Olimpia

2009.12.18. 17:45

Havas utakon jól jöhet a hólánc

Székesfehérvár - Hegyi utakon hamar véget érhet az utazás, ha azt hó vagy jégpáncél borítja. Ilyenkor a legjobb téligumi, de az összkerékhajtás sem ér sokat.

Miskei Anita

Jól jöhet ezekben az esetekben a hólánc!  A gyártók kínálatában kötélgyűrűlánc, illetve fémgyűrű- vagy kampólánc is megtalálható. Hogy pontosan  melyik típus és modell is felel meg a legjobban a saját igényeinknek, abban  a hozzáértő szakemberek tudnak segíteni.   A kerékjáratot a mai modern autók nagy átmérőjű kerekei gyakran teljesen kitöltik. Ezért nem minden járműre lehet hóláncot szerelni, mert sérülést okozhat a lánc az autón. Sok esetben csak bizonyos kerékméretig lehet hóláncot  felszerelni.  A nyári gumik  hátrányban vannak a havon. A hólánccal felszerelt nyári gumit nem ajánlják a szakemberek.
Gyakran felmerül a kérdés, hová szereljük fel a hóláncot. Ennek eldöntéséhez tudni kell, az autó első vagy  hátsó kerék meghajtású. Ugyanis  azt  a hajtott tengelyre kell szerelni. A négykerékhajtású autókra nincs szabály. A legjobb megoldás, ha az összes kerékre felrakjuk. 
Hóban és mínuszban nem  egyszerű a lánc felszerelése. Még akkor sem, ha  felhúzása egyszerűsödött. A szakemberek azt tanácsolják,  az indulás előtt normál körülmények között - például egy garázsban - szereljük fel a hóláncot. Felrakni, és aztán  rögtön hosszú útra elindulni helytelen megoldás. Egy rövid, 50-100 méteres táv megtétele után ellenőrizzük a lánc helyzetét. Nem szabad, hogy laza legyen, másképp megsérülhet a kerékdob. Ha túl szoros, a kerék sérülhet. Kell hagyni némi hézagot. De hólánccal nem érdemes gyorsan közlekedni! Így a megengedett sebesség  50 kilométer/óra, mivel a fékút hosszabb lesz, és az autó is másképp reagál.
 Fontos, hogy amint az utak járhatók, szereljük le a láncot, máskülönben igen hamar elkopik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!