Ukrán válság

2023.06.27. 06:30

Orosz rakétacsapás érte Kramatorszk városát, több halott és sebesült

489. napja tart a háború a szomszédban. Hírfolyamunkban az MTI, a Magyar Nemzet, a Mandiner és az Origo híreiből válogatunk.

MW

Mentési akció, miután orosz rakétatámadás érte az ukrajnai Kramatorszkban található Ria éttermet 2023. június 27-én

Forrás: Anadolu Agency/AFP

Fotó: Wojciech Grzedzinski

Ukrán belügyminiszter: orosz rakétacsapás érte Kramatorszk városát, több halott és sebesült

Orosz rakétacsapás érte kedden a kelet-ukrajnai Kramatorszk várost, két ember életét vesztette és huszonketten megsebesültek - közölte Ihor Klimenko ukrán belügyminiszter.

Telegram-oldalán az ukrán tárcavezető arról számolt be, hogy két rakéta csapódott be a város területén. Hozzátette, hogy a sebesültek között egy gyerek is van.

Nem sokkal korábban Pavlo Kirilenko, Donyeck megye kormányzója az ukrán televíziónak nyilatkozva közölte, hogy a két rakéta Kramatorszk belvárosának egy éttermekkel teli, forgalmas részét találta el a késő délutáni órákban.

Tavaly áprilisban egy rakétatámadás 63 ember életét követelte a kramatorszki pályaudvaron.

NATO-főtitkár: az Ukrajna elleni háború elmélyítette a megosztottságot Oroszországban

Vlagyimir Putyin orosz elnök Ukrajna elleni jogtalan háborúja elmélyítette a megosztottságot Oroszországban - jelentette ki a NATO főtitkára kedden Hágában, a július közepére Vilniusba tervezett NATO-csúcs előkészítését szolgáló megbeszéléseket követően.

Jens Stoltenberg sajtótájékoztatóján azt mondta: a Wagner orosz katonai magánvállalat június 24-i lázadásának elfojtása megmutatta, hogy Ukrajna szövetségesei továbbra sem becsülhetik alá Oroszországot, továbbra is támogatniuk kell Kijevet.

Szavai szerint korai lenne megmondani, hogy az oroszországi események milyen hatással lesznek a NATO-ra, azonban - mint fogalmazott: "erősítenünk kell védelmi és növelni kell az elrettentési képességünket".

Világossá kell tenni minden eszközzel Moszkva és Minszk számára egyaránt, hogy a NATO kész megvédeni tagországainak minden négyzetméterét bármilyen fenyegetéssel szemben - jelentette ki a NATO-főtitkár, majd hozzátette: Ukrajna folytatódó támogatása és a tagállamok védelmi kiadásainak további emelése befektetés az európai biztonságba.

Oroszország ukrajnai háborúja azt mutatja, hogy nem vehetjük magától értetődőnek a békét, és többet kell befektetnünk a védelmünkbe

 - fogalmazott.

A főtitkár hangsúlyozta továbbá, hogy a csúcstalálkozó egyértelmű üzenetet küld majd a szövetség Ukrajna iránti elkötelezettségéről, a tagállami vezetők megerősítik a szövetség politikai kapcsolatait Kijevvel, ami - mint mondta - közelebb fogja hozni Ukrajnát a NATO-hoz.

Mark Rutte holland miniszterelnök a sajtótájékoztatón azt hangsúlyozta, hogy az ukrajnai háború nem hozott mást, mint instabilitást a világban. Oroszország instabilitása bizonytalanságot okoz Európában is - figyelmeztetett. Európa morális kötelessége annak biztosítása, hogy "az orosz háború" Ukrajna ellen elbukjon - mondta. Egy esetleges orosz győzelem az európai biztonságot fenyegetné, ugyanis - mint hozzátette - Vlagyimir Putyin orosz elnök nem állna meg az ukrán határokon. A NATO-csúcsnak világossá kell tennie, hogy Ukrajnának helye van a katonai szövetségben - tette hozzá beszédében a holland miniszterelnök.

Gitanas Nauseda litván elnök arról beszélt, hogy a vilniusi NATO-csúcsnak egyértelművé kell tennie, hogy Ukrajna része Európa biztonsági struktúrájának. Közölte: a tagállami vezetőknek menetrendet kell meghatározniuk Ukrajna NATO-tagsága számára, ennek a menetrendnek pedig a lehető legegyszerűbbnek kell lennie. A litván elnök végezetül reményét fejezte ki, hogy a júliusi csúcstalálkozón teljes lesz a tagállamok egysége Svédország NATO-tagságát illetően.

Dél-Afrika folytatja békekezdeményezését

Dél-Afrika kedden bejelentette, hogy folytatja az ukrajnai békekezdeményezéssel kapcsolatos diplomáciai erőfeszítéseit.

Naledi Pandor dél-afrikai külügyminiszter német hivatali partnerével, Annalena Baerbockkal a fővárosban, Pretoriában tartott megbeszélését követően közölte: Vlagyimir Putyin orosz és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök is hozzájárult egy további találkozóhoz a konfliktusban közvetíteni próbáló afrikai vezetőkkel.

Pandor úgy fogalmazott, hogy Putyin és Zelenszkij is "nagyon nyitottnak mutatkozott egyes témák iránt", amelyeket az afrikai küldöttség felvetett június közepén Kijevben, illetve Szentpéterváron tett látogatása alkalmával.

"Nagyon is érdekeltek vagyunk abban, hogy a háború véget érjen Oroszország és Ukrajna között. Békét szeretnénk a nemzetközi közösségben" - hangsúlyozta a dél-afrikai diplomácia vezetője. Hozzátette: szeretnék, ha a nemzetközi közösség ismét a fejlesztési kihívásokra fordítaná a figyelmét.

Baerbock aláhúzta: hálás azért, hogy a Putyinnal folytatott megbeszéléseken az ENSZ alapokmányában rögzített békerend került előtérbe. Kiemelte azt is, hogy Dél-Afrika hangjának súlya van a világban.

Aljakszandr Lukasenka megerősítette, hogy Prigozsin megérkezett Fehéroroszországba 

Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök megerősítette, hogy Jevgenyij Prigozsin, a Wagner katonai magánvállalat vezetője kedden megérkezett Fehéroroszországba.

Lukasenka, akit a BelTa fehérorosz hírügynökség idézett, közölte, hogy 

biztosították azokat a biztonsági garanciákat, amelyeket Vlagyimir Putyin orosz elnök ígért a lázadás vezetőjének.

"Igen, valóban ma már Fehéroroszországban van (Prigozsin)" - mondta a fehérorosz vezető.

LUKASENKA, Aljakszandr
A fehérorosz elnöki sajtóiroda által közreadott képen Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök interjút ad Olga Szkabejeva orosz tévériporternek a minszki haditechnikai gyárban tett látogatásán 2023. június 14-én
Fotó: - / Forrás: MTI/AP/Fehérorosz elnöki sajtóiroda

A Pul pervogo Telegram-csatorna szerint Lukasenka egyben felidézte a lázadás idején történteket, amikor felvette a kapcsolatot Prigozsinnal. "Az első fél órában káromkodással zajlott a beszélgetés. Kizárólag. A káromkodások száma tízszer több volt, mint rendes esetben. Persze bocsánatot kért, majd káromkodásokkal kezdte elmondani nekem, mi történt" - ismertette.

Lukasenka fontosnak tartotta kiemelni, hogy 

a Wagner-csapatok által elfoglalt Rosztov városában nem esett bántódása senkinek.

Dánia megkezdte az ukrán F-16-os pilóták kiképzését 

Dánia megkezdte az amerikai gyártmányú F-16-os vadászgépeken az ukrán pilóták kiképzését. 

A pilótaképzési program hat-nyolc hónapig tart majd.

Erről a Politico című újság számolt be június 27-én Troels Lund Poulsen megbízott dán védelmi miniszterre hivatkozva.

Vasúti síneket ért szabotázs a Krímben 

A krími Kirovszkij körzetben vasúti síneket rongáltak meg - erről a régió vezetője, Szergej Akszjonov számolt be június 27-én.

"Sérültek nincsenek, a helyszínen a szakszolgálatok dolgoznak. A javítási munkálatok körülbelül négy-nyolc órát vesznek igénybe" 

- közölte Akszjonov a Telegram-csatornáján.

Az EU 500 generátort küld a Nova Kahovka-i gátszakadás helyszínére

Az Európai Unió azt követően, hogy az uniós polgári védelmi mechanizmus és humanitárius partnerek útján már nyújtott segítséget Ukrajnának a Nova Kahovka-i gátszakadás hatásainak kezelésére, 500 generátort küld a Lengyelországban tárolt rescEU-készletből az érintett dél-ukrajnai régióba - tájékoztatott az Európai Bizottság kedden. 

A brüsszeli közlemény szerint 

a generátorok a létfontosságú infrastruktúra, például szivattyúállomások és szennyvíztisztító telepek helyreállítását fogják segíteni az érintett dél-ukrajnai térségben. 

A különböző méretű generátorok (12,5 kilowattól 1100 kilowattig) teljes összeértéke 16 millió euró (mintegy 6 milliárd forint) - közölték. 

Janez Lenarcic válságkezelésért felelős uniós biztos a közlemény szerint kijelentette: 

a gát lerombolása "a létfontosságú polgári infrastruktúra elleni felháborító támadás" volt Oroszország részéről.

 A vízi erőmű gátjának lerombolása katasztrofális következményekkel járt a környezetre és a helyi közösségekre nézve - húzta alá. 

Herszon, 2023. június 6. Az ukrán elnöki sajtószolgálat által közreadott, videófelvételrõl készített kép a dél-ukrajnai Herszon megyében lévõ, jelenleg orosz ellenõrzés alatt álló Nova Kahovka víztározójának súlyosan megrongálódott gátjáról a Dnyeper folyón 2023. június 6-án. Az ukrán fegyveres erõk déli parancsnoksága a mai napon azt közölte, az orosz erõk felrobbantották a gátat, míg Vlagyimir Leontyjev, Nova Kahovka városnak az orosz hatóságok által kinevezett polgármestere szerint a vízerõmûvet ellátó víztározó gátja sértetlen, nem történt katasztrófa, magának az erõmûnek egy része azonban megsemmisült ukrán találatok következtében. MTI/AP/Ukrán elnöki sajtószolgálat
Fotó: -

Az Európai Unió korábban vízszűrő berendezéseket, szivattyúkat és más eszközöket is küldött a szükséget szenvedő lakosságnak - emlékeztetett a szlovén biztos. 

A Nova Kahovka-i duzzasztógátat június 6-án reggel érte támadás. A dél-ukrajnai herszoni területen lévő, jelenleg orosz ellenőrzés alatt álló Nova Kahovka-i víztározójának gátját felrobbantották. Az ukránok és az oroszok egymást vádolják a robbantás elkövetésével. Moszkva tagadja érintettségét a gátrobbantásban, és Kijevet hibáztatja a szerencsétlenségért, amelynek halálos áldozatai is voltak, és amely miatt több ezer környékbeli lakos kényszerült otthona elhagyására.

Megrovást kapott az ukrán kormánytól Vitalij Klicsko kijevi polgármester az óvóhelyek miatt

Megrovásban részesítette az ukrán kormány Vitalij Klicskót, Kijev polgármesterét és az ukrán főváros több kerületi közigazgatási vezetőjét a kijevi óvóhelyek átvizsgálásakor talált hiányosságok miatt - hozta nyilvánosságra kedden Oleh Nemcsinov kabinetminiszter. 

Úgyszintén megrovást kapott Szerhij Popko, a kijevi katonai közigazgatás vezetője és hat fővárosi kerületi közigazgatási hivatalvezető, két kerület hivatalvezetőjét pedig felmentette a kormány tisztségéből. 

Kijevben június 1-jén éjjel három ember meghalt, mert az orosz rakétatámadás közben nem tudtak bejutni egy óvóhelyre, amely zárva volt. Volodimir Zelenszkij a halálesetek után rögtön rendelte el Ukrajna összes óvóhelyének ellenőrzését, beleértve a kijevieket is - emlékeztetett az Ukrajinszka Pravda hírportál. 

Az ukrán belügyminisztérium több mint ötvenezer óvóhely ellenőrzése után közölte, hogy csaknem egyharmadukat találták a helyi lakosság védelmére alkalmatlannak. 

Zelenszkij hétfőn léptette hatályba a Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) azon határozatát, amely szerint július 25-ig helyre kell állítani az összes óvóhelyet az országban. A védelmi tanács a határozatban utasította a kormányt, a helyi kormányzói hivatalokat és az önkormányzatokat, hogy haladéktalanul vonják felelősségre az elégtelen állapotú óvóhelyek fenntartásáért és üzemeltetéséért felelős vezetőket és más tisztségviselőket. A regionális és a kijevi városi katonai igazgatás a helyi önkormányzatokkal együtt pedig azt az utasítást kapta, hogy július 25-ig biztosítsák a hozzáférést az óvóhelyekhez "éjjel-nappal és akadálytalanul", valamint tegyék online elérhetővé a lakosság számára a meglévő légoltalmi helyiségekkel kapcsolatos információkat. 

A kijevi városi katonai közigazgatás kedden számolt be arról, hogy tesztelték a fővárosban a légoltalmi helyiségekhez való hozzáférés új elektronikus rendszerét, amely négy lehetőséget is biztosít az óvóhelyek ajtajának kinyitására: légiriadó esetén automatikusan kinyílik, illetve nyitható távolról, egy diszpécseren keresztül, valamint speciális "kulcs" segítségével - például kaputelefonnal -, továbbá PIN-kóddal.

 "Mind a négy lehetőség egymástól függetlenül működik, és minden körülmények között akadálytalan hozzáférést biztosít"

 - emelte ki a fővárosi katonai közigazgatás. Az első ilyen nyitórendszert már telepítették a főváros egyik óvóhelyében.

Moszkvába utazik a vatikáni békeküldött 

Moszkvába látogat szerdán és csütörtökön Matteo Zuppi bíboros, az ukrajnai háború lezárása érdekében közvetíteni próbáló vatikáni békemisszió vezetője - jelentette be kedden a Vatikán.

A közleményben azt írták,

 a bolognai bíboros Ferenc pápa megbízottjaként azzal a céllal utazik az orosz fővárosba, hogy bátorítsa azokat "az emberiességi gesztusokat", amelyek hozzájárulhatnak "a jelenlegi tragikus helyzet megoldásához és egy igazságos békekötés elősegítéséhez".

Matteo Zuppi, aki egyben az olasz püspöki kar elnöke is, három hete járt Kijevben. Akkor a Vatikán azt közölte, alaposan meg akarják ismerni az ukrán vezetés álláspontját azzal kapcsolatban, hogy milyen módon képzelik el igazságos béke elérését.

Vlagyimir Putyin: polgárháborút sikerült megakadályozni Oroszországban

A Wagner katonai magánvállalat lázadásának elfojtásában részt vevő katonák gyakorlatilag polgárháborút akadályoztak meg Oroszországban - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök kedden a Kremlben, a Katedrális téren, a műveletben részt vett fegyveres testületek és szakszolgálatok tagjai előtt. 

"Önök megvédték az alkotmányos rendet, polgáraink életét, biztonságát és szabadságát. Megóvták hazánkat a felfordulástól, gyakorlatilag megállították a polgárháborút. A nehéz helyzetben önök világosan és összehangoltan cselekedtek, tettel bizonyították hűségüket Oroszország népe és a katonai eskü iránt, kinyilvánítva felelősségüket a haza sorsáért és jövőjéért" 

- mondta Putyin. 

Az elnök szerint a katonaság "elszántsága és bátorsága", valamint a társadalom egészének konszolidációja "hatalmas és döntő szerepet játszott a helyzet stabilizálásában". 

"A lázadásba belerángatott emberek látták, hogy a hadsereg, a nép nem velük van" 

- hangoztatta az orosz elnök. 

Russian President Putin addresses security services in Moscow
Forrás: AFP

Méltatta a biztonsági erőket, mert gyors fellépésüknek köszönhetően nem volt szükség harcoló alakulatokat visszavonni a "különleges hadművelet" övezetéből, és nem voltak civil áldozatok sem. Putyin egyperces néma tiszteletadást kért az életüket vesztett pilóták emlékének, és köszönetet mondott a fegyveres szolgálatoknak és a szakszolgálatoknak a haza és az eskü iránti hűségükért. 

Viktor Zolotov, az orosz nemzeti gárda igazgatója újágíróknak bejelentette, hogy az általa irányított fegyveres erőt nehézfegyverzettel, harckocsikkal fogják felszerelni, amiről tárgyalások folynak az elnökkel. 

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője újságíróknak nyilatkozva kijelentette: 

nem ért egyet azokkal az állításokkal, amelyek szerint Putyin politikai pozíciója megingott a lázadás következtében. 

"Mostanában számos ilyen ultraemocionális hisztéria van a szakemberek és az álszakemberek körében egyaránt. Ez hisztérikusan nyilvánul meg az új médián keresztül" - fogalmazott a szóvivő. 

Peszkov szerint 

az orosz elnök körüli társadalmi konszolidáció erős. 

Az Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnöknek a konfliktus megoldásában játszott szerepére vonatkozó kérdésre válaszolva azt hangoztatta, hogy a legfontosabbak a legrosszabb kimenetel megakadályozásában Putyin erőfeszítései, az ő akarata volt, ugyanakkor méltatta a szomszédos ország vezetőjének tapasztalatát és jó tulajdonságait, valamint az orosz vezetővel ápolt barátságát. 

Egyebek között azt is közölte, hogy

 a Kremlnek nincs tudomása sem a Wagner alapítója, Jevgenyij Prigozsin tartózkodási helyéről, sem arról, hogy hivatalos tárgyalási előkészületek folynának Ukrajnáról, ahogyan azt az ARD német tévécsatorna állította. 

Rámutatott, hogy az egyezkedés lehetőségét mind Kijev, mind a Nyugat kizárta. 

Peszkov elmondta, hogy este Putyin az orosz média vezetőivel tart majd zártkörű megbeszélést.
 

ENSZ: Oroszország több száz civilt vett őrizetbe a konfliktus kezdete óta

Oroszország több mint nyolcszáz civilt vett őrizetbe az ukrajnai háború kezdete óta, hetvenhetet pedig kivégzett közülük - közölte az ENSZ ukrajnai emberi jogi megfigyelőmissziója kedden. 

Forrás: AFP

A misszió 36 oldalas jelentése hetven fogolytáborban tett látogatáson és több mint ezer interjún alapul. 

A beszámolóból kiderült, hogy Ukrajna is megsértette a nemzetközi jogot a civilek önkényes fogva tartásával, de jóval kisebb mértékben. 

Az ukrajnai megfigyelőmissziót vezető Matilda Bogner sajtótájékoztatóján elmondta: legalább kilencszáz esetről tudnak, amikor önkényesen tartottak fogva polgári személyeket, köztük gyerekeket és időseket. Bogner szerint a jogsértések többsége Oroszországhoz fűzhető. A szakértő megjegyezte:

 az oroszok által elkövetett kivégzések kimerítik a háborús bűncselekmény fogalmát. 

Az Oroszország által fogva tartott 864 civil sorsából az ENSZ emberi jogi hivatala 178-ét részletesen dokumentálta. Ezeknek az embereknek több mint 90 százalékát megkínozták. 

Az ENSZ 75 olyan esetet jegyzett fel, amikor az ukrán erők tartottak fogva civileket. A világszervezet jelentése szerint több mint felüket megkínozták vagy bántalmazták. 

A beszámoló hangsúlyozta, hogy 

míg Ukrajna egyetlen esettől eltekintve teljes hozzáférést biztosított az ENSZ nyomozóinak, Oroszország az ismételt kérések ellenére sem engedélyezte a kapcsolatfelvételt. 

Bogner aláhúzta: csak azokat az eseteket vették számításba, amelyekben tisztázni tudták a körülményeket. Az őrizetbe vett civilek valós száma több mint kétszerese lehet az ENSZ adatainak - vélekedett.

Robbanások Kremencsukban 

Robbanásokról számoltak be az ukrajnai Poltava régióban található Kremencsukban az ottani bevásárlóközpont elleni brutális rakétatámadás évfordulóján, amely legalább 18 ember halálát okozta.

Robbanásokat hallottak Kremencsukban

- mondta Jurij Ihnat, a légierő szóvivője.

"Várjuk, hogy a regionális közigazgatástól értesüljünk a robbanások következményeiről" - tette hozzá.

Az alerts.in.ua nyomkövető weboldala alapján helyi idő szerint 11 óra 53 perckor szólalt meg a légiriadó.

Hétmilliós hadseregre van szükség a Wagner-lázadás megismétlődésének elkerülésére 

Egy magas rangú orosz tisztviselő mintegy hétmillió fős hivatásos hadsereg létrehozására szólított fel, annak érdekében, hogy az ország ne hagyatkozzon túlzottan a zsoldoscsoportokra.

"Az országnak nincs szüksége katonai magáncégekre és a hozzájuk hasonlókra" 

- mondta Leonyid Szluckij, a Liberális Demokrata Párt vezetője a Telegramon.

"Vannak problémák a reguláris hadseregben, de a zsoldoshadseregek nem tudják megoldani azokat".

Ukrajna sikeresen visszafoglalt egy 2014 óta megszállt területet 

Ukrajna nagy valószínűséggel visszafoglalt egy olyan területet, amelyet 2014 óta az orosz erők tartottak megszállva - közölte a brit védelmi minisztérium.

"Az ukrán légi erők kisebb előrenyomulást hajtottak végre keletre Krasznohorivka falutól, Donyeck város közelében, amely a régi ellenőrzési vonalon fekszik" - áll a napi frissítésükben.

Hatalmas katonai tábort kap a Wagner-csoport Belaruszban

A fehéroroszországi Mogiljev régióban már javában folyik egy katonai tábor építése a Wagner-csoport zsoldosai számára – számolt be a fehérorosz verstka.media hírportál.

A portál egyik informátora úgy nyilatkozott:

a tábor 24 ezer négyzetméteres lesz, és nyolcezer férőhelyes.

A lap szerint több forrás is megerősítette, hogy a hatóságok utasítást kaptak arra: a régióban tábort építsenek a Wagner számára - írja a Mandiner.

PRIGOZSIN, Jevgenyij
A Wagner-csoport nevű orosz zsoldoshadsereg katonái elhagyják Rosztov-na-Donut 2023. június 24-én
Fotó: Arkagyij Budnyickij / Forrás: MTI/EPA

Ukrajna visszaverte az orosz légitámadást Bahmutnál

Az orosz erők 45 légicsapást hajtottak végre, és 38 rakétatámadást indítottak Lyman és Bahmut környékén. Ukrajna állítása szerint a támadást sikeresen elhárította.

Ukrajna dollármilliókat költ a dróntámadások kivédésére

Az ukrán infrastrukturális minisztérium a Facebookon jelentette be, hogy egyenként 1 millió dolláros támogatást nyújt három különálló ukrán vállalatnak az orosz dróntámadások elleni védekezés mechanizmusainak gyártására és bővítésére.

Prigozsin Rosztovból Szentpétervárra repült

A Wagner-csoport alapítójának, Jevgenyij Prigozsinnak a gépe június 25-én Rosztovból Szentpétervárra repült, miután elbukott az orosz kormány elleni lázadása – jelentette az IStories független orosz oknyomozó újságíró projekt. Az újságírók a FlightRadar repüléskövető oldalra hivatkoztak.

"Június 25-én egy Embraer Legacy 600 (RA-02795) repülőgép felszállt Szentpétervárról és kikapcsolta a transzponderét Rosztov megye közelében. Ugyanezen a napon 18 óra körül a gép ismét megjelent a radaron Tambov megye felett, és visszatért Szentpétervárra" – jelentette az IStories.

PRIGOZSIN, Jevgenyij
Jevgenyij Prigozsin, a Wagner-csoport nevű orosz zsoldoshadsereg vezetője helikopterrel érkezik Szentpétervárra 2023. június 25-én
Fotó: - / Forrás: MTI/AP

A Belarusian Hajun fehérorosz megfigyelőcsoport szerint Prigozsin második gépe, a BAe 125-800B (RA-02731) június 22-e óta Moszkvában tartózkodik.

Litván elnök: a NATO-nak erősítenie kell Keleten

Gitanas Nauseda litván elnök figyelmeztetett, hogy a NATO-nak meg kell erősítenie keleti szárnyát, ha Prigozsint Fehéroroszországba száműznék. A zsoldoscsoport orosz katonai vezetés elleni lázadási kísérletéről tartott állambiztonsági tanácsi ülést követően az államfő kijelentette: "Ha Prigozsin vagy a Wagner-csoport egy része tisztázatlan tervekkel és tisztázatlan szándékokkal Fehéroroszországban köt ki, az csak azt jelenti, hogy tovább kell lépnünk. Erősítsük meg keleti határaink biztonságát!"

A NATO-tag Litvánia határos az Oroszországhoz tartozó, de attól területileg elkülönült kalinyingrádi területtel és Fehéroroszországgal is. A litván főváros mindössze 30 kilométerre van a fehérorosz határtól.

A NATO-főtitkár is megszólalt a puccskísérletről

Az elvetélt Wagner-lázadás azt bizonyítja, hogy Moszkva stratégiai hibát követett el azzal, hogy háborút indított Ukrajna ellen - mondta Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára. 

"A hétvégi események Oroszország belső ügyei, és újabb demonstrációja annak a nagy stratégiai hibának, amelyet Vlagyimir Putyin elnök követett el a Krím illegális annektálása és az Ukrajna elleni háború során" – mondta Stoltenberg Litvánia fővárosában, Vilniusban tett látogatásán.

Ausztrália 110 millió dolláros katonai segélyt ad Ukrajnának

Az ausztrál kormány ígéretet tett arra, hogy új, 110 millió dolláros katonai segélycsomagot szállít Ukrajna támogatásának következő fordulójában, beleértve a járműveket, a lőszert és a humanitárius finanszírozást.

Az eddig ismert Wagner-csoportnak valószínűleg vége

Továbbra is kérdéses Jevgenyij Prigozsin és a Wagner-csoport jövője. Egy brit szakértő szerint kizárt, hogy a zsoldosvezér Fehéroroszországba távozásával a Wagner is áttenné oda a bázisát. Sean Bell, a Sky News elemzője szerint sokkal valószínűbb, hogy

a zsoldosok Oroszországban maradnak és más néven, új vezetés alatt működnek tovább.

A katonai szakértő kevés esélyt lát arra, hogy a jól kiképzett, közvetlenül irányított és eddig jól fizetett Wagner-zsoldosok, akik nem az elnököt és az országot szolgálják, hanem pénzt keresnek, asszimilálódjanak egy olyan orosz hadseregbe, ahol többlépcsős parancsnoki láncolat működik, a sorkatonák pedig rosszul fizetettek, gyenge képzést kaptak és sokszor alulmotiváltak.

A Wagner-csoport nevű orosz zsoldoshadsereg katonái Rosztov-na-Donuban 2023. június 24-én. Hajnalra nyílt katonai konfrontációvá fajult a Jevgenyij Prigozsin vezette Wagner-csoport és az orosz védelmi minisztérium viszálya. A magánhadsereg egységei legalább két helyszínen átléptek a megszállt ukrajnai térségekből Oroszország területére, és biztonsági szempontból kulcsfontosságú létesítményeket foglaltak el
Fotó: - / Forrás: MTI/EPA

Az orosz kormány továbbra is kitart amellett, hogy a csoport jogilag nem is létezik, hiszen a katonai magánvállalkozások nem legálisak Oroszországban.

Három brit katonai gép megközelítette az orosz határt

Hétfőn az orosz légtérirányító rendszerek három légi célpontot észleltek nemzetközi légtérben, amelyek a Fekete-tenger felett közeledtek az Orosz Föderáció államhatárához. Miután egy szolgálatban lévő Szu-27-es vadászrepülőgép azonosította a légi célokat, azok visszafordultak.

A gépeket egy brit RC-135-ös felderítő és elektronikus hadviselési repülőgépként, valamint két Typhoon többcélú vadászrepülőgépként azonosították - közölte az orosz védelmi minisztérium.

A brit gépek nem lépték át a határt, az orosz gépek pedig visszatértek a bázisukra.

Az Egyesült Arab Emírségek Putyint támogatják

Az Egyesült Arab Emirátusok elnöke felhívta Vlagyimir Putyint, és kijelentette, hogy teljes mértékben támogatja az orosz vezetés lépéseit – közölte a Kreml. A telefonhívás még június 24-én, szombaton történt.

A Kreml szerint Mohammed bin Zayed al-Nahayan Abu Dhabi koronaherceg érdeklődött a Wagner-lázadás értékeléséről. "Miután átfogó tájékoztatást kapott, az emirátusi vezető teljes mértékben támogatja az orosz vezetés lépéseit" - közölték az orosz hatóságok.

Az Öböl-menti állam illetékesei nem erősítették meg a telefonhívást.

Mi várhat Prigozsinra?

Jevgenyij Prigozsint utoljára szombaton látták, amint nagy üdvrivalgás közepette elhagyta Rosztov-na-Donut. Azóta hétfőn közzétett egy 11 perces hangüzenetet, azonban ebből sem derül ki semmi abból, hogy merre tartózkodhat. A hét végén lázadást kirobbantó zsoldosvezér nyilván jobban is teszi, hogy meglapul. Ha kézre kerül, az orosz törvények szerint a bűncselekményért 12–20 év börtönre számíthat - írja a Magyar Nemzet.

Megjegyzik, már ha egyáltalán megéri, hogy rácsok mögé zárják.

Vlagyimir Putyin nem felejt, ezt láttuk az elmúlt években. Elég a Szergej Szkripal elleni gyilkossági kísérletre, Alekszej Navalnijra vagy Alekszandr Litvinyenko polóniumos megmérgezésére gondolni

– vélekedett az amnesztia lehetőségéről a Mandiner Harctér című podcastjében Bendarzsevszkij Anton, az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány szakmai igazgatója.

Ezzel három olyan orosz alakot nevezett meg, akik szálkát jelentettek az orosz elnök szemében, majd gyanús körülmények között mérgezés áldozataivá váltak.

Wagner’s head Yevgeny Prigozhin leaves Southern Military District in Rostov
Jevgenyij Prigozsin, a Wagner-csoport vezetője 2023. június 24-én elhagyja a Déli Katonai Körzet főhadiszállását az oroszországi Rostov-on-Donban
Fotó: Stringer   / Forrás: Anadolu Agency via AFP

A posztszovjet térség szakértője úgy vélte:

ha Prigozsin el tud bújni, ha nem nyilatkozik, kerüli a nyilvánosságot, akkor még túl is élheti hosszú távon – és valószínűleg ő is ebben bízik.

A volt brit kormányfő Oroszország összeomlását várja

Liz Truss volt brit miniszterelnök felszólalt az alsóházban, és sürgette a kormányt, hogy készítsen tervet egy orosz összeomlás esetére.

James Cleverly külügyminiszter kezdetben nem válaszolt Truss asszony kijelentésére, később azt mondta, hogy "Oroszország vezetése az orosz népért van. Nem spekulálunk, és nem próbálunk jósolni, hanem megtervezzük és bevezetjük a készenléti intézkedéseket. És ezért - bármi legyen is ennek a konfliktusnak a kimenetele - felkészültek leszünk."

PRIGOZSIN, Jevgenyij
Sétálók a moszkvai Vörös téren a háttérben őrködõ rendőrök 2023. június 26-án, két nappal a Wagner orosz magánhadsereget vezető Jevgenyij Prigozsin lázadása után
Fotó: Makszim Sipenkov / Forrás: MTI/EPA

Lukasenka kiáll a sajtó elé

Bár korábbi információk arról szóltak, hogy Putyin orosz elnök hétfő esti televíziós megszólalása után szintén a televízión keresztül Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök is nyilatkozik, ez utóbbi végül elmaradt. A RIA Novosztyi orosz állami hírügynökség szerint ehelyett kedden újságírók elé áll a fehérorosz államfő és válaszol a Wagner-lázadás leverésével kapcsolatos kérdésekre.

Putyin az orosz biztonsági szolgálatok vezetőivel tárgyalt

A Kreml képeket tett közzé Vlagyimir Putyinról, amint hétfő este megbeszélést tartott a legmagasabb biztonsági, rendészeti és katonai tisztviselőkkel.

PUTYIN, Vlagyimir
Vlagyimir Putyin orosz elnök a lakossághoz intézett televíziós beszéde közben Moszkvában 2023. június 24-én
Fotó: Gavriil Grigorov / Forrás: MTI/EPA

Az egyik jelenlévő Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter volt, akinek menesztését Prigozsin követelte.

Zelenszkij: minden fronton előre haladtunk

"Minden harcosunk – a katonáktól a tengerészeken át a tábornokokig – nagyszerű munkát végez. Ma a harcosaink minden irányban előrehaladtak. Ez egy boldog nap. További ilyen napokat kívántam a srácoknak" - mondta éjszakai videójában Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, aki nap közben az egyik ukrán katonai egység tagjaival találkozott Bahmut közelében.

Magyarország segít

Magyarország területére 2023. június 26-án az ukrán-magyar határszakaszon 6122 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 4787 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.

A beléptetettek közül a rendőrség 77 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában