A DNS nyomában

2018.04.27. 14:16

Családfakutató portálok segítettek megtalálni a rettegett sorozatgyilkost

A honlapokon található genetikai információk nélkül a rendőrök jóval nehezebben bukkantak volna a rettegett sorozatgyilkos nyomára.

A tucatnyi gyilkossággal, 45 nemi erőszakkal és száznál is több betöréssel gyanúsított 72 éves Joseph James DeAngelót, aki korábban rendőrként dolgozott, Sacramento környéki otthonában tartóztatták le kedden. A férfi a bűntényeket tíz kaliforniai megyében követte el az 1970-es és 1980-as években.

A letartóztatást bejelentő közlemény szerint a férfi neve sosem merült fel a gyanúsítottak között egészen a múlt hétig, amikor a DNS-vizsgálatok bizonyítékokkal szolgáltak.

Arról azonban eddig nem volt szó, hogy jutottak el DeAngelóhoz, akinek a DNS-e sosem szerepelt rendőrségi nyilvántartásban.

Steve Grippi, Sacramento megye helyettes főügyésze azt mondta, a nyomozók családfakutató oldalakon található genetikai információk segítségével szűkítették a szóba jöhetők körét. Az egyik bűntény helyszínén hagyott genetikai mintát vetették össze az oldalakon található genetikai jellemzőkkel, hasonlóságok után kutatva. (Azt nem árulták el, hogy a weboldalak önként adták át az információt vagy utasításra szolgáltatták ki.)

A detektívek azokat a családfákat követték, amelyeknél genetikai hasonlóságot találtak a gyilkoséval. A munka egy héttel ezelőtt vezetett ígéretes nyomra, ekkor

egy rokon DNS-e alapján, valamint DeAngelo életkora és a támadás helyéhez közeli lakcíme miatt kezdtek gyanakodni a férfira.

Megfigyelés alá helyezték, egy meg nem nevezett tárgyról, amelyet kidobott, DNS-mintát vettek, az pedig egyezett a bűntény helyszínén találtakkal.

Néhány nappal később másodszor is mintát szereztek tőle, az új vizsgálat eredménye hétfőn este érkezett meg, szintén pozitív lett. Kedden letartóztatták DeAngelót.

Borítókép: SACRAMENTO COUNTY SHERIFF'S OFFICE / AFP

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában