Testvérgyilkosok vagyunk

2022.04.15. 20:55

Ferenc pápa: a világ Káin útját választotta

A katolikus egyházfő a RAI 1 olasz televíziónak adott nagypénteki interjújában arról beszélt, hogy a világ jelenleg részleteiben él meg egy világháborút, és ismételten elítélte az ukrajnai háborút.

"Ebben a pillanatban, Európában, ez a háború nagyon közelről érint minket. De nézzünk egy kicsit messzebbre. A világ háborúban áll, gondoljunk Szíriára, Jemenre, a haza nélküli, üldözött rohingjákra. Mindenhol háború van" - jelentette ki a katolikus egyházfő a beszélgetésben, megjegyezve, hogy a világ Káin útját választotta a testvérgyilkossággal.

Nehezményezte, hogy a világ többet költ fegyverekre, mint oktatásra.

Itt is a Káin-motívumot látjuk. Olyan ördögi sablon szerint élünk, amely alapján az emberek hatalomvágyból és biztonsági megfontolásokból gyilkolják egymást. Megértem a fegyvereket vásárló kormányokat, de felmenteni nem tudom őket. A sok háborúra gondolok, amelyek messze tőlünk zajlanak. Elfelejtettük a béke nyelvét

- emelte ki a katolikus egyházfő.

Ferenc pápa egyben hittestvéreknek nevezte az ortodox püspököket, akik "ezekben a fájdalmas időkben" szintén a húsvéti ünnepre készülnek.

A katolikus egyházfő beszélt arról is, hogy a háborúkban mindig a leggyengébbek szenvednek a legtöbbet. "A menekülteket csoportokra osztjuk: vannak első és másodosztályúak, bőrszín szerint, vagy az alapján, hogy fejlett vagy nem fejlett országokból érkeznek. Rasszisták vagyunk. És ez nincs rendjén" - sérelmezte Ferenc pápa, és felhívta a figyelmet arra, hogy Jézus is menekült volt, aki gyermekként szüleivel Egyiptomban volt kénytelen menedéket keresni.

Borítókép: Ferenc pápa a Krisztus szenvedéséért bemutatott nagypénteki miséjén a vatikáni Szent Péter-bazilikában 2022. április 15-én, fotó: MTI/AP/Andrew Medichini

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában