Ukrán válság

2023.05.06. 08:19

Hatalmas harckocsiszállítmány érkezik Ukrajnába Németországból és Dániából

Már 437. napja tart a háború a szomszédban. Hírfolyamunkban az MTI, a Magyar Nemzet, a Mandiner és az Origo híreiből válogatunk.

Bahmutban megsérült ukrán katonát látnak el a katonaorvosok 2023. május 5-én

Forrás: AFP

Fotó: Dimitarr Dilkoff

Először semmisített meg hiperszonikus orosz rakétát az ukrán légierő

Ez az első alkalom, hogy Kijevnek sikerült lelőnie ilyen rakétát, amelyről Vlagyimir Putyin orosz elnök korábban azt mondta, éppen azért ideális fegyver, mert a rivális légvédelem nagyon nehezen tudja bemérni.

 Az ukrán légierő parancsnoka, Mikola Olescsuk altábornagy Telegram-üzenetében történelminek minősítette a Kinzsal elfogását.

Az ukrán légvédelem beszámolója szerint a rakétát a szerda éjjel Kijev ellen végrehajtott orosz támadásban semmisítették meg a Patriot légvédelmi rendszernek köszönhetően.

Az ukrán hadsereg csak a múlt hónapban jutott hozzá a korszerű légvédelmi rendszerekhez - Volodimir Zelenszkij elnök akkor azt mondta, hogy ezek segítségével jelentősen javulnak az ukrán védelmi képességek az orosz légicsapásokkal szemben.

Újabb fogolycserét hajtott végre Moszkva és Kijev

Oroszország és Ukrajna szombaton újabb fogolycserét hajtott végre. A moszkvai védelmi minisztérium bejelentése szerint Kijev három orosz pilótát engedett szabadon "nehéz tárgyalási folyamat eredményeként".

 

Az orosz fél a három pilóta ellenében 45 ukrán katonát engedett szabadon, 42 férfit és 3 nőt, akik Andrij Jermak, az ukrán elnöki hivatal vezetőjének a Telegramon adott tájékoztatása szerint Mariupol azovi-tengeri kikötőváros védelmében vettek részt.

 

A már több mint 14 hónapja tartó háborúban a fogolycsere jelenleg az egyetlen olyan terület, amelyen a két hadviselő fél rendszeresen tárgyal egymással. A mostani csere a foglyok lényegesen eltérő számában különbözik az eddigiektől, amikor nagyjából egyenlő számban térhettek haza fogságba esett katonák.

Egy hónapon belül a fronton lesznek az új orosz drónok

A tesztek befejeződése után, egy hónapon belül éles bevetésre indulhatnak a "Privet-82" nevű új orosz kamikaze drónok. A fejlesztő Oko Design Bureau vezérigazgatója, Vadim Zsernov azt mondta a RIA Novosztyinak, hogy a drónjuk nagy, körülbelül 30 kilométeres hatótávolságú, kilövése a frontvonaltól 15-20 kilométerre történik egy indítópontról, amelyik egyszerre több egységet is kiszolgálhat.

„A repülési irányváltoztatás az indítóponttól a frontvonal felé nem biztosított: a drón teljes rádiócsendben halad ezen az útvonalon, nem ad ki semmilyen jelet, kikapcsolt videóadóval megy, hogy az ellenség ne tudja elkapni" – hangsúlyozta Zsernov.

A „Privet-82" több mint öt kilogramm tömegű robbanófejet képes hordozni körülbelül 30 kilométeres távolságban, miközben alig több mint százezer rubel (közel félmillió forint).

Moldova csak Ukrajna miatt van biztonságban

Maia Sandu moldovai elnök a Financial Timesnak adott interjújában azt mondta, hogy Oroszország a csapatait tovább küldhette volna Moldovába, ha Ukrajna teljes körű inváziója a tervek szerint zajlott volna. "Nem hiszem, hogy megálltak volna a határon. Ma csak Ukrajnának köszönhetően vagyunk biztonságban" – mondta Sandu. „Szeretnék újraépíteni a Szovjetuniót. Vissza akarják hozni a régi időket. És ezt nem akarjuk. Moldova 30 éve az ütközőzóna része, és ez számunkra szegénységet, korrupciót, rossz kormányzást, kivándorlást jelentett. A demokratikus világ részei akarunk lenni" – mondta.

Több mint 80 ezer háborús bűncselekményt tartanak nyilván

Az ukrán főügyészség szerint az orosz erők 84 764 háborús és agressziós bűncselekményt követtek el Ukrajnában a háború kezdete óta. A Legfőbb Ügyészség jelentése szerint 650 gyanúsított, Oroszország katonai és politikai vezetése felelős a bűncselekményekért.

Az ukrán bűnüldöző szervek közlése szerint 2022. február 24. óta Oroszország Ukrajna elleni háborújában legalább 478 gyermek halt meg, és legalább 963-an megsebesültek. Az áldozatok tényleges száma várhatóan sokkal magasabb lesz, mivel a jelenlegi szám nem tartalmazza az oroszok által megszállt területeken vagy az épp harci cselekmények alatt álló területeken lévő áldozatokat.

Szumit bombázták éjszaka

Orosz Szu-35-ös repülőgépről két irányított bomba csapódott be Hluhiv községbe az éjszaka folyamán Szumi megyében. Előzetes információk szerint öt ember megsérült. 44 lakóház és egy iskolaépület megrongálódott.

A HIMARS kevésbé hatékony Ukrajnában

Az elmúlt hónapokban Oroszország egyre gyakrabban blokkolta az Egyesült Államok által az ukrán hadseregnek átadott nagy mobilitású tüzérségi rakétarendszereket (HIMARS), így azok kevésbé hatékonyak – nyilatkozták az ügyben jártas amerikai szakemberek.

Hatalmas harckocsiszállítmány érkezik Ukrajnába Németországból és Dániából

Németország és Dánia már ebben a hónapban 80 Leopard I harckocsit kíván átadni Ukrajnának. Az Ukrinform szerint ezt a Lengyel Rádió a dán védelmi minisztert, Troels Lund Poulsen megbízott védelmi minisztert idézve közölte.

A szállítmány, amelynek első tételére most kerül sor, nagyon nagy mennyiségű – mondta Poulsen. Megjegyzik, hogy az összes átadott harckocsi június 1-jéig áll majd készen az ukrán védők használatára. „A Leopard I-es harckocsik nagyon jó tűz- és szállítási tulajdonságokkal rendelkeznek” – hangsúlyozta Dánia megbízott védelmi minisztere.

Tíz drónt lőttek le az ukrán erők

Az ukrán légierő 10 csapást mért az orosz csapatok és felszerelések koncentrációs területeire, és 10 különféle típusú drónt fogott el – jelentette az Ukrán Fegyveres Erők vezérkara. Az ukrán rakéta- és tüzérségi erők további öt orosz katonai bázist, három lőszerraktárat, egy légvédelmi rendszert és további öt fontos orosz helyszínt lőttek sikerrel.
Az orosz csapatok állítólag a Donyeck megyei Bahmut, Avdijivka és Marinka felé irányuló offenzívák lebonyolítására összpontosítják erőfeszítéseiket. Az ukrán csapatok mintegy 50 orosz támadást vertek vissza ezekben az irányokban a katonaság szerint.

Robbanásokat hallottak Dnyipróban

0 óra 41 perckor légiriadót rendeltek el, 00:50-kor pedig robbanásokat lehetett hallani Dnyipróban – jelentette a Suspilne hírügynökség.

Az éjszaka korábbi részében Oroszország ágyúzta a Dnyipropetrovszk megyei Nikopol városát, ami megrongált 10 házat, kerítést és egy melléképületet.

Ha megy a Wagner, jönnek a csecsenek

A harcosaink már készen állnak arra, hogy kivonuljanak és bevegyék a várost. De szeretném, ha a maradék két kilométert nem a katonák életének árán, hanem a parancsnokság és a harcosok kölcsönös megértésének, támogatásának, elszántságának eredményeként vennék be, hogy végrehajtsák Vlagyimir Putyin legfőbb parancsnok parancsát – írta a csecsen vezető Telegram-csatornáján.

Saját drónját lőtte le az ukrán légierő

Az ukrán légierő azt közölte, hogy Kijev felett lelőtte az egyik saját drónját, miután elvesztették felette az uralmat. Andrij Jermak, az ukrán elnök kabinetfőnöke először azt mondta, hogy egy ellenséges drónt lőttek le, de a légierő később helyesbített, hogy ukrán volt.

Az oroszok kiürítik Zaporizzsja környékét

Zaporizzsja oroszok által megszállt területein a hatóságok megkezdték a frontvonalhoz közeli falvak kiürítését. Jevgenyij Balicki orosz kormányzó jelentette be a lépést a terület visszafoglalását célzó ukrán offenzívára számítva, és azt állította, hogy a kijevi erők az elmúlt napokban „fokozták a frontvonalhoz közeli települések ágyúzását".

Több mint 12 ezren érkeztek pénteken Magyarországra

Magyarország területére 2023. május 5-én 0 óra és 24 óra között az ukrán-magyar határszakaszon 5661 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 7162 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.

A beléptetettek közül a rendőrség 65 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében.

Az ukrajnai háború elől 2023. május 5-én nem érkeztek Budapestre vonattal.

A rendőrök továbbra is segítik a háború elől menekülőket.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában