Vatikán

2023.09.30. 14:16

Ferenc pápa: a hitet egyszerű nyelven és egyszerű gesztusokkal kell terjeszteni

Az egyház világméretű jelenlétét, valamint a hitnek egyszerű nyelven és egyszerű gesztusokkal való terjesztését sürgette Ferenc pápa a Szent Péter téren tartott szombati ünnepi misén, melyen huszonegy új bíborost kreált.

MW

Ferenc pápa 2023. szeptember 30-án a vatikáni Szent Péter téren

Forrás: AFP

Fotó: Filippo MONTEFORTE

Ferenc pápa homíliája elején köszönetet mondott, amiért a bíborosi testület új tagjai a világ számos részét, a legkülönbözőbb nemzeteket képviselik.

Az anyaszentegyház minden nyelven beszél – jelentette ki.

Hangsúlyozta, hogy Jézus Krisztus halálának és feltámadásának híre saját nyelveinken érkezett el hozzánk, nagyszüleink és szüleink, a katekisták, a papok, szerzetesek ajkain és gesztusain keresztül.

Ne feledjétek, hogy a hitet a helyi nyelvjárásokban az édesanyák és a nagymamák adják át

 – jelentette ki Ferenc pápa.

Megjegyezte: a

 hit átadása, terjesztése, vagyis az evangelizáció minden korban "aktuális adománynak" számít. A bíborosok feladata pedig az evangelizáció erejének fenntartása, mivel Isten népének tagjai és nem hivatalnokok 

– mondta az egyházfő.

Hozzátette: az egyház sem életjáradékból tartja fenn magát, nem valami értékes, de élet nélküli régészeti lelet. 

Az egyház és minden ember, aki a keresztségben részesült, Isten mai valóságában él

 – mondta.

A pápa a bíborosi testületet egy szimfonikus zenekarhoz hasonlította, amely egyensúlyt és összhangot teremt a különbözőképpen szóló hangszerek között még akkor is, ha hol csak az egyik hangszer szól, hol a másik, hol mindannyian egyszerre.

A különbözőség szükséges és elengedhetetlen, de minden hangnak a közös tervhez kell hozzájárulnia, ezért alapvető a kölcsönös meghallgatás

– jelentette ki.

A pápa júliusban jelentette be, hogy 21 új bíborost nevez ki, akik közül 18-an nyolcvan éven aluliak, vagyis részt vehetnek egy esetleges következő pápaválasztáson (konklávé). A szertartás elején a pápa átadta az új bíborosoknak címtemplomuk titulusát, a bíborosi gyűrűt és a bíborszínű birétumot, amely a fejfedőnek felel meg.

Ferenc pápa 2013-as megválasztása óta ez a kilencedik konzisztórium. 

Az új bíborosokkal 136-ra emelkedik a pápaválasztó bíborosok száma, majd év végéig ismét csökken, mivel addigra többen betöltik a nyolcvanadik életévüket, így elesnek a konklávén való részvétel lehetőségétől. Az argentin Ferenc pápa az utóbbi tíz évben jelentősen módosította a bíborosi testület földrajzi összetételét: a pápaválasztó bíborosoknak jelenleg több mint fele a világ déli, fejlődő térségeit képviseli.

Szombat este ökumenikus imavirrasztást tartanak a Szent Péter téren. Ferenc pápa hívta meg a különböző felekezetek vezetőit és fiatalokat az október 4-én kezdődő szinódus munkája előtt.

A téren kiállítják azt a híres feszületet, amelynél Assisi városában, Szent Damján templomában a 13. században Szent Ferenc imádkozott.

A virrasztást Ferenc pápa vezeti, jelen lesz I. Bartolomaiosz konstantinápolyi ökumenikus pátriárka és az anglikán egyházat vezető Justin Welby canterburyi érsek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában