Tovább pusztít a tűzvész

2023.07.27. 13:37

Emelkedett a görögországi erdőtüzek halálos áldozatainak száma (videó) – frissült

Újabb két ember halálát okozták, valamint farmokat és gyárakat pusztítottak el szerda este és éjjel Görögország középső területén a rendkívüli hőség miatt újra felcsapó lángok az után, hogy a hatóságok közölték: sikerült korlátok közé szorítani a Görögország különböző pontjain tomboló erdőtüzeket, egyetlen település sincs már veszélyben.

MW

Füst gomolyog egy erdőtűzből a görögországi Volos város közelében 2023. július 26-án

Forrás: AFP

Fotó: Sakis Mitroldis

Míg a tűzoltók már tizedik napja küzdenek a Ródosz szigetén pusztító lángokkal, az erős szél és a 40 Celsius-fokot meghaladó hőmérséklet miatt országszerte továbbra is rendkívül magas a tűzveszély. 

 

A görög szárazföldön szerdán újabb két ember - egy nő és egy 45 éves juhász - vesztette életét az újra felcsapó lángokban. A tűzvészek halálos áldozatainak száma így ötre emelkedett.

 

Szerdán késő este lángok fenyegették Volosz kikötőváros ipari övezetét is. Szemtanúk szerint a tűzoltók már felvették a küzdelmet a lángokkal a veszélyeztett területen, miközben a munkaügyi minisztérium felszólította a környékbeli munkáltatókat, hogy csütörtökön függesszék fel cégeik működését.

A város közelében fekvő Szeszklo faluból, ahol egy tehén elszenesedett maradványaira bukkantak egy farmon, a helyiek elhajtották jószágaikat. Erdőtűz keletkezett a Volosztól délre fekvő Lamia város közelében is, ahol több környékbeli település lakóit felszólították, hogy hagyják el otthonaikat.

Újabb tűzeset ellen küzdöttek továbbá Évia szigetén, ahol kedden hegyoldalba csapódott egy tűzoltó repülőgép, két pilótája pedig meghalt.

Ródosz szigetén ugyanakkor - ahol tűzoltók és segítők ezrei már tizedik napja küzdenek a lángokkal, a hétvégén pedig több mint 20 ezer turistát és helyit kellett kimenekíteni lakhelyéről - 

 

az újabb jelentések szerint a tüzek kezdenek alábbhagyni.

 

Kiriákosz Micotákisz Katerína Szakellaropulu államfővel folytatott megbeszélésén - az előző éjszaka folyamán történt újabb tűzeseteket követően - kijelentette: Görögországnak meg kell reformálnia tűzoltási és tűzmegelőzési politikáját, és többet kell tennie a klímaváltozásnak az ország gazdaságára és társadalmára gyakorolt drámai hatásainak enyhítése érdekében. 

Az éghajlati válság lehet valóság, de nem lehet kifogás

 - fogalmazott a kormányfő.     

Görögországban nem szokatlanok a nyári erdőtüzek, ám az éghajlatváltozás következtében az egyre forróbb, szeles levegő és a szárazság miatt az elmúlt években rendkívüli mértékben pusztít erdőtűz az országban. A tűzoltóság szerint az idén eddig több mint 500 helyen égett a növényzet országszerte.

Egy lőszerraktárban okoztak robbanásokat a görögországi erdőtüzek (videó)

A légierő egy lőszerraktárában okoztak robbanásokat a görögországi erdőtüzek Néa Anhialosz tengerparti település mellett, a detonációk hangját kilométerekre hallani lehetett – jelentette a görög közszolgálati televízió.

A Néa Anhialosz-i légitámaszponthoz tartozó hadianyagraktárt és a térségében lévő falvakban időben evakuálták, így sérültekről nincs hír, a közelebb fekvő lakóházak ablakai azonban betörtek.  Úgy tudni, hogy ebben a létesítményben tárolták a görög légierő 111. vadászrajának lőszereit és rakétáit.

A tűz a másik oldalról megközelítette Néa Anhialosz lakónegyedeit, órákra le kellett zárni Görögország legforgalmasabb autópályáját, és fennakadások voltak a térségbeli vasúti közlekedésben is. A lángok megfékezésére öt tűzoltórepülőgépet is bevetettek, de a televízió értesülése szerint az oltást nagyban hátráltatják az erős széllökések és a sűrű füst.

Görögország számos erdőtűzzel küzd az idén, a lángok elleni küzdelmet tovább nehezíti a 40 Celsius fokot meghaladó hőhullám és az erős szél. A tűzvész eddig öt ember életét követelte országosan. Ródosz szigetén 10. napja küzdenek a lángokkal.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában