Költségvetési csalás gyanúja

2023.07.29. 08:35

Több esetben is nyomozás indult az ellenzéki pártok zűrös pénzügyei miatt

A NAV több ellenzéki párt ellen is rendelt már el nyomozást, így a Jobbik, a Momentum, a 99 Mozgalom, és Cseh Katalin családjának ügye is terítéken van - derül ki a Magyar Nemzet cikkéből.

MW

Karácsony Gergely főpolgármester a 3-as metró felújított Nagyvárad téri állomásának avatásán 2023. május 22-én

Forrás: MTI

Fotó: Mónus Márton

A Karácsony Gergely-féle 99 Mozgalom ellen indult nyomozással tovább bővült az ellenzéki pártok, illetve személyek ellen indított eljárások száma. Ismert, a főpolgármester által létrehozott egyesület zavaros finanszírozásának ügyében a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) július elején rendelt el nyomozást, miután egy titkosszolgálati jelentés szerint a mozgalom számlájára a főpolgármester egyik párttársa, Perjés Gábor fizetett be több részletben félmilliárd forintot, ám a jórészt euróban és fontban érkezett pénz eredetéről semmit nem tudni - idézi fel a Magyar Nemzet.

Az első nagy port kavart ügy a Jobbik 2017-es plakátkampányához köthető. A NAV Simicska Lajos plakátcégei, a Publimont Kft. és a Mahir Cityposter Kft. ügyletei miatt indított eljárást költségvetési csalás gyanúja miatt. Amellett, hogy a gyanú szerint

Simicska cégei megtéveszthették a NAV-ot azzal, hogy kevesebb plakáthelyet vallottak be annál, mint amennyit valóban átadtak a Jobbiknak,

az akkor nyilvánosságra került szerződések szerint Simicska Lajos jóval a piaci ár alatt is adta a plakáthelyeket a Vona Gáboréknak. Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) hasonló, ugyancsak plakáthelyek átjátszásával kapcsolatos ügyben 331 millió forintra bírságolta meg a pártot.

A Momentum 2018-as kampányköltései miatt 2019-ben kezdődött nyomozás. Az eljárás azért indult, mert

 a párt az országgyűlési választási kampányban elköltött több mint ötszázmillió forintos állami támogatással nem tudott elszámolni az ÁSZ felé. A Párbeszéd kampányelszámolása is szabálytalan volt. 

A Jobbik 2021-ben ismét az adóhatóság látókörébe került, akkor a számvitel rendjének megsértésének gyanújával indult nyomozás, miután a párt több mint 1,4 milliárd forintos állami támogatással, azaz közpénzzel nem tudott a törvényeknek megfelelően elszámolni.

Mint ismert, 

költségvetési csalás gyanúja miatt indult nyomozás Cseh Katalin EP-képviselő volt család cégének ügyében is.

A teljes cikk a részletekkel ITT olvasható.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában