Kudarc

2023.08.30. 08:39

Német beismerés: a gazdasági szankciók működésképtelenek (videó)

A német külügyminiszter beismerte, hogy a nyugati szankciók megbuktak – hívta fel a figyelmet a fejleményekre közösségi oldalán Hortay Olivér, a Századvég klíma- és energiapolitikai üzletágának vezetője.

MW

Annalena Baerbock német külügyminiszter felszólal az ENSZ-közgyűlés ukrajnai háború miatti rendkívüli ülésén a világszervezet New York-i székházában 2023. február 23-án

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Justin Lane

„Jobb később, mint soha – gondolhatjuk –, azonban mindez Annalena Baerbock szájából meglehetősen képmutató” – szögezte le a fejleményekre reagálva a közösségi oldalán Hortay Olivér, amelyet a Magyar Nemzet szemlézett. 

A Századvég klíma- és energiapolitikai üzletágának vezetője jelezte: a német politikus egy friss interjúban kifejtette, hogy míg Németország gazdasága recesszióba került, Oroszország növekedése meghaladta a várakozásokat, tehát a gazdasági szankciók működésképtelennek bizonyultak. Baerbock szerint a kudarc oka, hogy a civilizált, demokratikus rendszerek eszközei hatástalanok az autokráciákkal szemben. A nyilatkozat Hortay Olivér szerint több kérdést is felvet.

Egy. Nem világos, hogy Oroszország autokratikus berendezkedése hogyan befolyásolja Németország gyenge gazdasági teljesítményét. Vajon nem arról van inkább szó, hogy a német kormány korábbi, szélsőségesen szankciópárti álláspontja átgondolatlan volt? Baerbock tavaly tavasszal több ízben arról beszélt, hogy Németország felkészült az orosz energiaimport leállítására és még azt az amerikai kommunikációs panelt is átvette, hogy az Északi Áramlat 2 megépítése »végzetes hiba« volt, amit mielőbb ki kell javítani

– ismertette az üzletágvezető.

Hortay Olivér a második pontban a következő kérdést tette fel: komolyan másfél évnek kellett eltelnie ahhoz, hogy Baerbock felismerje a hibát?

A szakértők széles köre már közvetlenül a háború kitörése után figyelmeztetett arra, hogy energiaválság van, így az orosz beszerzésektől nagymértékben függő Európai Uniónak – és benne Németországnak – nem érdemes szankcionálnia a legnagyobb eladóját, mert a szűkös kínálat az orosz alkalmazkodást segíti, az európait pedig hátráltatja. 

A harmadik pontban a szakértő arról beszélt, miszerint az új nyilatkozatból nem derül ki, hogy Baerbock szerint mi következik a szankciók bukásából. 

Akkor most hogyan tovább?

– tette fel végül a kérdést Hortay Olivér.

A teljes cikk ITT olvasható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában