színes összeállítás

2019.09.09. 19:10

Antik japán gyermekkimonókból nyílt kiállítás

A japán gyermekkimonók sokféleségét mutatja be a Nakano Kazuko-gyűjteményből a Hagyományok házában hétfőn megnyílt kiállítás.

Budapest, 2019. szeptember 9. Érdeklõdõk a japán gyermekkimonók sokféleségét bemutató, Nakano Kazuko-gyûjteménybõl nyílt kiállításon a megnyitó napján Budapesten, a Hagyományok Házában 2019. szeptember 9-én. Nakano Kazuko asszony szenvedélyes gyûjtõje a kimonóknak: az elmúlt évtizedekben csaknem ezer különleges darab került birtokába, az Edo-kori, 17. századi ruháktól kezdve a mai kimonókig. MTI/Balogh Zoltán

Forrás: MTI

Fotó: Balogh Zoltán

Nakano Kazuko asszony szenvedélyes gyűjtője a kimonóknak:

az elmúlt évtizedekben csaknem ezer különleges darab került birtokába, az Edo-kori, 17. századi ruháktól kezdve a mai kimonókig

- mondta el Lévai Anikó, a miniszterelnök felesége a tárlat megnyitóján.

Mint kiemelte,

a kimonó a japán kultúra egyik alappillére, a hagyományos japán ünnepek és ceremóniák elengedhetetlen kelléke.

Japánról köztudott, hogy nagyon modern ország, de elszántan őrzi és ápolja hagyományait – emlékeztetett.

Lévai Anikó hangsúlyozta:

ezeken a míves ruhákon minden mintának, formának, színnek jelentése van, és minden jelentés sokrétű.

Ezek a szimbólumok a nyugati ember számára titkosak, most azonban feltárulnak a látogató előtt – méltatta a Japán antik gyermekkimonók címmel megnyílt kiállítást Lévai Anikó.

Jankovics Marcell, a Magyar Művészeti Akadémia alelnöke arra a különleges bánásmódra hívta fel a figyelmet, amellyel a japánok a gyerekek felé fordulnak, hiszen a boldog gyermekkor „megtartja az embert egész életében, bármi baja van” – mutatott rá.

Hoppál Péter, az Országgyűlés Magyar-Japán Baráti Csoportjának elnöke szerint a kiállításba belépők különös világba csöppennek, ám a figyelmes látogató felfedezheti, milyen sok párhuzam köti a japán kultúrát a magyar népművészethez.

Nakano Rie közölte: édesanyja, Nakano Kazuko gyerekkorában még kimonót hordott.

Ma már a mindennapokban nem öltöznek kimonóba a japánok, ezért Nakano asszony több mint 20 éve elkezdte gyűjteni ezeket a ruhadarabokat.

Több mint ezer darabos gyűjteményét Schmitt Csilla, a Magyar-Japán Baráti Társaság szombathelyi elnöke segített feldolgozni és rendszerezni, majd abból összeválogatni a kiállítás anyagát, és megszervezni az európai bemutatkozó körutat – mondta el.

Schmitt Csilla hozzátette, a Nakano-gyűjteményből a régió több országában, Magyarországon pedig Pécsett és Kecskeméten is bemutattak már egy-egy válogatást, más-más hangsúlyokkal.

Budapesten mintegy 50 darab látható; a Hagyományok Házának szeptember 25-ig látogatható tárlata a kimonók anyagainak, motívumainak, technikáinak sokféleségére helyezi a hangsúlyt – számolt be Schmitt Csilla.

Borítókép: Érdeklődők a japán gyermekkimonók sokféleségét bemutató, Nakano Kazuko-gyűjteményből nyílt kiállításon a megnyitó napján Budapesten, a Hagyományok Házában 2019. szeptember 9-én.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!