zavargások

2018.01.22. 13:46

Többen életüket vesztették Kongóban az államfő elleni tüntetéseken

Legkevesebb hét ember vesztette életét és többtucatnyian megsebesültek a Kongói Demokratikus Köztársaságban az országát csaknem 17 éve irányító Joseph Kabila elnök távozását követelő tüntetők és a biztonsági erők vasárnapi összecsapásában – közölte hétfőn a kongói ENSZ-misszió (MONUSCO).

A tüntetéseket szervező katolikus egyesület legalább 12 halottról, 60 sebesültről és 210 őrizetbevettről tud.

Habár Kabila elnöki mandátuma 2016 decemberében lejárt, az elnökválasztás elhalasztására hivatkozva továbbra is hivatalában maradt. Ezt követően tüntetések alakultak ki, amelyek végén az a megállapodás született az ellenzékkel, hogy a választást legkésőbb 2017 végéig meg kell tartani. Ezt azonban később 2018 végére halasztotta az ország választási bizottsága.

A MONUSCO hétfői beszámolója szerint a kongói rendőrség könnygázzal és lövéseket leadva oszlatta a több ezres tömeget. Az emberek Kinshasa, Goma, Lubumbashi és több más kongói nagyvárosban is az utcákra vonultak a vasárnapi templomi miséket követően, amelyeken Kabila távozására szólítottak fel. A kinshasai kormány időlegesen szüneteltette a mobilinternet-szolgáltatást, hogy ezzel akadályozza a tiltakozó akciók szervezését.

A társadalomban nagy tekintéllyel rendelkező katolikus egyház növelte a nyomást a kongói vezetésre, hogy egy békés hatalomátadás valósuljon meg a közép-afrikai országban. A fekete-afrikai ország lakosságának 40 százaléka katolikus.

Az Egyesült Államok mellett több ország is elítélte a kongói rendvédelmi szerveknek a tüntető aktivistákkal szemben több mint 160 templomnál alkalmazott erőszakos fellépését. Értesülések szerint a rendőrség egyes helyszíneken könnygázgránátokat lőtt be a templomokba, s ministránsokat vett őrizetbe.

A perui látogatásán Ferenc pápa a kongói helyzetre reagálva felszólította a közép-afrikai állam hatóságait, hogy igyekezzenek minden tőlük telhető módon elkerülni az erőszakot, s a közjó érdekében keressenek megoldást.

A katolikus egyház utoljára december 31-én szólított fel tüntetésekre az országban. Több aktivista is életét vesztette a tiltakozó akciókban, a rendőrség templomokat rohamozott meg és papokat vett őrizetbe. Laurent Mosengwo Pasinya kinshasai érsek a biztonsági erők tetteit barbár cselekedetnek minősítette.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában