Nyílt levél

2023.04.02. 12:55

Békére van szükség! – figyelmeztették Olaf Scholcz kancellárt szövetségesei

Számos szociáldemokrata és szakszervezeti képviselő felszólította Olaf Scholz kancellárt, hogy tegyen többet az ukrajnai háborúban a tűzszünet közvetítéséért. Úgy vélik ugyanis, hogy a német szövetségi kormány az utóbbi hónapokban inkább a konfliktus elmélyítéséhez és az eszkaláció fokozódásához kíván inkább hozzájárulni, mintsem ahhoz, hogy az Európát minden tekintetben megrázó háború véget érjen. Egy nyílt levelet is írtak a szociáldemokrata kancellár szövetségesei, amely a német sajtóban jelent meg a minap – adta hírül a V4NA.

Olaf Scholz német kancellár a kabinet kétnapos zárt ülésén a kormány vendégházában, a brandenburgi Meseberg-kastélyban 2023. március 5-én

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Hannibal Hanschke

A konfliktus véres pozícióháborúvá vált, amelynek csak vesztesei vannak. Minden egyes nappal nő az ellenségeskedések kiterjedésének veszélye. Az atomháború árnyéka borul Európa fölé. De a világ nem csúszhat bele egy új nagy háborúba

– szögezték le a nyílt levél aláírói. A tájékoztatás szerint a felhívást többek között Willy Brandt volt német kancellár fia, Peter Brandt történész kezdeményezte, aki nem győzte elégszer hangsúlyozni, hogy a világnak békére van szüksége, nem pedig elhúzódó gyűlöletre és háborúskodásra.

“Polgáraink nagy része nem akarja, hogy az erőszak spirálja véget ne érjen. A katonai dominancia helyett a diplomácia és a béke nyelvére van szükségünk”

– olvasható a szociáldemokrata kancellárnak írt levélben. A szerzők és aláírók úgy gondolják, hogy a béke és az enyhülés politikája, amelynek a német egységet és az európai megosztottság leküzdését köszönhetik a kontinens lakói, egyáltalán nem elavult.

“Ezekért a célokért dolgoztunk a múltban és dolgozunk ma is. Az árral szemben kell menni, amikor az ismét hamis medret próbál ásni”

– idézték Willy Brandt korábbi, szintén szociáldemokrata szövetségi kancellár szavait. Hozzátette, hogy az Egyesült Nemzetek Szervezete a közös biztonság koncepciójával megmutatta az utat a békés világ felé, ezért erre kell építeni, hiszen békét csak a nemzetközi jog alapján és csak Oroszországgal lehet teremteni.

“Kulcsfontosságú, hogy megállítsuk a háború eszkalációját. Arra bátorítjuk a szövetségi kancellárt Franciaországgal együtt, hogy különösen Brazíliát, Kínát, Indiát és Indonéziát vegyék rá a közvetítésre a tűzszünet gyors elérése érdekében. Ez szükséges lépés lenne a gyilkolás megállításához és a béke útjainak feltárásához. Csak így lehet kikövezni az utat a közös európai biztonsági rend felé”

– zárják a levelet a szerzők.

A jelek szerint azonban a német kormány nem a háború békés lezárása felé hajlik. A napokban döntöttek ugyanis arról, hogy Németország a következő években 12 milliárd euró értékben támogatja Ukrajna katonai törekvéseit – a V4NA erről ebben a cikkben számolt be.

A nemzetközi hírügynökség eredeti cikkét ITT lehet elolvasni. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában