kárpátalja

2020.12.05. 18:10

Újabb fenyegetés érte a magyar kisebbséget, az EBESZ vizsgálódik

Kijev optimista az ország NATO-csatlakozását illetően, azonban a magyar nemzeti kisebbséget ért sorozatos atrocitások miatt ezt Magyarország blokkolhatja.

November utolsó napján több kárpátaljai (Ukrajna) magyar intézménynél megjelentek az ukrán titkosszolgálat – kommandósokkal megerősített – munkatársai. Rajtaütésszerűen megszállták a magyar kisebbség politikai képviseletét ellátó Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) székházát, a szövetség elnökének, Brenzovics Lászlónak az otthonát, illetve házkutatást tartottak a Kárpátaljai Magyar Főiskolán és a kárpátaljai gazdaságfejlesztési programot lebonyolító szervezet irodájában is – írja a V4NA.

A razziát végrehajtó SZBU (Ukrán Biztonsági Szolgálat) az egyébként területileg nem illetékes zaporizzsjei bíróság döntése alapján lépett akcióba. Olyan tevékenységre kerestek bizonyítékokat, amely Ukrajna területi egységének megbontására és a határok erőszakos megváltoztatására irányul. A KMKSZ szerint azonban koholt vádak alapján felépített eljárásról van szó, amelynek célja a magyar szervezetek tevékenységének ellehetetlenítése, a kárpátaljai magyarság megfélemlítése.

A sokak megdöbbenését kiváltó akciónak különös hangsúlyt adott, hogy a magyar kisebbséget az azt megelőző napokban fenyegetés érte: egy videófelvételen egy ismeretlen – az ukrán Jobb Szektor (Правий сектор) zászlajával a háttérben – azt mondta: Ukrán földön éltek, mind tudjuk, hogy kik vagytok. Tudjuk, hol dolgoztok, hol éltek, hol vannak a gyermekeitek. (A Jobb Szektor később tagadta, hogy köze lenne a videóhoz.)

A magyar külügyminiszter, Szijjártó Péter elfogadhatatlannak, „kommunista típusú megfélemlítésnek” nevezte az SZBU akcióját, kiemelte: a magyar kisebbség állandó nyomás alatt tartása immár „a legmagasabb szintű központi kormányzati politika része lett”. A külügyér arra kérte az EBESZ (Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet) elnökségét ellátó Albániát, hogy küldje a helyszínre megfigyelőit a helyzet tisztázása végett, illetve a NATO külügyminisztereinek is beszámolt arról, hogy mi történt Ukrajnában.

A titkosszolgálat által megszállt beregszászi II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola vezetősége pénteken fogadta az EBESZ képviselőit, részletesen tájékoztatták őket a razziákról és a kárpátaljai magyarság helyzetéről egyaránt. Csernicskó István, a Rákóczi-főiskola rektora a kárpátalja.ma híradása szerint arról tájékoztatott: a megfigyelőket elsősorban az érdekelte, hogy mit és milyen alapon kerestek az SZBU munkatársai az alapítvány irodáiban.

„A kárpátaljai magyar közösség jogkövető magatartást tanúsít, eszében sincs semmiféle államellenes cselekedetek végrehajtására” – idézte a főiskola vezetőinek szavait a portál.

Az EBESZ megjelenése után pénteken újabb fenyegetés érte Kárpátalja magyar kisebbségét. Egy ismeretlen fenyegető levelet juttatott el több magyar szervezetnek és magyar nyelvű sajtóorgánumnak. A levélben ez áll: „Egy hetet kaptok arra, hogy elhagyjátok az ukrán földet. Ellenkező esetben mindannyiótokat megmérgezünk, akár a patkányokat. A túszaink vagytok. Az első fecske hét nap múlva érkezik. Várjátok.” A levél ügyében nyomozás indult.

Az rbc.ua hírportál pénteki híradása szerint Kijev arra számít, hogy az ország tíz év múlva a NATO teljes jogú tagja lesz. Szijjártó Péter magyar külügyminiszter ugyanakkor a magyar kisebbség elleni razziák után kijelentette azt is: Magyarország mindaddig blokkolni fogja az észak-atlanti szövetség és Ukrajna közeledését, amíg az ukránok „így bánnak” a magyar nemzeti közösséggel.

 

Címkék#v4na

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában