büntetés

2021.10.05. 22:03

Őrizetbe vették a korrupcióval vádolt volt moldovai főügyészt

Őrizetbe vette a moldovai belbiztonsági szolgálat a korrupcióval gyanúsított Alexandru Stoianoglo volt főügyészt kedden, miután büntetőeljárás indult ellene – közölte Victor Fortune illetékes ügyész.

„Stoianoglot 72 órára őrizetbe vették. Hivatali visszaéléssel és vesztegetéssel vádolják” – ismertette Fortune.

A főügyészt a vádhatóság chisinaui épületéből kísérték ki a belbiztonsági szolgálat emberei. A Publika helyi televízió közvetítette a történteket. Stoianoglo őrizetbe vételekor azt kiáltotta, hogy Moldova „egy megszállt ország”. A TASZSZ orosz hírügynökség felidézte, hogy ezt a kifejezést akkor használták, amikor hazájában még nagy befolyással rendelkezett a korrupcióval és hatalombitorlással megvádolt – Egyesült Államokba szökött – Vladimir Plahotniuc oligarcha.

Alexandru Stoianoglo felmentéséről és a vizsgálat megindulásáról kedden döntött rendkívüli ülésén a moldovai legfőbb ügyészi tanács Sergiu Litvinenco igazságügyi miniszter és Lilian Carp parlamenti képviselő kezdeményezésre. Carp szerint Stoianoglo tíz évvel korábban egy parlamenti bizottság elnökeként a pénzmosás elleni törvény olyan módosítását hagyta jóvá, amely állítólag megkönnyítette a sikkasztásokat. Egyéb szabálytalanságok mellett azzal is vádolják, hogy kapcsolatban áll a többi között a hatóságok által körözött Veaceslav Platon moldovai bankárral, akit Moldovában az „évszázad tolvajaként” emlegetnek a helyi bankrendszerből eltűnt egymilliárd dollárral összefüggő csalás miatt.

Nemrég Stoianoglo azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy élesen bírálta Maia Sandu moldovai elnököt, illetve környezetét. A volt főügyész azt állította, hogy a politikai vezetés lejáratási kampányt indított ellene, azzal a céllal, hogy eltávolítsák tisztségéből.

Stoianoglo korábban olyan kijelentéseket is tett, miszerint Sandu azt követelte tőle, hogy indítson büntetőeljárásokat az elnök parlamenti ellenzékének vezetőivel szemben.

Sandu visszautasította ezeket a vádakat és arra hivatkozott, hogy a volt főügyész nem folytatott hatékony vizsgálatot a nagyszabású bűnügyekben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában