Ország-világ

2021.11.21. 16:46

Megtartja pozícióit az alakulóban lévő román kormányban az RMDSZ

A párt továbbra is három miniszteri tárcát fog irányítani, Kelemen Hunor pedig kormányfő-helyettes marad.

Marosszentgyörgy, 2021. szeptember 17. Kelemen Hunor, a párt elnöke beszédet mond a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) 15. kongresszusán az erdélyi Marosszentgyörgyön 2021. szeptember 17-én. MTI/Kiss Gábor

Forrás: MTI

Fotó: Kiss Gábor

A napokon belül megalakuló új román kormányban is három miniszteri tárcát irányíthat a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ). A magyar párt a nemzeti liberálisokkal és a szociáldemokratákkal folytatott tárgyalások után megtarthatja az egyik legnagyobb költségvetéssel rendelkező fejlesztési minisztériumot. A tárcát a Nemzeti Liberális Párt is a magáénak szerette volna, de az RMDSZ a koalícióból való kimaradással fenyegetett arra az esetre, ha nem tarthatja meg az eddig Cseke Attila által vezetett minisztériumot – írja a Magyar Nemzet.

A fejlesztési tárca mellett a környezetvédelmet és erdőgazdálkodást, valamint a sportot felügyelő tárcát irányítja az RMDSZ. Kelemen Hunor RMDSZ-elnök kormányfő-helyettes marad.

A két legnagyobb, ellentétes politikai irányvonalat képviselő párt szövetsége miatt nagykoalíciósnak is nevezett, várhatóan a jövő hét második felében megszavazott Nicolae Ciucă vezette új román kormánynak családügyi minisztériuma is lesz. Az újonnan létrehozott tárca az eddig ellenzéki Szociáldemokrata Párt felügyelete alá kerül. A koalíciós tárgyalások lezárását követően hétfőn a három párt a kormányprogrammal, az aláírt politikai megállapodással és a miniszterelnök személyének javaslatával Klaus Johannis államfővel egyeztet. Az elnök a második meghiúsult kormányalakítási kísérlet után, két hete, bejelentette:

most már csak akkor hívja össze az alkotmány által előírt kormányalakítási konzultációra a pártokat, ha előzetesen megállapodnak egymással a kormánytöbbség kialakításáról.

A pártok közötti megegyezés értelmében hat hónappal a kormány beiktatását követően miniszterelnök-csere lesz, a szociáldemokraták egyik politikusa, vélhetően a pártelnök Marcel Ciolacu kerül fél évre a kormányfői pozícióba. Kelemen Hunor közben arról nyilatkozott, hogy az RMDSZ javaslatot tett a pártoknak egy szolidaritási adó kivetésére azoknak a kereskedelmi társaságoknak az esetében, amelyek éves üzleti forgalma meghaladja a százmillió eurót.

Ez egy új lehetőség lenne pénzt szerezni a költségvetés számára, évente mintegy 1,4–1,6 milliárd eurót

– fogalmazott sajtótájékoztatóján a politikus.

Borítókép: Kelemen Hunor, a párt elnöke beszédet mond a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) 15. kongresszusán az erdélyi Marosszentgyörgyön 2021. szeptember 17-én

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában