkor a DK az „orbáni infláció”, a Momentum az oktatás miatt, míg a Jobbik akkor is a normális bérek mellett kampányolt. Az LMP lassan egy éve újra és újra a hazai akkumulátorgyárak ellen emel szót, ám feltehetően nem túl nagy sikerrel, hiszen ebben az évben már harmadszor hirdeti meg aláírásgyűjtő kampányát.

A baloldal kampányszerű adatgyűjtései természetesen politikai célt szolgálnak, az adataikat rendelkezésükre bocsátó választópolgárokat rendszerint megkeresik a választások előtt, és arról győzködik őket, hogy szavazzanak rájuk

– fogalmazott a lapnak az Alapjogokért Központ elemzője. Hozzátette,

a DK kampánya és adatgyűjtése arra is alkalmas, hogy tovább növelje Gyurcsány Ferenc dominanciáját a többi baloldali párt fölött.

 „Nyilvánvaló, hogy a bukott miniszterelnök nemcsak a politikusokat igyekszik elszipkázni, hanem a választókat is, akik mérlegelni fogják, hogy érdemes-e olyan pártokra adniuk szavazataikat, amelyek egyre hosszabb ideje nézik alulról a parlamenti bejutási küszöböt, így önálló indulás esetén a jövő évi európai parlamenti választáson is elhanyagolható esélyekkel állnak rajthoz” – fogalmazott Zila János. Szerinte

a DK a mostani akciója segítségével magához köthet olyan szavazókat, akik korábban más politikai szervezetekhez húztak, így az önkormányzati megmérettetés előtti alkudozás vagy esetleges előválasztások kapcsán is tovább növelheti zsarolási potenciálját. Gyurcsány hatalma tehát a baloldalon várhatóan tovább növekszik, noha az összes választó körében továbbra is kiemelkedő és stabil az elutasítottsága

– tette hozzá.

A teljes cikk IDE KATTINTVA elérhető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában