Ország-világ

2021.03.19. 20:37

Erdő Péter: a család erőforrás

A család erőforrás és olyan közösség, ahol az ember megtanulhat boldog lenni – mondta Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek péntek este Budapesten, a Ferenc pápa által meghirdetett családok éve megnyitóján.

Ferenc pápa az Amoris laetitia (szeretet öröme) kezdetű apostoli buzdítás megjelenésének 5. évfordulójára hirdette meg a családok évét.

A rendezvénysorozat magyarországi, a koronavírus-járvány miatt zárt körben megtartott megnyitó szentmiséjén Erdő Péter azért imádkozott, hogy Isten áldja meg a családokat, és adjon nekik erőt a jelenlegi nehéz helyzetben.

„Adja Isten, hogy családjaink erőforrások legyenek mindannyiunk számára”, és olyan választ találjanak a mai kihívásokra, amelyek mindenkit gazdagítanak

- fogalmazott a bíboros.

Marton Zsolt váci megyés püspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia családreferense homíliájában Szent Józsefről és az apák családban betöltött szerepéről beszélt.

József „igaz ember” volt, aki Mária állapotosságáról tudomást szerezve nemcsak a törvényt akarta megtartani, hanem teljes bizalommal Istenre hagyatkozott. „Áldott az az édesapa, nevelőapa, aki föl meri vállalni saját küzdelmeit, Isten elé meri vinni, és hallgat rá” – fogalmazott.

A váci megyés püspök kiemelte:

a család évében fontos tudatosítani magunkban, hogy a család „társadalmi létünk alapvető egysége”, és – ahogy Ferenc pápa fogalmaz – „a férfi és a nő, az apa és az anya a teremtő Isten szeretetének munkatársai”.

A misén felolvasták a családokért felelős tárca nélküli miniszter köszöntőjét. Novák Katalin ebben hangsúlyozta, hogy a családok mindig számíthattak a keresztény egyházak szolgálatára és a családszervezetek közösséget teremtő erejére.

A miniszter megtisztelő lehetőségnek nevezte, hogy a kormánynak része lehet ebben az építkezésben a családokat védő jogszabályok megalkotásával, a szükséges anyagi források megteremtésével és a családközpontú élet feltételeinek biztosításával.

Meglátása szerint a hagyományos család, amely a keresztény élet és kultúra alapköve, ma támadások kereszttüzében áll, romboló erők dolgoznak azon, hogy a családokat szétszakítsák, a közösségeket tönkretegyék, a fiatalokat eltántorítsák a gyermekvállalástól.

Az élet alapvető értékei azonban nem változtak, a „kétezer éve biztos pontokra ma ugyanúgy szükségünk van”, mint korábban – tette hozzá Novák Katalin.

Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára üzenetében úgy fogalmazott: „hisszük, hogy amikor családokról beszélünk, nemzetünk és egyházunk jövőjéről beszélünk, így amikor a családokat támogatjuk, az életet és a jövőt támogatjuk”.

Az államtitkár kitért arra, hogy a kormány az elmúlt 11 évben számtalan intézkedéssel segítette a családokat, a házasságra készülőket és a gyermekre vágyókat. Az intézkedéseknek számos eredménye van – mondta, példaként említve, hogy 2010 óta több mint 80 százalékkal nőtt a házasságok száma, és egyre több pár vállal gyereket. A válások száma 27 százalékkal, az abortuszok száma pedig több mint a felére csökkent. Kiemelte, hogy ezek az örömteli változások csak az egyházak segítségével valósulhattak meg.

Éppen ezért – tette hozzá – a kormány továbbra is számít az egyházak lelki, hitéleti tevékenységére, mint ahogy az egyházak, egyházi közösségek is számíthatnak a kormányra.

Kardosné Gyurkó Katalin, a Nagycsaládosok Országos Egyesületének elnöke azt írta: felmérhetetlenül fontos, hogy egy olyan korban, amely tele van kérdőjelekkel, a családok éve meghirdetésével a katolikus egyház bizonyosságként állítja a családot minden ember elé.

Nincs mindenki előtt személyesen megélt jó példa, „épp ezért fontos üzennünk mindenkinek, hogy nekik is sikerülhet. A család értelmét magunkban hordozzuk, és igenis képesek vagyunk megteremteni azt a magunk számára” – fogalmazott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában