Háromszoros nyereség?

2018.10.09. 11:07

Migránsbarátok kezébe került a migráció ügye

A Nemzetközi Migrációs Szervezetet most már az a portugál António Vitorino vezeti, aki nemcsak a Magyarországot gyakran bíráló António Guterres ENSZ-főtitkár honfitársa és közeli szövetségese, de az Európai Unió kulcsfigurája is Genfben.

Forrás: AFP

Fotó: Gonçalo Silva

Folytatódnak a globális porondon az erőfeszítések, hogy a migrációt pozitív színben tüntessék fel. Ennek jele, hogy hivatalosan is átvette a Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) irányítását a portugál António Vitorino – olvasható a Magyar Idők írásában.

Így az ENSZ égisze alatt működő valamennyi migrációs szervezet élére európai diplomata került, adta hírül a brüsszeli Politico hírportál, amely azt is tudni véli: a szocialista Vitorino – aki korábban uniós biztosként tevékenykedett – a brüsszeli bevándorláspolitikai szakemberek jó részét magával viszi Genfbe.

Az európai befolyásnövelés nemcsak abból a szempontból érdekes, hogy az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) élén is euró­pai áll az olasz Filippo Grandi személyében, hanem mert ­Vitorino érkezésével hosszú évtizedek óta először fordul elő, hogy nem az Egyesült Államok delegálja az IOM vezetőjét.

Sajtóforrások szerint a portugál politikus megválasztásának egyik oka épp a Fehér Házban keresendő, ugyanis Donald Trump keményvonalas bevándorláspolitikája, illetve az amerikai jelölt ­online muszlimellenes kirohanásai miatt eshetett a választás Vitorinóra, aki egyébként is elkötelezettje a menekültek minél szélesebb körű megsegítésének.

A Deutsche ­Welle német híroldal információi szerint az egykori uniós biztos megválasztását az Euró­pai Unió lobbitevékenysége is segítette: Brüsszel mindenképp „a sajátjának” szerette volna tudni a kulcsfontosságú migrációs pozíciót. Vitorinót egyébként még júniusban, egy öt órán át tartó voksolás során választották meg, és hivatalosan október elsején kezdte meg a munkát.

Nemcsak a szakmai tapasztalata igazolhatja a brüsszeli erőfeszítéseket, hanem kiterjedt, ENSZ-en belüli kapcsolatrendszere is: Vitorino António Guterres ENSZ-főtitkár első kormányában volt miniszterelnök-helyettes, és sajtóforrások szerint máig Guterres közeli szövetségese. Ennek fényé­ben talán kevésbé meglepő, hogy a világszervezet globális migrációs csomagját is erősen támogatja.

Még júniusban azt hangoztatta: a nemzeti szuverenitás és a menekültek emberi jogainak összehangolása a migrációs politika szükségszerű velejárója kell hogy legyen. – A migráció gyakorlatilag háromszoros nyereséget jelent: a származási és célországok mellett leginkább a bevándorlóknak előnyös – szögezte le a portugál diplomata.

Magyarország épp az alapvető hozzáállásbeli különbség miatt döntött róla, hogy elhagyja a csomag elfogadási folyamatát. – Míg az ENSZ szerint a migráció kivédhetetlen, jó és támogatandó jelenség, Magyarország rossz, Európára és Magyarországra veszélyt hozó folyamatnak tekinti – vélekedett korábban Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

Borítókép: António Vitorino 2016. január 8-án

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában