Büntetőeljárással néz szembe

2022.04.28. 09:39

Kérhetik Molnár Zsolt mentelmi jogának felfüggesztését

Az új Országgyűlésnek kell majd döntenie Molnár Zsolt (MSZP) mentelmi jogának felfüggesztéséről. A szocialisták pártigazgatójáról a fiktív számlázási ügyben költségvetési csalással meggyanúsított Fuzik Zsolt vallotta, hogy kenőpénzt adott át a politikusnak.

Az új Országgyűlés és bizottságainak megalakulása után várhatóan a mentelmi bizottságnak lesz dolga elsőként – írja a Magyar Nemzet

A lap úgy értesült, hogy a törvényeknek megfelelően a legfőbb ügyész kérni fogja az MSZP-s Molnár Zsolt mentelmi jogának felfüggesztését. (Molnár az egyesült baloldal listájáról jutott a parlamentbe.)

Mint arról beszámoltunk, a fiktív számlázási ügyben költségvetési csalással meggyanúsított 

Fuzik Zsolt egy tavaly kötött vádalku miatt több szocialista politikusra is terhelő vallomást tett: Tóth Csabára és Molnár Zsoltra, valamint Horváth Csaba zuglói MSZP-s polgármesterre és a szocialisták egykori erős emberére, Baja Ferencre, aki Karácsony Gergely főpolgármester informatikai főtanácsadója.

Fuzik Zsoltra – és a fiktív számlázási ügy több más gyanúsítottjára – 2021 nyarán csapott le a Nemzeti Adó- és Vámhivatal bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás gyanújával, a hatóságok szerint társaival 19 milliárd forint értékben állítottak ki fiktív számlákat. A hamis dokumentumok a Sys IT Services Kft.-nél és a hozzá kapcsolódó gazdasági társaságoknál keletkeztek.

Fuzik vallomása szerint Tóth és Horváth a zuglói parkolási cég, a SIS Parking Kft. nyereségéből több mint negyedmilliárd forintot kaphatott, míg Molnár és Baja azért kérhetett pénzt, hogy ne támadják meg a Sys IT Services Kft. és a BKV között kötött informatikai szolgáltatásokról szóló, 19 milliárd forintos szerződést.

Fuzik vallomása szerint Molnár 40, Baja pedig 30 millió forint kenőpénzt kaphatott. Molnár Zsolt az Olimpiai parkban találkozott Fuzikkal, amit ő maga is elismert, ám minden mást tagad. Csakúgy, mint a többi gyanúsított.

– Biztos vagyok az igazamban, ezért magánvádas büntetőeljárást kezdeményezek nagy nyilvánosság előtt elkövetett rágalmazásért Fuzik Zsolt és az ő nyilvánvalóan hazug vallomását elsőként leközlő sajtóorgánum ellen.

Egyúttal levélben fordulok Magyarország legfőbb ügyészéhez, amelyben kezdeményezem, hogy indítványozza az Országgyűlés elnökénél az adott ügyben a mentelmi jogom felfüggesztését

– közölte korábban Molnár Zsolt.

A jogszabályok szerint azonban az MSZP-s képviselő nem mondhat le a mentelmi jogáról, azt csak szabálysértés esetén tehetné meg, ám az ügyben bűncselekményről van szó. Ilyenkor a mentelmi jog felfüggesztését a legfőbb ügyésznek kell kezdeményeznie, és a mentelmi bizottság döntése után az Országgyűlés szavaz róla.

Borítókép: Molnár Zsolt (MSZP) országgyűlési képviselő / MTI / Balogh Zoltán

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában