Hungary Helps

2023.09.29. 09:45

Csádot minden lehetséges módon támogatja hazánk

Magyarország kiemelt érdeke, hogy Csádot minden lehetséges módon megpróbálja támogatni – mondta Máthé László Eduárd, a szubszaharai térségben megvalósuló magyar összkormányzati tevékenységek külpolitikai összehangolásáért felelős miniszteri biztos az M1 aktuális csatornának nyilatkozva.

MW

Egy szudáni menekült egy csádi menekülttáborban táborában 2023. május 1-jén

Forrás: AFP

Fotó: Gueipeur Denis Sassou

A műsorban ismertették, hogy 

a Hungary Helps Program keretében támogatott csádi magyar humanitárius misszió a kiérkezést követő előkészületek befejeztével hétfőn megkezdte a tömeges szűrővizsgálatokat, a gyógyítást és a gyógyszeradagolást.

A mintegy két tucat szakemberből álló civil, orvos- és humanitárius csoport tagjai a főváros környékén található menekülttáborokban végeznek kulcsfontosságú egészségügyi beavatkozásokat és tartanak humanitárius válságkezelői képzést.

Mailao menekülttáborában néhány óra alatt több mint 150 ember kapott ingyenes maláriaszűrést és gyógyszeres kezelést. Csak ebben a táborban a betegek egyötöde szorult kezelésre: főleg nők és gyermekek, akik a végzetes szövődmények miatt kiemelten veszélyeztetettek.

Mivel a rendkívül rossz állapotban lévő vidéki egészségügyi infrastruktúrát tovább terhelik az országba érkező több százezres menekülthullámok, az ilyen kampányszerű ellátások kulcsszerepet játszanak az ellátórendszer tehermentesítésében.

Jelen pillanatban ami elválaszt minket attól, hogy ez ténylegesen egy katasztrófába forduljon át, az az, hogy sikerült elkezdeni egy együttműködést Csáddal, amely utolsó stabil pontja ennek a térségnek

– mondta Máthé László Eduárd.

A következő napokban a misszió szakemberei a menekülttáborok ellátása mellett a menekülteket befogadó csádi közösségek körében is orvosi segítséget nyújtanak a rászorulóknak, erre az esős évszakban fellépő járványszezon miatt jelenleg kiemelkedő szükség van.

 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában