Bulvár-celeb

2024.04.06. 06:30

A terhesség öregít, de aztán jön a meglepetés

Áldott állapotban nő a biológiai életkor, a szülés viszont visszafiatalítja a kismamákat.

MW

Az egészséges étkezés sokat számít

Fotó: Illusztráció / Shutterstock

Egy friss tanulmány megerősítette a sokak által már ismert jelenséget: a terhesség felgyorsítja a biológiai öregedést. A szülés után azonban a folyamat megfordulhat.

Az agy is átprogramozódik

A terhes nők húsz hét alatt akár két évet is öregedhetnek - írják az amerikai Yale School of Medicine szakértői a Cell Metabolism című folyóiratban megjelent tanulmányukban. 

A nők teste hatalmas változásokon megy keresztül a várandósság alatt, a növekvő magzat miatt a szervek elmozdulnak, a medenceízületek lazábbak lesznek, a terhességi hormonok pedig befolyással vannak az étvágyra és az energiaszintre. Emellett az agy egyes idegsejtjei tartósan átprogramozódnak. Ilyen hatásokat egyébként csak az alkoholfogyasztással, a dohányzással és a stresszel hoztak eddig összefüggésbe 

- írja a New York Post.

Illusztráció: Shutterstock

Biológiai kor?

A biológiai életkor jelentősen eltérhet a kronológiai kortól, mivel előbbit a gének és a külső hatások, többek között az életmód határozzák meg. A korai öregedés legismertebb tényezői az egészségtelen táplálkozás, az alkoholfogyasztás, a nikotin és a stressz.

A Kieran O'Donnell perinatális kutató és Hung Pham biostatisztikus által vezetett csapat 119 nő vérmintáit elemezte a terhesség alatt és után különböző időpontokban. Megerősítették egy tavalyi tanulmány eredményeit: megállapították, 

hogy a terhességgel járó stressz felgyorsítja az öregedést.

Pretty,Woman,Holding,A,Newborn,Baby,In,Her,Arms
Szülés után minden megfordulhat
Forrás: Shutterstock

Meglepő, mi jön a szülés után

A kutatók az úgynevezett DNS-metilációkra összpontosítottak - ezek a genetikai anyag apró kémiai módosulatai, amelyek - ellentétben magával a DNS-sel - az élet folyamán változhatnak. Ezek a metilációk bizonyos mintázatokat alkotnak, amelyek segítségével a kutatók meg tudják becsülni egy személy biológiai korát.

A nagy meglepetést a születés utáni értékek hozták:

Három hónappal később a biológiai életkor erős csökkenését figyeltük meg, egyeseknél akár nyolc évvel is

- magyarázza O'Donnell.

A terhesség után a szervezet rekordidő alatt regenerálódik, ám ez a folyamat nem egyformaán gyors minden nőnél, a terhesség előtti életmód ebben nagy szerepet játszik. Azok a nők például, akik a szülés előtt túlsúlyosak voltak, nem nyerték vissza annyira gyorsan a biológiai korukat - írja a cikkében a Life-hu.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!