Színek harca az idővel

2018.06.01. 10:14

Hervadnak Van Gogh világhírű napraforgói

Egy röntgenvizsgálat szerint a művész által használt fényérzékeny festékanyag miatt a kép folyamatosan veszít élességéből, hiszen a sárga szín lassan, de biztosan barnul.

Van Gogh Museum, Amsterdam, The Netherlands (Holland), Europe

Az amszterdami Van Gogh Múzeumnak újra kell gondolnia, hogyan tudja kiállítani ezentúl a Napraforgók című képet. Egy vadonatúj technikával végzett vizsgálat ugyanis kiderítette, hogy a képen szereplő szirmok és szárak egyre inkább olajzöldes-barnás árnyalatot öltenek a fényre érzékeny sárga színű festék miatt, amit az ikonikus művész használt a festmény megalkotásához – írja a The Guardian.

A tudósok makroszkópos röntgenfelvétellel történő képalkotást alkalmaztak a vászon megvizsgálásához, ezt a folyamatot „kémiai feltérképezésnek” nevezik. A speciális röntgenfelvétel kiderítette, hogy Vincent van Gogh két különböző típusú króm-sárga festéket használt, amelyek közül az egyik nagyobb mértékben romlik a fény hatására.

Fotó: Wikimedia

Az 1889-es festmény változása az emberi szem számára egyelőre nem érzékelhető, de idővel a kép sokat veszít majd élénkségéből a halványsárga háttér, illetve a szirmok és szárak azon részein, ahol a fényre érzékeny pigmentet a festékbe keverte a művész. Ez a képnek több mint a felét érinti. Egyelőre nem lehet tudni, mennyi időbe telik, míg szabad szemmel is látható lesz a színek közti eltérés.

Az amszterdami múzeum, mely a világ legnagyobb Van Gogh-gyűjteményét őrzi, már öt évvel ezelőtt csökkentette a fényerőt a kiállítótereiben annak érdekében, hogy megőrizze a művész 200 festményét és 400 rajzát.

Borítókép: Látogatók az amszterdami Van Gogh Múzeumban.

Forrás: AFP / Sergio Pitamitz / Robert Harding Heritage / robertharding

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!