Nap képe

2011.11.19. 15:44

Végső búcsú Fitz Jenőtől

A székesfehérvári Csutora temetőben szombaton helyezték végső nyugalomra Fitz Jenő régészprofesszort, Fejér megye és Székesfehérvár díszpolgárát.

Gábor Gina

Tisztelők, barátok rótták le kegyeletüket a neves professzor sírjánál. Fitz Jenőt 91 évesen érte a halál. Pannónia kutatásával foglalkozott, az epigráfia, a numizmatika, a pénzforgalom volt a szakterülete, publikációi híressé tették a nevét a nemzetközi és a hazai tudományos életben, munkásságát számtalan díjjal ismerték el. A széles közvélemény viszont főleg Gorsium, a császár-kultusz központjának feltárójaként, kutatójaként tartotta számon.



Fitz Jenő 1949-ben került a székesfehérvári múzeum élére, az ő vezetése  alatt vált a városi múzeum Fejér Megyei Múzeumok Igazgatóságává, olyan központtá, amely a mai napig szakmai felügyeletet lát el a megye kisebb településeinek  múzeumaiban, segíti  az intézmények munkáját.



A temetést Spányi Antal megyéspüspök celebrálta, a tudományos tevékenységéről és humanizmusáról egyaránt híressé, sőt, legendássá vált  régészprofesszorról, múzeumigazgatóról Cser-Palkovics András, Fehérvár polgármestere és Vargha Tamás, a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke emlékezett meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!