Katasztrófa

2023.08.14. 08:15

Kutyákkal kutatnak az áldozatok után a porig égett városban Hawaiin (fotók, videók)

A leégett Lahaina városban az egykori épületek kevesebb mint 10 százalékát nézték át.

MW

Erdõtűzben megégett autóroncsok között egy férfi a hawaii Maui-szigeten fekvő Lahainában 2023. augusztus 11-én

Forrás: MTI/AP

Fotó: Rick Bowmer

Kutyákkal vizsgálják át a Hawaiihoz tartozó Maui szigetén porrá égett település maradványait az áldozatok után kutatva – közölte a sziget rendőrfőnöke vasárnap, írja az MTI.

John Pelletier elmondta, hogy a leégett Lahaina városban az egykori épületek kevesebb mint 10 százalékát nézték át, és arról is beszámolt, hogy

a megtalált 93 halott közül még csak néhányat tudtak azonosítani.

A rendőri vezető hozzátette, hogy az áldozatok száma várhatóan tovább növekszik, megfogalmazása szerint „senki nem tudja még igazán a nagyságrendet”.

Hawaii Földügyi és Természeti Erőforrások Minisztériuma által közreadott felvétel egy felperzselt területről a hawaii Maui-szigeten levő Lahaina városban 2023. augusztus 11-én
Forrás: MTI/AP/Hawaii Földügyi és Természeti Erőforrások Minisztériuma

A helyi hatóságok arra kérték azokat, akiknek eltűnt hozzátartozójuk a tűzvész után, hogy DNS-minta eljuttatásával segítsék a halottak azonosítását. A rendőrfőnök szerint pontos szám nincs az eltűntekről, de a különböző jelentések szerint még mindig százakról van szó, pénteken ezer emberről beszéltek.

A Hawaii-szigetekhez tartozó Maui szigetén kedden csaptak fel a lángok, amelyek a száraz bozótban és erős szélben rendkívül gyorsan elérték a lakott területet. A történelmi Lahaina város, az egykori Hawaii Királyság fővárosa szinte teljesen elpusztult.

Josh Green kormányzó a hétvégén a helyszínen tett látogatásán elmondta, hogy 2200 épület pusztult el vagy sérült meg, csaknem 90 százaléka lakóépület. Arról is beszámolt, hogy a tűzvész mintegy 6 milliárd dollár (mintegy 21 ezer milliárd forint) kárt okozott.

A természeti katasztrófa a vasárnap megerősített 93 halálos áldozattal az elmúlt évszázad legsúlyosabb erdőtüze az Egyesült Államokban, Hawaii történetében pedig a feljegyzések óta a második legpusztítóbb természeti csapás.

Hawaii szövetségi állam főügyésze vizsgálatot indított annak kiderítésére, hogy miért nem működtek a szigeten a természeti katasztrófákat jelző szirénák. A hatóságok ezt elismerve azt közölték, hogy mobiltelefonokra küldtek figyelmeztető üzeneteket, valamint televízió- és rádióközleményeket adtak ki, ugyanakkor korábban már kiderült, hogy a lángok miatt az adótornyok nagy része akkor már nem működött.

Erdőtűzben kiégett autók roncsa között egy nő a hawaii Maui-szigeten fekvő Lahainában 2023. augusztus 11-én
Fotó: Rick Bowmer / Forrás: MTI/AP

Maui szigetének tűzoltófőnöke, Brad Ventura úgy nyilatkozott, hogy

a lángok olyan sebességgel terjedtek át a bozótról a lakóépületekre, hogy gyakorlatilag nem volt ideje a vészhelyzetkezelő ügynökségnek.

A Hawaiin bekövetkezett természeti katasztrófáról Ferenc pápa is megemlékezett vasárnapi imájában a római Szent Péter téren összegyűlt tömeg előtt. Maui katolikus közössége egyfajta csodaként emlegeti, hogy miközben Lahaina városa szinte teljesen elpusztult a tűzben, történelmi templomuk, a Maria Lanakila-templom – a tetőben esett kisebb károkat leszámítva – szinte érintetlenül vészelte át a katasztrófát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában