Háború Ukrajnában

2022.08.07. 07:43

Folytatódnak a harcok Ukrajnában, nukleáris katasztrófától tart az ENSZ – frissül

Élő közvetítésünk az orosz–ukrán háború 166. napjáról.

Cikkünk frissül!

Zelenszkij: nem lesznek tárgyalások, ha Oroszország referendumokat tart Ukrajna elfoglalt térségeiben

Kijev és szövetségesei nem fognak béketárgyalásokba bocsátkozni, ha Moszkva népszavazásokat tart Ukrajna elfoglalt térségeiben az Oroszországhoz való csatlakozásról – jelentette ki vasárnap Volodimir Zelenszkij ukrán elnök.

Ha a megszállók keresztülviszik az álreferendumokat, akkor elzárják magukat a tárgyalások lehetőségétől Ukrajnával és a szabad világgal, amire az orosz félnek valamikor majd nyilvánvalóan szüksége lesz

– hangsúlyozta esti videóüzenetében Zelenszkij.

Egyre több értesülésünk van arról, hogy a megszállók álreferendumokat akarnak tartani országunk általuk elfoglalt déli részein. Nagyon egyszerű dolgot szeretnék mondani: mindenkit felelősségre fogunk vonni, aki bármilyen módon is segíti a megszállókat ebben az elhatározásukban. Felelni fognak Ukrajna előtt

– jelentette ki az ukrán elnök, akit az UNIAN hírügynökség idézett.

Az UNIAN nyugati hírforrásokra hivatkozva arról számolt be, hogy a Moszkva által „különleges hadműveletnek” nevezett háború során az orosz hadsereg ellenőrzése alá vont térségekben, Donyeckben, Luhanszkban, Herszonban és Zaporizzsjában terveznek népszavazást az Oroszországhoz csatlakozásról.

Orosz és ukrán tisztségviselők több tárgyalási fordulót is tartottak, ezek azonban március végére zsákutcába jutottak. A felek egymást hibáztatják a párbeszéd megszakadásáért.

Ismét robbanásokat jelentettek több régióban

Több ukrán megyében is robbanásokat jelentettek, többek között Vinnicja megyében hármat, valamint Kirovohrad és Poltova megyében is.

Többen meghaltak egy orosz támadásban a Donyeck megyében

Az orosz támadásban 4 ember meghalt, hatan pedig megsérültek.

Az ukránok szerint az orosz sereg augusztus 7-én több várost is bombázott, többek között Bakhumot és Soledart.

A támadásokban házak, utak és villanyvezetékek is megsérültek.

Moszkva és Kijev egymást vádolja a zaporizzsjai atomerőmű lövetésével

Moszkva és Kijev ismét egymást vádolta a zaporizzsjai atomerőmű lövetésével.

Az orosz Interfax hírügynökség szerint az ukrán erők vasárnapra virradóra rakétát lőttek ki a nukleáris létesítmény területére. Az ukrajnai atomerőműveket működtető Enerhoatom állami vállalat ugyanakkor az orosz erőket vádolta, hogy az ellenőrzésük alá került atomerőműre saját maguk lőttek.

A támadás során egy kiégett fűtőcsövek tárolására szolgáló raktárt ért találat, valamint radioaktivitás mérésére szolgáló szenzorok sérültek meg. Az Enerhoatom szerint a támadás előtt a megszálló orosz csapatok több száz tagja húzódott bunkerekbe.

A felek legutóbb pénteken vetették egymás szemére a zaporizzsjai atomerőmű lövetését.

Rafael Grossi, a Nemzetközi Atomenergiai-ügynökség (NAÜ) főigazgatója szombaton újfent aggodalmát fejezte ki egy nukleáris katasztrófa valós veszélye miatt, amely nemcsak Ukrajnában, de annak határain túl is  közegészségügyi és környezetvédelmi fenyegetést jelentene.

Szombat esti közlése az ukrán vezérkar szerint egyre nagyobb nyomás alatt áll Donyeck keleti részén, eddig azonban visszaverték az orosz csapatok minden előretörését Szlovjanszk, Bahmut és Avdijivka városok irányába. Az orosz alakulatok és szövetségeseik a donyecki térség 60 százalékát vonták ellenőrzésük alá. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök ennek tükrében újabb nyugati fegyvereket kért.

Hírügynökségek ugyanakkor felhívják a figyelmet arra, hogy a harcoló felek jelentéseit nem tudják független forrásból ellenőrizni.

50 házat romboltak le Dnyiproban

A Legfőbb Ügyészség szerint mintegy 50 ház, egy templom, egy gázvezeték és villanyvezetékek sérültek meg az orosz bombázásokban.

Zelenszkij fegyvereket követel Németországtól

Zelenszkij vezérkari főnökének tanácsadója arra kérte a német kancellárt, hogy szállítson korszerűbb fegyvereket – írja a Kyiv Independent.

Mykhailo Podolyak felszólította Olaf Scholzot, hogy szállítson nagy hatótávolságú tüzérséget, több rakétavetőt, drónokat, légvédelmi rendszereket és páncélozott járműveket.

Nyolcszorosára ugrott az esküvők száma

Kijevben az invázió első öt hónapjában 9120 házasságkötést regisztráltak, ami több mint nyolcszoros növekedés 2021 azonos időszakához képest. A múlt hónapban az egyik fővárosi anyakönyvi hivatalban egy nap alatt több mint 40 ifjú párt adtak össze.

Az ukrán párok kihasználják a házasságkötésekkel kapcsolatos bürokrácia egyszerűsítését is, amely eltörölte az előzetes regisztrációt.

Háború idején gyakori jelenség az esküvők számának megugrása, mivel az emberek bizonytalanok a jövőt illetően, és igyekeznek a fontos dolgokra összpontosítani. A második világháború csúcspontján, 1942-ben 1,8 millió esküvőt tartottak az Egyesült Államokban – ami 83%-os növekedés volt az előző évtized átlagához képest.

Merényletkísérletben megsérült egy orosz tisztviselő

Súlyosan megsebesült az orosz megszálló hatóságok egyik tisztviselője Herszonban szombaton egy merényletkísérletben – közölték Moszkva által támogatott helyi tisztviselők. „Vitalij Gur több lőtt sebesüléssel került kórházba, jelenleg kritikus állapotban” – mondta egy meg nem nevezett tisztviselő, a TASZSZ orosz állami hírügynökségnek.

Orosz csapatösszevonások

Oroszország csapatokat von össze Dél-Ukrajnában, de a lépés célja még nem világos – figyelmeztetett a brit hírszerzés. A védelmi minisztérium szerint még nem tudni, hogy az orosz erők új támadásra készülhetnek, vagy csupán Ukrajna ellentámadására számítanak.

Az ukrán erők hidakra, lőszerraktárakra és vasúti összeköttetésekre összpontosítanak, hogy befolyásolják Oroszország logisztikai utánpótlási képességét Ukrajna déli régióiban – tette hozzá a minisztérium.

Ismét gabonával teli hajók indultak el Ukrajna fekete-tengeri kikötőiből

Négy, egyebek között gabonával megrakott hajó hagyta el a Fekete-tenger parti Odessza és a szomszédos Csornomorszk kikötőjét - jelentette be vasárnap Twitteren Olekszandr Kubrakov infrastruktúráért felelős ukrán miniszter. 

A Kínába, Törökországba és Olaszországba tartó hajók összesen csaknem 170 ezer tonnányi gabonával és napraforgóolajjal indultak útnak.

Pénteken három, gabonát és kukoricát szállító hajó indult el a két kikötőből.

A július 22-én Isztambulban Oroszország és Ukrajna által, az ENSZ és Törökország közvetítésével aláírt megállapodások értelmében "biztonságos folyosókat" hoznak létre, hogy lehetővé tegyék a kereskedelmi hajók közlekedését a Fekete-tengeren. Moszkva és Kijev kötelezettséget vállalt, hogy nem támad ezekre a hajókra.

A megállapodás megszületése után először augusztus elsején - több hónapos blokád óta elsőként - hajózott ki egy több mint 26 ezer tonna kukoricát szállító hajó Odesszából. A Razoninak a tervek szerint vasárnap kellett volna elérnie a libanoni Tripoliba, ám Ukrajna libanoni nagykövetsége azt közölte, a hajó várhatóan nem jut el Tripoliba a nap folyamán. A tripoli hatóságok a hírt megerősítették, részleteket azonban nem közöltek.

Ezek a szállítmányok alapvető fontosságúak a gabona világpiaci árának stabilizálásában, valamint az afrikai és közel-keleti éhezés mérséklésében.

Szakértők azonban arra figyelmeztetnek, hogy az ukrán kikötői tárolókban álló több millió tonna gabona időben történő elszállítása aligha lehetséges az őszi aratás és a gabona beraktározása előtt.

A Marshall-szigetek lobogója alatt közlekedő, 45 000 tonna napraforgót szállító Star Helena áruszállító hajó 2022. augusztus 7-én elhagyja a Csornomorszk kikötőt
Forrás: Oleksandr Gimanov / AFP

Magyarország segít

Magyarország területére 2022. augusztus 06-án az ukrán-magyar határszakaszon 6423 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 9721 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.

A beléptetettek közül a rendőrség 308 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást. 

Az ukrajnai háború elől 2022. augusztus 06-án 107 ember, köztük 40 gyermek érkezett Budapestre vonattal - közölte az ORFK.

6 milliárd hrivnya gyűlt össze a UNITED24 platformon

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök összegezte a UNITED24 jótékonysági platform három hónapos munkájának eredményeit. Több mint 100 országból több mint 6 milliárd hrivnya ( kb.: 60 milliárd forint) adomány gyűlt össze az újjáépítéshez, kórházak felszereléséhez, mentőautók vásárlásához. Több tucat mentőautót már be is szereztek, és megvan az első mentőhelikopter is, amelyet a UNITED24 által összegyűjtött pénzből vásároltak.

Augusztus és szeptember legfontosabb feladata egy gyors helyreállítási terv végrehajtása lesz, hogy a felszabadult területeken sikerüljön normális életfeltételeket biztosítani, és felkészülni az őszi-téli szezonra - mondta az ukrán elnök. Eddig 1060 település szabadult már fel, többségükben jelentős helyreállítási munkákat, aknamentesítést kell végezni, és sok helyen újjá kell építeni a szociális létesítményeket.

A jövő héten újabb kikötő nyílik meg

Ukrajna legnagyobb és legjövedelmezőbb kikötője, a Pivdennyi, a jövő héten kezdi meg működését a Fekete-tengeri Gabona Kezdeményezés keretében. Ezt Mustafa Nayyem infrastrukturális miniszter-helyettes jelentette be. Azt mondta, hogy a pivdennyiki kikötő az odesszai és a csornomorszki kikötőkkel együtt egy hónapon belül 3 millió tonna ukrán mezőgazdasági terméket exportál majd. Február 24. óta négy hajó indult el az odesszai és a csornomorszki kikötőkből.

Ukrajna vatikáni nagykövete szerint Ferenc pápa szeptemberben Kijevbe látogathat

Ferenc pápa Kijevbe tervezett látogatásáról volt szó a katolikus egyházfő és a vatikáni ukrán nagykövet találkozóján.

A diplomata, Andrij Juras szombaton a Twitter-fiókján számolt be a megbeszélésről. A nagykövet szerint a "régóta napirenden szereplő" témákat érintették, köztük a katolikus egyházfő látogatását Ukrajnában.

Andrij Juras az Askanews olasz hírügynökségnek megerősítette, hogy 

Ferenc pápa látogatására már azelőtt sor kerülhet, hogy az egyházfő szeptember 13-án Kazahsztánba utazik, ahol részt vesz a világ- és a hagyományos vallások vezetőinek hetedik kongresszusán. Az eseményen lehetőség adódhat a pápa és Kirill moszkvai ortodox pátriárka közötti találkozóra.

Ferenc pápa pénteken a Vatikánban Antonyij volokolamszki metropolitát fogadta, aki júniustól Hilarion metropolitát helyettesíti a moszkvai egyház külső kapcsolatokért felelős osztálya élén. Antonyij metropolita az orosz ortodox pátriárka legközelebbi munkatársának számít.

Ez volt az első személyes találkozó a katolikus egyházfő és a moszkvai patriarkátus képviselői között. 

FERENC pápa
Ferenc pápa (b) magánkihallgatáson fogadja Anton Szevrjuk volokolamszki metropolitát, a moszkvai ortodox patriarchátus külügyi osztályának vezetőjét a Vatikánban 2022. augusztus 5-én 
Forrás: MTI/EPA/Vatikáni média

Új szakaszba lép a háború

A brit hírszerzés szerint új szakaszba lép Oroszország Ukrajna elleni háborúja . "A legsúlyosabb harcok egy nagyjából 350 kilométeres frontvonalra nyúlnak át, amely Zaporizzsja közelétől Herszonig húzódik délnyugatra, párhuzamosan a Dnyeper folyóval" - közölte a brit védelmi minisztérium.

Minden katonai akciót be kell fejezni az erőmű körül

Az ENSZ nukleáris felügyelő szervezete felszólított minden katonai akció azonnali befejezésére a zaporizzsjai atomerőművénél, miután azt találat érte, ami miatt az egyik reaktor leállt, és 

nagyon valós nukleáris katasztrófa veszélye áll fenn.

 Rafael Mariano Grossi, a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség főigazgatója kijelentette, hogy „rendkívül aggasztják" a károkról szóló jelentések, mivel Zelenszkij ukrán elnök azzal vádolta Oroszországot, hogy „terror célpontnak" használja az erőművet.

Észak-Macedónia tankokat és repülőgépeket szállít Ukrajnába

Észak-Macedónia harckocsikat és repülőgépeket szállít Ukrajnának – erősítette meg Mihajlo Podoljak, ukrán elnöki főtanácsadó. Korábban már bejelentették, hogy Észak-Macedónia szovjet korszakból származó harckocsikat szállít majd, de repülőgépekről szó sem esett. Most visszaadják azt a 4 db Szu-25-ös csatarepülőt, amiket pont Kijevtől kaptak még 2001-ben.

„Sok nemzet ma több bátorságról tesz tanúbizonyságot, mint a G20 fele" – mondta Podoljak.

Az EU elítéli az atomerőmű körüli katonai tevékenységet

Szombaton tüzérségi lövöldözés volt a zaporizzsjai atomerőmű körül, kisebb csoda, hogy nem történt nukleáris baleset. Oroszország és Ukrajna egymást vádolja azzal, hogy lőtte a létestményt.

Az atomerőmű körül orosz csapatok állomásoztak, mióta az invázió korai szakaszában átvették az irányítást a terület felett.

Josep Borrell, az EU képviselője Twitter-bejegyzésében elítélte az eseményeket, és "a nukleáris biztonsági szabályok súlyos és felelőtlen megsértésével" vádolta meg a moszkvai csapatokat.

Borítókép: egy nő sír, mert el kell hagynia bahmuti otthonát 2022. augusztus 6-án (Diego Herrera Carcedo/ANADOLU AGENCY/AFP)

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában