Elsőként

2023.09.01. 09:00

Apostoli látogatásra érkezett Ferenc pápa Mongóliába

Ferenc pápa az első katolikus egyházfő, aki látogatást tesz az országban, amelynek hárommilliós lakosságából 1500-an tartoznak a katolikus egyházhoz.

MW

Ferenc pápa megérkezett Ulánbátorba 2023. szeptember 1-jén

Forrás: AFP

Fotó: Anand TUMURTOGOO

Megérkezett pénteken reggel Ulánbátorba Ferenc pápa, aki apostoli látogatást tesz a kelet-ázsiai országban.

Ferenc pápát köszönti egy gyermek Ulánbátorban 2023. szeptember 1-jén
Fotó: Anand Tumurtogoo / Forrás: AFP

A Rómából csütörtökön indult 86 éves katolikus egyházfő népes kíséretével a mongol főváros Dzsingisz Kán repülőterén landolt az olasz ITA légitársaság különgépével.

A katolikus egyházfő útban Mongóliába a repülőgép fedélzetéről üzenetet küldött Hszi Csin-ping kínai elnöknek. A vatikáni protokoll szerint a pápának üzenetet kell küldenie az adott ország vezetőjének, amely felett a repülőgépe elhalad.

Vang Ven-pin kínai külügyi szóvivő közlése szerint Ferenc pápa üdvözletét küldte, és jókívánságait fejezte ki a kínai elnöknek és népének. Arról biztosította a kínai elnököt, hogy "imáiba foglalta nemzete jólétét". A pápa üzenetét a szóvivő "szívélyesnek és jóakaratúnak" minősítette.

Vang Ven-pin hozzáfűzte, hogy Kína és a Vatikán az elmúlt években fenntartotta a kapcsolatot. 

Kína kész továbbra is együttműködni a másik féllel a konstruktív párbeszéd folytatásában, a megértés fokozásában, a kölcsönös bizalom kiépítésében, és kész előrelépni a kapcsolatok javításának folyamatában

 - mondta.

Ferenc pápa kerekesszékben fogadta a tiszteletére felsorakozott díszőrség köszöntését. Az egyházfőt mások mellett Batmunk Batceceg mongol külügyminiszter is üdvözölte. Egy fiatal nő mongol különlegességgel, szárított joghurttal ajándékozta meg a pápát, aki többekkel kezet rázott, mielőtt beszállt volna az őt szállító autóba.

A pápa első hivatalos programjára az ország vezetőivel és a diplomáciai testületek képviselőivel szombaton kerül sor.

Ferenc pápa az első katolikus egyházfő, aki látogatást tesz Mongóliában, amelynek hárommilliós lakosságából 1500-an tartoznak a katolikus egyházhoz. Az ország lakóinak túlnyomó többsége a buddhizmust és sámánizmust követi.

A pápa hétfőig tartó látogatásának célja a helyi katolikus közösség és a többi felekezet közötti párbeszéd erősítése.

Ferenc pápa fontosnak tartja, hogy olyan országokba látogasson, ahol a katolikusok kisebbségben vannak, és felhívja a figyelmet a társadalom peremére szorult emberek problémáira. A katolikus egyházfő Nyugat-Európa legtöbb fővárosában még nem tett látogatást.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában