Mi az igazság?

2023.12.29. 07:05

Ilyen állapotban van most Michael Schumacher

Az Origo cikkében annak járt utána, mit lehet tudni a korábbi Forma1-es világbajnok jelenlegi állapotáról. Michael Schumacher 2013. december 29-én szenvedett drámai síbalesetet.

MW

Michael Schumacher hétszeres Forma-1-es világbajnok pilóta

Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP

Fotó: firo Sportphoto/augenklick

Tíz éve jött a hír, hogy a hétszeres Forma-1-es világbajnokot, Michael Schumachert helikopterrel szállították kórházba egy francia sípályáról. Schumacher ekkor már túl volt F1-es pályafutásán, második visszavonulása óta is eltelt egy év, 45. születésnapja előtt volt néhány nappal. Schumi a franciaországi Méribelben szenvedett balesetet  szabad terepen való síelés közben. A mentők perceken belül megérkeztek a Forma-1-es pilótához, majd helikopterrel a közeli Moutiers kórházába szállították - idézi fel a történteket az Origo.

F1 SCHUMACHER IN COMA AFTER FRANCE SKI ACCIDENT - SKIING
Michael Schumacher imádott síelni
Fotó: DPPI via AFP

A balesetről már szinte mindent tudni lehet, Schumacher két pálya közötti átvezető szakaszon, tehát a pályákon kívül síelt, amikor elesett és a fejét beverte egy sziklába. A rekonstruált történések szerint Schumacher léce beakadhatott egy sziklába, elesett, így egy másik sziklába beverte a fejét. A balesetnél akkor 14 éves fiával, Mick Schumacherrel volt. Az első vélemények szerint a német versenyző sérülései súlyosak voltak, de nem életveszélyesek. Az ekkor még eszméleténél lévő, de zavart Schumacherhez hamar odaértek az orvosok, a helikopter pedig fél órával később szállt fel vele. Először egy kisebb kórházba vitték, hogy intubálni tudják. A grenoble-i kórházba már úgy érkezett, hogy mesterségesen lélegeztették.

A magyar baleseti sebész nem optimista

A Sportrádióban 2022. április 17-én az a dr. Nemes György nyilatkozott Schumacher állapotáról, aki 1986-1992 között a Forma-1-es Magyar Nagydíjak vezető főorvosa volt. "A versenyző orvosi szaknyelven vigil-kómában, vagyis éber kómában van. Én 2013-ban is azt mondtam, hogy sok reménye nincs a teljes felépülésre. Az éber kómában fekvő beteg kezét, ha megszúrják egy tűvel, akkor elhúzza a kezét, de ez egy rövidre zárt reflexfolyamat és nem tudatos tevékenység. Az, hogy ő még életben van, kizárólag a gondos ápolásnak köszönhető. Nagy gondot jelent a táplálása, amely csövön keresztül történik. Ha azt olvassuk, hogy valaki Schumacherrel együtt nézett egy futamot, ez hihető, mert a beteget fel lehet ültetni, oda lehet tenni egy tévé elé, de Schumacher ekkor sem tudja, hogy mi történik vele. A baleseténél a sisak sem védte meg az ellencsapódásos sérüléstől. Az agy belséjben olyan nagy vérzések keletkeztek, amelyet műtéttel nem lehetett meggyógyítani. A Schumacherrel kapcsolatos híreket a család is generálja. Nem véletlen, mert a család nem örül a média állandó érdeklődésének, de azt ők is megértik, hogy az egész világ kiváncsi Schumacher állapotára. Ugyanakkor ebben az esetben az idő nem Schumachernek dolgozik. Abban senki se reménykedjen, hogy egyszer csak magához tér, felkel és az élete ugyanúgy folytatódik, mint a balesete előtt. A kezelő orvosok nem tehetik meg, hogy egyszer csak leveszik a gépről, vagy nem adnak neki enni. Csak a család dönthet ebben a kérdésben. Egy orvos nem mondhat ki halálos ítéletet egyetlen betegére sem. A vigil kóma esetében is vannak persze csodák, felépülések, de nagyon ritkák. Schumacher esetében a végkimenetel reménytelen küzdelem. Nagyon sok energiával és még több pénzzel Schumacher jelenlegi állapota fenntartható, de ezt életnek a szó klasszikus értelmében véve nem lehet nevezni."

Schumacher viselt sisakot, ami könnyen lehet, hogy az életét mentette meg. Ma már sokan úgy gondolják, hogy az volt a sztársportoló legnagyobb pechje, hogy nem veszítette el az eszméletét, azaz az eset kevésbé tűnt súlyosnak, mint amiyen valójában volt. Szakértők még ma is vitatkoznak azon, mi lett volna, ha azonnal a sokkal jobban felszerelt kórházba szállítják, de ez persze már soha nem fog kiderülni.

Schumacher este agyvérzést kapott, állapota kritikusra fordult és meg is kellett műteni, de ezt már tehát a grenoble-i intézményben tették meg.

firo: Formula 1, season 1996 Sport, Motorsport, Formula 1, archive, archive pictures Team Team Ferrari (1996-2006) Michael Schumacher
Schumacher 1996-ban a pilótaparádén
Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP

Schumacher esetében az első napokban az életéért küzdöttek.Egy nappal a baleset után, hétfőn késő este egy újabb sikeres, kétórás műtétet hajtottak végre, de továbbra is mesterséges kómában maradt és minimális tempóban, de javult az állapota, az agyi duzzanatokat óránként ellenőrizték.

„Nem az a kérdés, hogy maradandó károsodása lesz-e a síbalesetet szenvedett Michael Schumachernek, hanem hogy életben marad-e egyáltalán" - mondta tíz év előtt az a magyar sebész, aki 2009 nyarán részt vett a szintén súlyos koponyasérülést szenvedett Forma-1-es pilóta, Felipe Massa műtétjében. Veres Róbert szerint, ha valaki bukósisakban annyira beveri a fejét, hogy szinte azonnal kómába esik, ott nagyon súlyos agysérülésről beszélhetünk.

Január közepén már arról szóltak a hírek, hogy Michael Schumacher állapota stabil, majd egy hosszú folyamat vette kezdetét, amiben az altatásának mélységét csökkentették. Áprilisban érkeztek olyan hírek, miszerint csaknem száz nappal a síbaleset után Michael Schumacher pillanatokra magához tért.

Schumacherről júniusban mondták ki, hogy már nincs kómában, majd elhagyhatta a grenoble-i kórházat és a lausanne-i egyetemi kórházba szállították, ahol rehabilitációs folyamat vette kezdetét. A hírek szerint Schumacher ekkor már egyre gyakrabban ébredt fel, s bár hamar elfáradt, a kezelőorvosai szerint a szemével képes volt a kommunikációra.

Schumacher balesete után szinte külön iparág alakult arra, hogy bármilyen információt meg lehessen szerezni a hétszeres világbajnokról, ugyanis a család teljes hírzárlatot rendelt el a pilóta állapotával kapcsolatban. 

firo: Formula 1, season 1997 Sport, Motorsport, Formula 1, archive, archive pictures Team Team Ferrari (1996-2006) Michael Schumacher
Michael Schumacher 1991-től 2006-ig és 2010-től 2012-ig volt Forma-1-es pilóta
Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP

A lapok folyamatosan írták a történeteket: Schumacher már képes sírni, önállóan meg tud tenni pár lépést, de ilyenkor mindig érkezett a szóvivő, Sabine Kehm és a szokásos cáfolat, valamint a kérés ezredszerre is, hogy ne zaklassák a gyógyuló sportembert és a családját.

Közben 2014 szeptemberében a hétszeres világbajnok elhagyhatta a lausanne-i kórházat, és otthonában folytathatta a felépülést. Sabine Kehm ezúttal sem mondott el részleteket, csak annyit, hogy folyamatosan javul a sportoló állapota, de továbbra is azt kérte, tartsák tiszteletben Michael családjának magánéletét, és ne találgassanak az egészségi állapotáról.

Schumachert később is zaklatták paparazzók, svájci otthonában különleges intézkedéseket kellett bevezetni, és még a külső ablakokat is el kellett sötétíteni, mert a környéken szinte mindig ólálkodott pár, teleobjektívvel felszerelkezett lesifotós. Sőt, kamerás drónokkal is megpróbáltak felülről befényképezni az ingatlanba, hátha sikerül megörökíteniük Schumachert, de az elmúlt tíz évben nem láthattunk egyetlen felvételt sem a bajnokról.

Schumacher állapotáról az elmúlt tíz évben csak akkor tudunk meg valamit, amikor a legenda kevés barátja, aki látogathatja is, a nyilvánosság előtt beszélt róla. A Ferrari egykori csapatfőnöke, a korábbi FIA-elnök Jean Todt 2014 októberében például azt mondta barátjáról, hogy „feltételezhetjük, hogy Schumacher rövid időn belül újra viszonylag normális életet élhet. Amit szintén mondhatunk, az az, hogy többé valószínűleg soha nem fog Forma-1-es autót vezetni."

Optimista volt a Michael Schumachert korábban kezelő orvosok közül Jean-Francois Payen is, aki először Lausanne-ban, majd az otthonában is meglátogatta. „Némi javulást fedeztem fel, de azt mondanám, hogy még időre van szüksége. Ez egytől három évig is eltarthat. Muszáj türelmesnek lennünk."

Nos, azóta tíz év telt el, és továbbra nem tudjuk, mi van Schumacherrel, ami minden bizonnyal azt jelenti, hogy komoly változás sajnos nem állt be az állapotában. 

Az Origo teljes cikke IDE kattintva érhető el.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában