Illegális bevándorlás

2022.06.28. 21:46

Holtan találtak 46 külföldit egy utánfutós teherautóban Texasban

Illegális latin-amerikai bevándorlók csempészete az Egyesült Államokba gyakori eset az ország déli határán, de ilyen súlyos tragédia régen történt - állapították meg hírügynökségek.

Negyvenhat feltételezett illegális bevándorló holttestét találták meg hétfőn egy utánfutós teherautóban a texasi San Antonio városban - jelentették be a helyi hatóságok. Tisztségviselők szerint hasonlóan súlyos tragédia régen nem történt a térségben

A teherautó egy út mentén állt a városban. A tragédiára úgy derült fény, hogy egy közelben dolgozó ember segélykiáltást hallott az utánfutóból, amelynek ajtaja résnyire nyitva állt. Odament, és megdöbbenve látta, hogy a járműben nagyon sok holttest van, majd hívta a rendőrséget. A hatóságok az utánfutóban 45, egymáson fekvő holttestet találtak, egyet pedig a járművön kívül. De 16-an még éltek - köztük négy kiskorú -, őket kórházba szállították. 

Az emberek halálát hőguta okozta - közölte a tűzoltók szóvivője, hozzátéve, hogy nyilvánvalóan nem volt ivóvizük az utánfutóban. Aznap a térségben 37 Celsius-fokos volt a hőmérséklet. A túlélők - főleg fiatal felnőttek - is annyira kimerültek, hogy nem volt erejük kijönni a nyitott ajtajú járműből - mondta a szóvivő. 

Egy rendőrségi szóvivő arról számolt be, hogy az ügyben - amelyet most már a belbiztonsági minisztérium vizsgál - három gyanúsítottat őrizetbe vettek. 

A szövetségi hatóságok a hírügynökségek érdeklődésére annyit mondtak, hogy embercsempészet gyanújával vizsgálnak egy esetet San Antonióban. 

Ron Nirenberg polgármester közölte, hogy a kórházba szállított emberek életveszélyes állapotban vannak. 

Illegális latin-amerikai bevándorlók csempészete az Egyesült Államokba gyakori eset az ország déli határán, de ilyen súlyos tragédia régen történt - állapították meg hírügynökségek. 

Kedden a halálos áldozatok száma ötvenre emelkedett. Nelson Wolff, megyei bíró elmondta, hogy az eddigi információk alapján úgy vélik, a teherautó az amerikai Laredo városánál kelt át a határon, innen indult San Antonióba, ahol végül ráleltek. A két város között 241 kilométer a távolság. 

San Antonio tűzoltóparancsnoka, Charles Hood beszámolt arról is, hogy a helyszínre riasztott 60 tűzoltó mindegyikének a kritikus incidensek esetén szükséges, kiscsoportos kezelésen kell részt vennie az átélt sokk miatt. "Egy kamion felnyitásakor senkit sem ennek a látványnak kellene fogadnia, senki sem úgy jön munkába, hogy ilyet el tudna képzelni" - indokolta az eljárást a tűzoltóparancsnok. 

Joe Biden amerikai elnök keddi nyilatkozatában "rettenetesnek" és "szívszorítónak" nevezte a történteket. Együttérzését fejezte ki a tragédiában érintetteknek, s háláját fejezte ki azoknak, akik gyors munkájukkal segítettek. 

Az elnök felhívta a figyelmet a két hete indított, embercsempészet elleni kampányra, amelyet az Egyesült Államok a szomszédos országokkal közösen folytat, s hozzátette: "kiszolgáltatott egyéneket a profit érdekében kizsákmányolni szégyenteljes, csakúgy, mint a politikai nagyzolás a tragédiák körül". Biden leszögezte, hogy kormányzata "továbbra is mindent megtesz annak érdekében, hogy megállítsa az emberkereskedőket". 

A hétfői tragédia éles politikai vitát keltett, az amerikai-mexikói határ ellenőrzésének kérdését ugyanis szövetségi és tagállami szinten is régóta megosztottság jellemzi. Több republikánus párti politikus, köztük Greg Abbott, Texas kormányzója is Joe Biden amerikai elnök felelőtlen határvédelmi szabályozásainak tragikus következményeként látja az esetet. 

Az Egyesült Államok és Mexikó közti illegális határátkelés emberéletek ezreit követelte az elmúlt évtizedekben.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában