Afrika

2018.12.18. 11:58

Orbán Viktor: a segítséget kell odavinni és nem a bajt idehozni

A kormányfő a magyar álláspont megerősítését várja a bécsi EU-Afrika Fórumtól.

Forrás: Miniszterelnöki Sajtóiroda

Fotó: Szecsődi Balázs

Jó esély van a magyar stratégiai irányvonal megerősítésére – mondta Orbán Viktor miniszterelnök érkezésekor tett nyilatkozatában az EU-Afrika Fórum előtt kedden Bécsben.

A kormányfő kiemelte: a magyar álláspont megerősítését várja a találkozótól. „A mi álláspontunk az, hogy a segítséget kell Afrikába vinni, és nem pedig a bajt behozni ide, Európába, és különösen nem Magyarországra” – fogalmazott. Hangsúlyozta: ezt a „stratégiai irányvonalat szeretnénk megerősíteni, és erre jó esélyünk is van”.

Az ENSZ globális migrációs csomagjával kapcsolatban Orbán Viktor elmondta: többen vannak az ENSZ-ben azok, akik kibocsátó országok, vagyis olyan országok, ahonnan migránsok érkeznek Európába. Ezért nagyon valószínű, hogy az ENSZ többsége a migráció támogatása mellett foglal állást

– vélekedett.

Kijelentette: „mi azonban az érem másik oldalához tartozunk, a bot másik végén vagyunk, mi nem szeretnénk migrációt Magyarországon”. Ezért „mi semmilyen szerződést nem írunk alá, amely nemzetközi szinten elismeri, támogatja, bátorítja és finanszírozza a migrációt” – magyarázta.

A miniszterelnök közölte: „fenntartjuk a migrációellenes politikánkat”.

A bécsi fórum középpontjában az Afrika és az EU közötti gazdasági együttműködés javítása áll, különös tekintettel a digitalizációra és az innovációra.

Napirenden lesznek továbbá klímaváltozással összefüggő kérdések, valamint afrikai befektetési programok, amelyek célja, hogy segítsék az afrikai lakosság helyben maradását.

Borítókép:

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (k) a bécsi EU-Afrika csúcstalálkozón 2018. december 18-án. Jobbról Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát vezető helyettes államtitkár (j2).

MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában