Szerdán zivatarokkal hidegfront érkezik

2023.07.11. 19:33

Magyarországot is elérte a kanadai erdőtűz füstje

Magyarországot is elérte a kanadai erdőtűzhöz köthető nagy mennyiségű füst - írta az Országos Meteorológiai Szolgálat a Facebook-oldalán kedden.

MW

Az Alberta Wildfire által közreadott képen erdőtűz füstje a kanadai Alberta tartományban fekvő Sturgeon Lake Cree Nation területén

Forrás: MTI/EPA

Fotó: -

Mint az OMSZ Facebook oldalán jelezte, észrevehető, hogy nem kristálytiszta a magaslégkör, de nemcsak Magyarország felett, hanem Európa délnyugati, déli felén is nagy területen ez a helyzet.

A Földközi-tenger nyugati medencéje fölött szaharai eredetű por van a magasban, Magyarország felett pedig minden valószínűség szerint a kanadai erdőtűzhöz köthető nagy mennyiségű füst.

Szintén facebook oldalán tette közzé szerdai előrejelzését a meteorológiai szolgálat. 

Mint írják, szerda hajnaltól, reggeltől az ország keleti felén előfordulhat dörgés és villámlás, de az érdemi események a nap második felében várhatók.

Ekkor egy nyugat felől érkező hidegfronton, illetve annak előterében délután már kipattanhatnak zivatarok, amelyek lokálisan heves jelenségeket produkálhatnak, majd várhatóan estétől egy zivatarrendszer környezetében akár kiterjedtebben is számítani lehet heves kísérőjelenségekre. Késő estére a zivatarok fokozatosan a keleti országrészre is átterjedhetnek. 

A legintenzívebb cellákat nagy méretű (2-4, de akár 5+ cm átmérőjű) jégeső, szélvihar (80-100 km/h, de akár 100+ km/h), illetve felhőszakadás (~20-40 mm-t meghaladó csapadékmennyiség) kísérheti, legnagyobb valószínűséggel az ország északi felén.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában