„Szeretet, jóság, természetes finomság”

2018.03.06. 21:43

Kelecsényi Dr. Fejérpataky Lászlóra emlékeztek Iváncsán

Eperjesen született 1857. augusztus 17-én, Budapesten 1923. március 6-án halt meg. Hamvait családja 1926-ban Iváncsán helyezte örök nyugalomra.

Dr. Fejérpataky László Általános Iskola, Iváncsa

Fotó: iskola

Kevesen tudják róla, hogy Bécsben, Berlinben és Párizsban is tanult. Történész, egyetemi tanár, akadémikus volt, Az Országos Széchenyi Könyvtár és a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója negyed századon át.

Fotós: iskola

Az iváncsai iskola 1997 óta viseli – az országban egyedül – nevét, s azóta minden év márciusában a Fejérpataky-hét rendezvényeivel tisztelegnek szellemi nagysága előtt. Az intézményben a névadó személyes tárgyaiból berendezett emlékszobát 2004 óta óvják.

Fotós: iskola

Március 5-én ünnepélyes megnyitóra került sor, mely alkalmat adott életének, munkásságának méltatására. Személye példaként szolgál az iváncsai diákok számára.

Fotós: iskola

Március 6-án halálának 95. évfordulóján az iskola diákjainak képviselői, vezetője, valamint Molnár Tibor polgármester megkoszorúzták a tudós sírját.

Fotós: iskola

A Fejérpataky-héten sok-sok iskolai verseny ad alkalmat a diákok számára, hogy összemérjék tudásukat magyar nyelvből, matematikából, környezetismeretből, történelemből és informatikából.

Fotós: iskola

Kiderül, kik a legügyesebbek versmondásban, kik olvasnak legszebben.

Fotós: iskola

A helyezéstől függetlenül, minden résztvevő gazdagabb lesz, közelebb kerül a névadó szellemiségéhez.

Fotós: iskola

A hét zárására, az eredmények ünnepélyes kihirdetésére pénteken kerül sor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!