Olimpia

2009.12.18. 17:30

Sószórók, indulás!

Székesfehérvár - Örökös súrlódási pont a közlekedők és a közútkezelők között: mi autósok télen is nyári körül-ményekre vágyunk, fekete, nem csúszós utakra, de azonnal.

Móré Erzsébet


Az útkezelő számára  jogszabály írja elő  a  beavatkozási határidőt:  eszerint  az első szolgáltatási osztályba sorolt utaknál  a  szórási munkát  a síkosság vagy havazás észlelésétől számítva  fél-egy óra múlva kell megkezdeni, és  kétmaximum négy  óra leforgása alatt végezni is kell. A második kategóriában  a  kezdés az észleléstől számított egykét óra,  befejezés  négy hat óra. A további  osztályok   hátrébb sorolódnak.
 A közlekedők szempontjából  ennél is fontosabb  az  úthálózat csoportosítása,   ugyanis    nem  minden  úton  kapjuk ugyanazt a szolgáltatást.  Az őrjáratos  utakat  - a térképen pirossal jelöltük -    rendszeresen ellenőrzik, a síkosság elleni védekezés az út teljes hosszában  történik, vegyi és érdesítő anyaggal.    A második csoportba  - térképünkön szürke  színű   tartozó   utakon -  az első csoportba soroltak  után kezdődik    az ellenőrzés.  A síkosság elleni védekezés nem teljes hosszban, hanem csak a veszélyes  szakaszokon,  kis sugarú ívekben, emelkedőkön történik! A fehér  utak a harmadik csoport,    ezeken a  hóeltakarítás   is csak  a  járhatóság szintjéig  történik meg,   a síkosságmentesítés  kimerül  a  salak, zúzalék  kiszórásában.
Különbséget  kell tenni a síkosságmentesítés (erről volt  idáig szó) és a  hóeltakarítás között,  utóbbi esetben ugyan-is a  kezdési feltételek mások:  amikor hullani kezd a hó, nem rohannak ugyanis  azonnal   az útra. Az első szolgáltatási osztálybe sorolt utaknál három-öt centiméteres vastagságnál kell   megkezdeni  a  takarítást   és a  hóesés megszűnése után  öt órával   teljesen  be is kell fejezni. (Ezért okoz gondot   a folyamatos hóesés,  mert  állandóan vissza-vissza kell térni a már letakarított útra, és ez a többi rovására megy.)  A második   osztályba sorolt  utakon akár  már tíz centis is lehet a hó, mire a gépeknek  indulnia kell.
A szakemberek azt  tanácsolják,  hogy  havazáskor, ha nem feltétlenül szükséges,  ne induljunk útnak tájékozódás  nélkül. Rendkívüli  időjárási helyzetnek számít,  ha  erős széllel párosul a havazás: ilyenkor  nagy eséllyel kerülhetünk a hó fogságába...

Várjuk olvasóink jelzéseit, fotóit a [email protected] címre!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!