Olvasó

2011.12.29. 17:18

Négylábú, uszonyos, röfögő színészek (jegyzet)

A világ talán leghíresebb majma, Csita (rendes nevén Cheeta) halála kapcsán eszembe jutott szegény Cápa, akit senki sem sajnált. Pedig ő a szó szoros értelmében belehalt a szerepébe.

Kiss Anna

Steven Spielberg 1975-ös kasszasikerében bár a főbb, támadós, harapós jeleneteket a mechanikus "Bruce" végezte, igazi cápákat beleztek ki, igazi, ám halott  uszonyosokat használtak egyes felvételekhez. A kopoltyús celebek sora itt még nem ér véget, hiszen itt van még   Keiko, alias Willy, a kardszárnyú delfin, aki a forgatások végeztével sem volt hajlandó fajtársaival élni, rövid kirándulások után újra és újra visszatért az emberekhez. A hatalmas orka 27 évet élt,  2003-ban halt meg tüdőgyulladásban.

Természetesen a négylábú színészek között a kutyák viszik a prímet. Pal, a skót juhász dublőrként kezdte pályafutását, ám a felvétel annyira jól sikerült, hogy elnyerte Lassie szerepét. Egy  bökkenő volt csupán, hogy Lassie nőstény, Pal pedig fiú kutya volt. Állítólag a sminkesek (nem akarom tudni, hogyan) megoldották a problémát.  Nemcsak egész estés mozik, de sorozatok is készültek az arra érdemes ebkarakterekből: az egyik leghíresebb nyomozó Columbo után  Rex, a német juhász, akit őméltósága  az arisztokratikus Reginald von Ravenhorst játszott. 

Azért az állatszínészek sem tökéletesek. Egyesek például alkalmatlanok a negatív szerepekre. Ez a probléma a Cujo című film forgatásán is jelentkezett, bizonyos  jelenetekben ugyanis rottweilert kellett filmezni a gonosz és kegyetlen  kutya szerepéhez, mert a melák bernáthegyi képtelen volt gonosz pofával nézni "áldozataira".

A legtöbb állatszínészt nyugdíjas kora után is  nagy becsben tartották. Csak a Babe-et játszó harminc kismalac nem tudta élvezni a sztársággal járó előnyöket. Ők ugyanis a munkálatok befejeztével kolbászként végezték.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!