Járvány

2020.06.11. 10:55

Operatív törzs: a korlátozások 3 millió ember életét mentették meg Európában (videó)

A járvány alatt Magyarországon nem volt többlethalálozás, a korlátozások az influenza terjedésének is gátat szabtak – mondta Müller Cecília országos tisztifőorvos.

Cikkünket folyamatosan frissítjük.

Az operatív törzs továbbra is figyeli az adatokat, járványügyi helyzetet, hogyha szükséges, akkor szigorításokat javasolhasson – mondta el Kiss Róbert az operatív törzs csütörtöki online tájékoztatóján. A Magyar Nemzet tudósítása szerint arról is beszámolt, hogy hatósági házi karantén elrendelése nélkül léphetnek már át minden szomszédos országból Magyarországra, illetve Horvátországból várhatóan péntektől.

A hatósági házi karantén elektronikus ellenőrzésére szolgáló alkalmazás aktív felhasználóinak száma 783 és összesen 9187 karantén van érvényben. A járványüggyel összefüggésben eddig nyolcvan főt hallgattak ki gyanúsítottként – ismertette Kiss Róbert.

A közvetítést itt tudja megtekinteni:

Müller Cecília arról beszélt, 12 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 4039 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. A tisztifőorvos szerint bár a járvány lecsengő szakaszában vagyunk, a megfertőzöttek környezetében továbbra is találnak pozitív eseteket a kontaktkutatás során. Az elmúlt 24 órában elhunyt két idős, krónikus beteg, ezzel 553 főre emelkedett az elhunytak száma, 2391-en pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 1095, 41 százalékuk budapesti, 59 százalékuk vidéki. Jelenleg 321 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 19-en vannak lélegeztetőgépen – tájékoztatott.

Az országos tisztifőorvos elmondta, hogy

az aktív fertőzöttek száma napról napra csökken,

kórházban ma 321 fő van, 19 beteg szorul lélegeztetőgépes ellátásra.

A koronavírus fertőzöttségre utaló mintavételezés nem állt le, a laborokban ugyanaz a kapacitás, de kevesebb a pozitív eset.

Az idősotthonokban, az egészségügyi dolgozók között naponta 1000 vizsgálatot végeznek el, eddig 222 247 laborvizsgálat volt Magyarországon.

Tizenkét új pozitív esetet regisztráltak tegnap, Budapesten 3, Hajdú -Bihar Megyében 1, Komáromban 3, Pest megyében 1, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében 3, Zalában 1 új megbetegedés volt, de nincs összefüggés az esetek között.

Jelentős változást ezek az adatok nem hoznak, 100 000 főre eső megbetegedési arány ugyanaz, most is 41 beteg és 5 halálozás jut százezer lakosra.

A KSH adatai szerint népegészségügyi szempontból a járvány ideje alatt nem volt többlethalálozás, az elmúlt négy hónap adatai szerint 45 000 magyar polgár halálozott el összesen, ez 6, 4 százalékkal kevesebb az előző évek átlagánál.

Idén a védekezés miatt kisebb volt az influenza aktivitás – tájékoztatott Müller Cecília.

Hangsúlyozta:

a becslések szerint Európában nagyjából hárommillió emberéletet sikerült megmenteni a hatósági korlátozásokkal és a lakosság fegyelmezettségével.

A Nemzeti Népegészségügyi Központban már januárban rendelkezésre állt a vírus kimutatására alkalmas módszer és január 28-án történt az első PCR-vizsgálat itthon. Mára már több mint 222 ezer ilyen vizsgálat történt – tette hozzá a tisztifőorvos.

Újságírói kérdésre a könyvtárak nyitásáról Müller Cecília elmondta, a könyveket nem szükséges fertőtleníteni, elég a szokásos portalanítás a helyiségekben. Fontos, hogy itt is tartsuk meg a kellő távolságot egymástól – hívta fel a figyelmet.

A tisztifőorvos szerint nincs konkrét számérték, hogy mikor beszélhetünk a járvány lezárulásáról.

„Láthatjuk, hogy vannak még mozgások naponta az új fertőzöttek számával, ez azt jelenti, hogy a vírus még köztünk van, ez folyamatos éberséget kíván a lakosságtól és a hatóságoktól is”

– fogalmazott.

Idősek klubjainak látogatási korlátozására – a jelenlegi járványügyi védekezési szabályok betartásával – már nincs indok, a távolságtartásra oda kell figyelni, csak egészséges idős ember látogathatja a helyeket, az üzemeltetőnek biztosítani kell a fertőtlenítés lehetőségét – mondta Müller Cecília.

A kórházak parancsnokai a jelenleg hatályos rendeletek szerint ellenőrzik a járványügyi szabályok betartását és a készletek ellenőrzését, az elrendelt eü készenlét alatt is maradnak a helyükön.

Egészségügyi dolgozók és egészségügyi alkalmazottak továbbra is csak a miniszteri engedéllyel utazhatnak külföldre, csakúgy mint a Honvédség, a Rendőrség, az Adóhivatal munkatársai és a Kormánytisztviselők, ez a rendelkezés a közeljövőben kerülhet feloldásra.

Oda kell figyelni az étel-és italautomaták, jegyautomaták használatára. A fertőzés elkerülése miatt az üzemeltetőnek köteles gondoskodnia a napi többszöri takarításról, akár a helyszínen, az automata mellé kirendelt takarító személyzettel. A használóknak is azt ajánlják, fertőtlenítő kendővel saját maguk is töröljék la a használat előtt a készülékeket.

Szintén sajtóérdeklősére Müller Cecília elmondta, a tegnap elhunyt 37 éves férfi környezetében azonnal elvégezték a kontaktkutatást a népegészségügyi szakemberek.

Borítókép: kivágás az operatív törzs videójából

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában