Hetven év után

2019.02.07. 13:11

Elnézést kért a British Council, mert nem adta ki Orwell esszéjét

Az Állatfarm és az 1984 szerzőjének narancslekvár-receptje „túl sok cukrot és vizet tartalmazott” – bár nem ezért nem jelentették meg Az angol konyha védelmében című tanulmányát.

Le romancier anglais Eric Blair connu sous le nom de George Orwell en 1943 au microphone de la BBC ©Effigie/Leemage

Forrás: AFP

Fotós: ©Effigie/Leemage

A British Council bocsánatot kért George Orwelltől (1903-1950) amiért hetven éve elutasította az angol író, újságíró egyik gasztronómiai tanulmányát. Az In Defence of English Cooking (Az angol konyha védelmében) című művét 1946-ban írta az Állatfarm és az 1984 című világhírű regények írója.

Az ország kultúráját és az angol nyelvet külföldön népszerűsítő British Council akkori illetékesei azonban közölték vele, hogy oktalan lenne kiadni azt az európai kontinens olvasói számára – adta hírül a BBC News honlapja.

Orwell szerkesztője szerint a mű ugyan „kitűnő esszé egy-két kisebb bírálattal”, köztük azzal, hogy a szerző narancslekvár-receptje „túl sok cukrot és vizet tartalmaz”.

Az Evening Standard brit lapban később közölt műben Orwell a brit étrendet „egyszerűnek, semmint nehéznek, kissé barbárnak” nevezi, amelyben „a meleg italok fogyasztása a nap szinte minden órájában elfogadott”.

Eric Arthur Blair, aki George Orwell írói néven írt publicisztikákat, regényeket és esszéket.
Fotó: Ann Ronan Picture Library / Photo12 / AFP

Alasdair Donaldson, a British Council vezető politikai elemzője szerint a szervezet azokban a napokban „sótlan és kockázatoktól vonakodó” volt, és el akarta kerülni ételről szóló esszé – köztük a második világháborús élelmiszeradagolás borzasztó hatásait említő írás – kiadását az ínséges 1945-ös tél utáni időszakban.

„Hetven évvel később, a British Council örömmel változtatja meg a 20. század valószínűleg legnagyobb brit politikai írójának elutasítását azzal, hogy teljes egészében kiadja az eredeti esszét a szerencsétlen elutasító levéllel együtt”

- tette hozzá.

Orwell „túlságosan édes” narancslekvár-receptjében két-két sevillai narancshoz, édes narancshoz és citromhoz 3,6 kilogramm cukor és 4,5 fél liter víz felhasználását javasolta.

Borítókép: George Orwell, vagyis Eric Arthur Blair 1943-ban

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!