Puskaporos hordó

2023.09.24. 21:26

Vucic szerint a koszovói miniszterelnök a felelős a Koszovóban történtekért

Mindazért, ami Koszovóban történik kizárólag Albin Kurti koszovói miniszterelnök a felelős, aki azt szeretné, hogy Szerbia összeütközésbe kerüljön a NATO-val – hangsúlyozta Aleksandar Vucic szerb köztársasági elnök vasárnap esti rendkívüli sajtótájékoztatóján.

MW

Aleksandar Vucic szerb elnök szerint a koszovói miniszterelnök a felelős

Forrás: MTI

Fotó: Bruzák Noémi

A szerb elnök így reagált arra, hogy szerb fegyveresek megtámadtak egy koszovói rendőrjárőrt vasárnapra virradóra, a kialakult tűzpárbaj pedig egész nap tartott. 

Egy rendőr meghalt, egy megsebesült, három támadót lelőttek, kettőt megsebesítettek, ötöt pedig letartóztattak a rendőrök.

Albin Kurti folyamatosan provokált, a szerbek pedig fellázadtak, mert nem akarták többé elviselni Albin Kurti terrorját, húzta alá a szerb elnök. 

Sajnálom, hogy a szerbek egy része felült ezeknek a provokációknak. Albin Kurti az egyedüli felelős, az egyedüli, aki összeütközéseket és háborút akar. Senki más nem akar összeütközéseket és háborút, neki viszont az az egyedüli vágya, hogy bevonjon minket egy háborúba a NATO-val

– mondta Aleksandar Vucic, aki hozzátette: semmivel sem igazolható a koszovói rendőr meggyilkolása, azt mindenképpen el kell ítélni.
Míg a szerb elnök szerint a koszovói rendőrökre felháborodott helyi szerbek támadtak, Albin Kurti szerint jól felfegyverzett, képzett harcosokról, „terrorista bűnszervezetről” van szó, amelyet politikailag és pénzügyileg támogat Belgrád.

A Szerbia és Koszovó közötti feszültség az utóbbi hónapokban kiéleződött. 

Koszovóban zavargások törtek ki május végén, amikor a helyi szerbek által bojkottált áprilisi helyhatósági választások után a többségében szerbek lakta térségben az ott leadott albán szavazatok alapján mindössze 3,5 százalékos részvételi arány mellett megválasztott albán polgármesterek el akarták foglalni hivatalukat.

 A helyi szerbek koszovói rendőrökre és a NATO irányítása alatt álló békefenntartó haderőnek, a KFOR-nak a katonáira támadtak.
Az 1,8 milliós Koszovó északi részén, tömbben mintegy 50 ezer szerb él. Koszovó 2008-ban egyoldalúan kiáltotta ki függetlenségét Szerbiától, amit Belgrád azóta sem hajlandó elismerni, és továbbra is saját, déli tartományának tartja a többségében albánok lakta területet. 

Aleksandar Vucic vasárnap ismét leszögezte, Szerbia soha nem fogja elismerni Koszovó függetlenségét.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában