Pesti srác

2018.02.17. 20:40

Elhunyt Balás-Piri László '56-os szabadságharcos

Nyolcvankét éves korában elhunyt Balás-Piri László '56-os szabadságharcos hős, politikai elítélt, a Terror Háza Múzeumot is működtető közalapítvány kuratóriumának elnöke, a Történelmi Igazságtétel Bizottság alelnöke és az 1956 Alapítvány kurátora – tájékoztatott a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány szombaton.

Budapest, 2016. november 4. Balás-Piri László, a Történelmi Igazságtétel Bizottság alelnöke, 56-os forradalmár beszédet mond a XVIII. kerületi, Hargita téri 1956-os emlékmûnél az 1956-os forradalom és szabadságharc leverésének és a szovjet csapatok bevonulásának 60. évfordulóján tartott megemlékezésen a nemzeti gyásznapon, 2016. november 4-én. MTI Fotó: Máthé Zoltán

Közleményük szerint az 1935-ben született Balás-Piri László a „pesti srácok és lányok legendás nemzedékéhez tartozott”. Egyetemista társaival – ahogy ő fogalmazott: „sok tisztességes magyarral együtt” – részt vett az 1956-os forradalom és szabadságharc küzdelmeiben, amiért börtönbüntetésre ítélték.

Szabadulása után nem folytathatta tanulmányait a budapesti Orvostudományi Egyetem gyógyszerészeti karán. 1960-tól a rendszerváltoztatásig többek között segédmunkásként, kocsikísérőként, bútorszállítóként dolgozott, hogy eltarthassa családját. 1990 után rendszeresen publikált napilapokban, folyóiratokban, „Emberek fehérben – 1956” című dokumentumkötete 1993-ban jelent meg.

Balás-Piri László 1999 óta, csaknem húsz éven át volt elnöke a Közép- és Kelet-Európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány kuratóriumának. Ez a közalapítvány működteti a Terror Háza Múzeumot.

A „közép-európai népek szabadságáért megtett erőfeszítései elismeréseképp” 2016-ban szabadságharcos társával, Regéczy-Nagy Lászlóval együtt Petőfi-díjban részesült, amelyet már betegen vett át.

Balás-Piri Lászlót a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány saját halottjának tekinti – áll a közleményben.

Borítóképünkön Balás-Piri László beszédet mond a XVIII. kerületi, Hargita téri 1956-os emlékműnél az 1956-os forradalom és szabadságharc leverésének és a szovjet csapatok bevonulásának 60. évfordulóján tartott megemlékezésen a nemzeti gyásznapon, 2016. november 4-én.

MTI Fotó: Máthé Zoltán

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában